Suszone pomidory to coraz częściej wybierany dodatek do dań. Są szczególnie cenione za charakterystyczny, intensywny smak i aromat, które zawdzięczają wysokiej zawartości naturalnie występującego glutaminianu sodu. Suszone pomidory przywędrowały do Polski ze słonecznej Toskanii. To tam po raz pierwszy postanowiono utrwalić pomidory, aby w zimowe miesiące cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem.
Do dziś suszone pomidory stanowią smakowity dodatek do dań mięsnych, kasz, makaronów oraz serów i innych przekąsek. W jakich więc potrawach będziemy mogli się cieszyć ich niepowtarzalnym smakiem? Poniżej pomysły kulinarne z wykorzystaniem suszonych pomidorów.
|
|
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
- 100 gramów kaszy jaglanej,
- 200 gramów suszonych pomidorów w oleju,
- 15 czarnych lub zielonych oliwek,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kaszę ugotować. Suszone pomidory pokroić w paski, oliwki w połówki lub plasterki. Wymieszać z kaszą. Dodać sól, pieprz i oregano. Wymieszać. Podawać ze świeżą bazylią.
Naleśniki ze szpinakiem, serkiem Philadelphia i suszonymi pomidorami
Składniki - ciasto:
- 100 gramów mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 200 ml wody,
- 1 jajo,
- szczypta soli.
Składniki - farsz:
- 50 gramów suszonych pomidorów w oleju,
- 50 gramów serka Philadelphia,
- 100 gramów piersi z kurczaka,
- 50 gramów świeżego szpinaku,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Smażyć na patelni. Pomidory suszone pokroić w paski. Kurczaka pokroić w cienkie plastry i usmażyć z przyprawami. Gotowe naleśniki smarować cienką warstwą serka Philadelphia. Ułożyć liście szpinaku, pomidory suszone oraz plastry kurczaka. Zawijać w rulony lub trójkąty. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Posypać naleśniki.
Sałatka z suszonymi pomidorami, fetą i truskawkami
Składniki:
- 200 gramów sałaty lodowej,
- 1 garść rukoli,
- 200 gramów truskawek,
- 100 gramów sera feta,
- 2 łyżki orzechów ziemnych,
- 100 gramów suszonych pomidorów,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Sałatę umyć i ułożyć na talerzach. Truskawki i pomidory pokroić w paski, ser feta w kostkę. Ułożyć na sałacie. Przygotować dressing. Wymieszać oliwę z oliwek z miodem, oregano, solą i pieprzem. Polać sałatkę. Na koniec posypać orzechami ziemnymi.
Hummus z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 100 gramów suszonych pomidorów,
- 200 gramów ugotowanej ciecierzycy,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- garść świeżej bazylii,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki pasty Tahini.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką, jednolitą pastę. Hummus podawać ze świeżym pieczywem i warzywami.
Makaron penne z mozzarellą, suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym
Składniki:
- 100 gramów makaronu typu penne,
- 100 gramów sera mozzarella,
- 50 gramów suszonych pomidorów,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól, pieprz,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka pestek dyni,
- kilka listków świeżej bazylii,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mozzarellę zetrzeć na tarce. Suszone pomidory pokroić w paski. Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć suszone pomidory wraz z czosnkiem. Dodać ugotowany wcześniej makaron. Wymieszać i wyłączyć gaz. Dodać śmietanę, przyprawy, pestki dyni. Dodać ser mozzarella i wymieszać. Podawać ze świeżą bazylią.
Roladki z kurczaka z zielonym pesto i suszonymi pomidorami
Składniki - ciasto:
- 100 gramów mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 200 ml wody,
- 1 jajo,
- szczypta soli.
Składniki - farsz:
- 100 gramów piersi z kurczaka,
- 50 gramów suszonych pomidorów,
- 100 gramów świeżej bazylii,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz, sól,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Smażyć na patelni. Pomidory suszone pokroić w paski. Kurczaka pokroić w cienkie plastry i usmażyć z przyprawami. Przygotować pesto. Bazylię z oliwą z oliwek i przyprawami zmiksować w blenderze. Smarować cienko naleśniki, nakładając pomidory i kurczaka. Zawijać ciasno w rulony. Kroić w poprzek w cienkie roladki.
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 500 gramów filetu z łososia,
- 250 gramów ciasta francuskiego,
- 50 gramów suszonych pomidorów w oleju,
- 200 gramów mrożonego szpinaku,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Czosnek i cebulę posiekać drobno, podsmażyć na patelni wraz ze szpinakiem. Na cienko rozwałkowane ciasto francuskie ułożyć filet z łososia. Nałożyć szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Zawinąć ciasno w rulon. Wierzch posmarować jajkiem. Piec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopni C.