Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomysły kulinarne na farsze do pierogów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na farsze do pierogów


   Pierogi to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych tradycyjnych polskich dań, które regularnie gości na stołach wielu miłośników jedzenia. Najpopularniejsze są te z serem, mięsem, a także kapustą i grzybami. Można jednak urozmaicić tę potrawę - nadziewając ją różnego rodzaju farszami. Sprawdź najlepsze pomysły kulinarne na farsze do pierogów.

   Pierwsza receptura na tradycyjne pierogi przywędrowała do Polski w XIII wieku, najprawdopodobniej z Chin. Pierogi to mączne kluseczki wypełnione farszem. Aby je zrobić, należy zawinąć nadzienie w niezbyt grube ciasto makaronowe i dokładnie zlepić brzegi, aby podczas gotowania zawartość nie wydostała się na zewnątrz. Klasyczne, polskie pierogi faszerowane są mięsem bądź kapustą i grzybami. Na słodko przyrządza się pierogi z owocami (np. jagodami, truskawkami, malinami, czereśniami) lub z białym serem. Nadzienie nie może być suche i zbyt zwarte. Warto udoskonalać przepis biorąc pod uwagę np. soczystość owoców czy rodzaj używanego twarogu. Pierogi to nie tylko farsz, ale także ciasto. Powinno ono być sprężyste i wytrzymałe, aby po rozwałkowaniu, położeniu nadzienia i sklejeniu brzegów przetrwało proces obróbki cieplnej. Najprostsze ciasto na pierogi można przygotować z trzech składników: mąki (3 szklanki), wrzącej wody (1 szklanka) oraz soli (szczypta). Niektórzy wzbogacają masę o jajko, aby była bardziej kleista. Co więcej, zwykła mąka pszenna coraz częściej zastępowana jest innymi mąkami, np. mąką żytnią, kukurydzianą, owsianą, orkiszową czy ryżową. Po zrobieniu idealnego ciasta pierogowego należy pomyśleć, czym je nadziać. Przychodzimy więc z pomocą i zachęcamy do wypróbowania farszów z naszej listy. Są tu zarówno wytrawne, jak i słodkie propozycje. Po sklejeniu pierogów należy wrzucać je pojedynczo i ostrożnie na osolony wrzątek, aby się nie posklejały. Gdy wypłyną na powierzchnię, należy gotować je jeszcze przez 1-2 minuty, a potem wyjmować łyżką cedzakową.





Farsz do pierogów twarogowy

Składniki:

- jajko
- 450 g twarogu
- 1/3 szklanki cukru
- 200 ml śmietany


Przygotowanie:


   Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem oraz śmietaną. Można dodać ulubione owoce np. truskawki, jagody czy rodzynki. Nadzienie powinno być dosyć gęste, aby nie wypływało z ciasta pierogowego podczas gotowania.



Farsz z białego sera i ziemniaków

Składniki:

- 250 g białego sera (półtłustego lub tłustego)
- 450 g ugotowanych ziemniaków
- duża cebula
- pieprz i sól do smaku
- tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:

   Biały ser i lekko ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Pokroić drobno cebulę, zeszklić ją na patelni. Połączyć ze sobą wszystkie produkty. Dodać pieprz i sól do smaku.



Farsz grzybowy

Składniki:

- cebula
- 300 g grzybów
- 1 jajko
- pieprz, sól


Przygotowanie:

   Kurki, mieszane grzyby leśne lub pieczarki po oczyszczeniu pokroić i przesmażyć wraz z pokrojoną cebulą. Składniki dusić na małym ogniu, aż w pełni odparuje z nich płyn. Doprawić pieprzem i solą. Ostudzić farsz, a na końcu połączyć go z jajkiem.



Farsz z mięsa kurczaka

Składniki:

- 600 g mięsa mielonego z kurczaka
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- mielony czosnek
- papryka słodka i ostra
- cebula


Przygotowanie:

   Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie podsmażyć na niej rozdrobnioną cebulę. Dorzucić mięso mielone, zioła prowansalskie, mielony czosnek, pieprz, obydwie papryki oraz sól. Mięso z przyprawami smażyć przez około 15-20 minut. Po usmażeniu przełożyć do naczynia, ostudzić i doprawić do smaku.



Farsz z ziemniakami


Składniki:

- 300 g ziemniaków późnych
- 30 ml oliwy z oliwek
- 150 g cebuli
- mielony czosnek
- pieprz, sól


Przygotowanie:

   Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Umieścić je w garnku, zalać wodą i ugotować do miękkości, ostudzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na niej pokrojoną cebulę. Kartofle przepuścić przez praskę i wymieszać z cebulą. Doprawić farsz sporą ilością pieprzu, a także solą i czosnkiem.



