Ziemniaki z koperkiem, frytki, placki ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie, pyzy. Kto z nas nie jadł tradycyjnych dań z ziemniaków. W polskiej kuchni królują one od dawna w różnych postaciach. Gotowanej, smażonej, pieczonej, z różnorodnymi dodatkami. Niestety coraz częściej rezygnujemy z ich spożywania, słysząc opinie, że ziemniaki są tuczące. Czy faktycznie należy bać się o naszą figurę?
Ziemniaki nie są warzywami wysokokalorycznymi (77 kcal / 100 g). Dopiero procesy i technologie ich przetworzenia czynią je pełnymi tłuszczu, prostych węglowodanów i kalorii np. frytki, placki ziemniaczane (ok. 400 kcal / 100 g), chipsy, dodatki ciężkich, tłustych sosów. Same ziemniaki są cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu. Dlatego też ziemniaki powinny stale gościć w naszej kuchni. Przyrządzone w odpowiedni sposób będą cieszyć podniebienie nawet osób dbających o linię. Poniżej kilka pomysłów, które pozwolą cieszyć się znakomitym smakiem ziemniaków.
|
|
Zupa krem z ziemniaków i białych warzyw
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- pół małego kalafiora
- 1 mały seler
- 1 korzeń pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- pół litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Ziemniaki i pozostałe warzywa obrać i pokroić w drobne kawałki (kostki lub grube plastry). Cebule posiekać w kostkę. Czosnek rozgnieść. W garnku podsmażyć cebulę na oliwie i dodać wszystkie warzywa oraz bulion. Gotować na małym ogniu aż do rozmiękczenia warzyw. Całość ostudzić i zmiksować blenderem na jednolity gęsty krem. Dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołową oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.
Purée ziemniaczane
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Dodać masło, mleko i gałkę muszkatołową. Całość rozgnieść lub zblendować na gładką masę. Podawać jako danie obiadowe z mięsem, sałatkami, warzywami.
Kotlety ziemniaczane z curry
Składniki:
- przygotowane wcześniej purée z ziemniaków
- pęczek natki z pietruszki
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 łyżka curry
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do przygotowanego purée dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać curry, pieprz i sól. Formować w małe kotleciki i smażyć ok. 2 minuty po każdej stronie aż do zarumienienia.
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
Składniki:
- 500 gramów ziemniaków
- 450 gramów mrożonego szpinaku
- 150 gramów żółtego sera (lub parmezanu)
- 200 ml śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Na patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dodać szpinak i przyprawy. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry i zblanszować w garnku. Zalać śmietaną lub jogurtem naturalnym. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno na dnie ziemniaki, następnie szpinak i kolejną warstwę ziemniaków. Całość posypać startym żółtym serem (lub parmezanem) i przyprawami. Tak przygotowaną zapiekankę piec w piekarniku w 200 stopni C przez 30-40 minut.
Nadziewane ziemniaki "w mundurkach" z łososiem i pieczarkami
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 100 gramów wędzonego łososia w plastrach
- 8 pieczarek
- pół średniej cebuli
- olej do smażenia
- pieprz, sól
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć. Naciąć w poprzek w odstępach ok. pół centymetra, jednak nie rozcinając ziemniaka do końca. Posmarować ziemniaki oliwą. Doprawić pieprzem i solą. Tak przygotowane ziemniaki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 40-50 minut. Łososia i pieczarki pokroić w plastry. Pieczarki podsmażyć z cebulą na patelni. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika plastry łososia i pieczarek włożyć między nacięcia. Doprawić do smaku. Całość podawać z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym z oregano na bazie jogurtu naturalnego.
Sałatka ziemniaczana z brokułem, fetą i płatkami migdałów
Składniki:
- 200 gramów ziemniaków
- 200 gramów brokułu
- 100 gramów sera typu feta
- 2 łyżki płatków z migdałów
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- pieprz, sól, oregano
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i pokroić w grubą kostkę ok 2x2 cm. Brokuł ugotować lub zblanszować (wedle uznania) i podzielić na małe różyczki. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i dodać sos przygotowany z jogurtu naturalnego, pieprzu, soli i oregano. Posypać płatkami migdałów.
Ciasto ziemniaczane
Składniki:
- 400 gramów ziemniaków
- 200 gramów migdałów
- 100 gramów cukru
- 5 jaj
- 200 gramów masła
- 1 aromat migdałowy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i zgnieść praską. Migdały zgnieść. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodawać ziemniaki i migdały, całość dokładnie mieszając. Dodać kilka kropel aromatu migdałowego i gałkę muszkatołową. Piec ok. 50 minut w 200 stopni C.