Farsz z kapusty i pieczarek

Składniki:

- 500 g kapusty kiszonej
- cebula
- 45 ml oleju rzepakowego
- 300 g pieczarek
- pieprz, sól


Przygotowanie:

   Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę, odrobinę soli i chwilę podsmażyć. Dołożyć grzyby i smażyć jeszcze przez 5 minut. Potem dodać pokrojoną kapustę i smażyć farsz jeszcze przez 10 minut, aż zmięknie. Doprawić pieprzem i solą.



Farsz ze szpinaku i sera

Składniki:

- 400 g szpinaku
- cebula
- 200 g sera twarogowego półtłustego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku


Przygotowanie:

   Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać opłukane liście szpinaku, dusić do chwili, aż zwiędną. Na końcu dorzucić rozgnieciony biały ser i wszystko starannie wymieszać.



Farsz z ciecierzycą

Składniki:

- 200 g pomidorów w puszce
- cebula
- 115 g papryki czerwonej
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papryka słodka
- 200 g ciecierzycy konserwowej
- natka pietruszki świeża
- cukier
- sól, pieprz
- czosnek


Przygotowanie:

   Cebulę, paprykę, marchew pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, po chwili wrzucić paprykę i marchewki, smażyć warzywa przez ok. 3 minuty, często mieszając. Dodać cebulę, ponownie zamieszać i smażyć do miękkości. Wszystko połączyć z ciecierzycą i pomidorami, gotować na niedużej mocy ognia przez kilka minut. Dodać przyprawy i pokrojoną natkę pietruszki, gotować przez 3-4 minuty.



Farsz z suszonych śliwek i orzechów

Składniki:

- 1 łyżka miodu lub cukru
- 2 łyżki orzechów (włoskich, laskowych)
- 300 g suszonych śliwek bez pestek
- cynamon (opcjonalnie)
- sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
- 1 łyżka śmietany


Przygotowanie:

   Śliwki opłukać, namoczyć. Po kilku minutach odsączyć je i drobno posiekać. Pokroić też orzechy i połączyć je ze śliwkami. Do farszu dodać miód lub cukier oraz śmietanę. Warto wzbogacić go o odrobinę cynamonu i soku z cytryny.



Farsz z jagodami i serkiem mascarpone

Składniki:

- 150 g serka mascarpone
- 150 g jagód
- śmietana 22%
- 50 g cukru trzcinowego


Przygotowanie:

   Do jagód dodać serek mascarpone i cukier trzcinowy, starannie wymieszać. Gotowe pierogi podawać z dodatkiem śmietany.



Farsz z czereśni

Składniki:

- 40 g cukru pudru
- 300 g czereśni


Przygotowanie:

   Czereśnie wydrylować, przekroić na połówki i połączyć z cukrem pudrem.



Farsz ze śliwek

Składniki:

- 1 łyżka cukru
- 400 g suszonych śliwek


Przygotowanie:

   Owoce zalać wodą, odstawić na noc. Kolejnego dnia ugotować (3-5 minut) je w płynie, w którym się moczyły, odcedzić. Do owoców dodać cukier i rozetrzeć w naczyniu na gładką masę.



Farsz z sera i truskawek

Składniki:

- 100 g truskawek świeżych
- cukier puder
- 1 kostka sera białego


Przygotowanie:

   Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać cukier oraz rozdrobnione truskawki.



Farsz z malinami i mascarpone z nutą wanilii

Składniki:

- 300-400 g serka mascarpone
- ok. 500 g malin
- 3-4 łyżki cukru waniliowego


Przygotowanie:

   Serek mascarpone wymieszać z malinami oraz cukrem waniliowym.



Farsz z makiem i bakaliami

Składniki:

- 100 g orzechów włoskich pokrojonych
- 5 łyżek miodu
- 2 szklanki maku
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek
- 1 kieliszek koniaku


Przygotowanie:

   Opłukać mak, zalać go wrzątkiem i gotować na niewielkim ogniu przez pół godziny. Później odcedzić nasiona i dwukrotnie zmielić je w maszynce. Umyć rodzynki, osuszyć, a następnie zalać koniakiem, odstawić na kilka minut. Mak wymieszać z orzechami, namoczonymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodać podgrzany miód, wymieszać.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE