Pierogi to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych tradycyjnych polskich dań, które regularnie gości na stołach wielu miłośników jedzenia. Najpopularniejsze są te z serem, mięsem, a także kapustą i grzybami. Można jednak urozmaicić tę potrawę - nadziewając ją różnego rodzaju farszami. Sprawdź najlepsze pomysły kulinarne na farsze do pierogów.
Pierwsza receptura na tradycyjne pierogi przywędrowała do Polski w XIII wieku, najprawdopodobniej z Chin. Pierogi to mączne kluseczki wypełnione farszem. Aby je zrobić, należy zawinąć nadzienie w niezbyt grube ciasto makaronowe i dokładnie zlepić brzegi, aby podczas gotowania zawartość nie wydostała się na zewnątrz. Klasyczne, polskie pierogi faszerowane są mięsem bądź kapustą i grzybami. Na słodko przyrządza się pierogi z owocami (np. jagodami, truskawkami, malinami, czereśniami) lub z białym serem. Nadzienie nie może być suche i zbyt zwarte. Warto udoskonalać przepis biorąc pod uwagę np. soczystość owoców czy rodzaj używanego twarogu. Pierogi to nie tylko farsz, ale także ciasto. Powinno ono być sprężyste i wytrzymałe, aby po rozwałkowaniu, położeniu nadzienia i sklejeniu brzegów przetrwało proces obróbki cieplnej. Najprostsze ciasto na pierogi można przygotować z trzech składników: mąki (3 szklanki), wrzącej wody (1 szklanka) oraz soli (szczypta). Niektórzy wzbogacają masę o jajko, aby była bardziej kleista. Co więcej, zwykła mąka pszenna coraz częściej zastępowana jest innymi mąkami, np. mąką żytnią, kukurydzianą, owsianą, orkiszową czy ryżową. Po zrobieniu idealnego ciasta pierogowego należy pomyśleć, czym je nadziać. Przychodzimy więc z pomocą i zachęcamy do wypróbowania farszów z naszej listy. Są tu zarówno wytrawne, jak i słodkie propozycje. Po sklejeniu pierogów należy wrzucać je pojedynczo i ostrożnie na osolony wrzątek, aby się nie posklejały. Gdy wypłyną na powierzchnię, należy gotować je jeszcze przez 1-2 minuty, a potem wyjmować łyżką cedzakową.
|
|
Farsz do pierogów twarogowy
Składniki:
- jajko
- 450 g twarogu
- 1/3 szklanki cukru
- 200 ml śmietany
Przygotowanie:
Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem oraz śmietaną. Można dodać ulubione owoce np. truskawki, jagody czy rodzynki. Nadzienie powinno być dosyć gęste, aby nie wypływało z ciasta pierogowego podczas gotowania.
Farsz z białego sera i ziemniaków
Składniki:
- 250 g białego sera (półtłustego lub tłustego)
- 450 g ugotowanych ziemniaków
- duża cebula
- pieprz i sól do smaku
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Biały ser i lekko ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Pokroić drobno cebulę, zeszklić ją na patelni. Połączyć ze sobą wszystkie produkty. Dodać pieprz i sól do smaku.
Farsz grzybowy
Składniki:
- cebula
- 300 g grzybów
- 1 jajko
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Kurki, mieszane grzyby leśne lub pieczarki po oczyszczeniu pokroić i przesmażyć wraz z pokrojoną cebulą. Składniki dusić na małym ogniu, aż w pełni odparuje z nich płyn. Doprawić pieprzem i solą. Ostudzić farsz, a na końcu połączyć go z jajkiem.
Farsz z mięsa kurczaka
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego z kurczaka
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- mielony czosnek
- papryka słodka i ostra
- cebula
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie podsmażyć na niej rozdrobnioną cebulę. Dorzucić mięso mielone, zioła prowansalskie, mielony czosnek, pieprz, obydwie papryki oraz sól. Mięso z przyprawami smażyć przez około 15-20 minut. Po usmażeniu przełożyć do naczynia, ostudzić i doprawić do smaku.
Farsz z ziemniakami
Składniki:
- 300 g ziemniaków późnych
- 30 ml oliwy z oliwek
- 150 g cebuli
- mielony czosnek
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Umieścić je w garnku, zalać wodą i ugotować do miękkości, ostudzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na niej pokrojoną cebulę. Kartofle przepuścić przez praskę i wymieszać z cebulą. Doprawić farsz sporą ilością pieprzu, a także solą i czosnkiem.
Farsz z kapusty i pieczarek
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- cebula
- 45 ml oleju rzepakowego
- 300 g pieczarek
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę, odrobinę soli i chwilę podsmażyć. Dołożyć grzyby i smażyć jeszcze przez 5 minut. Potem dodać pokrojoną kapustę i smażyć farsz jeszcze przez 10 minut, aż zmięknie. Doprawić pieprzem i solą.
Farsz ze szpinaku i sera
Składniki:
- 400 g szpinaku
- cebula
- 200 g sera twarogowego półtłustego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać opłukane liście szpinaku, dusić do chwili, aż zwiędną. Na końcu dorzucić rozgnieciony biały ser i wszystko starannie wymieszać.
Farsz z ciecierzycą
Składniki:
- 200 g pomidorów w puszce
- cebula
- 115 g papryki czerwonej
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papryka słodka
- 200 g ciecierzycy konserwowej
- natka pietruszki świeża
- cukier
- sól, pieprz
- czosnek
Przygotowanie:
Cebulę, paprykę, marchew pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, po chwili wrzucić paprykę i marchewki, smażyć warzywa przez ok. 3 minuty, często mieszając. Dodać cebulę, ponownie zamieszać i smażyć do miękkości. Wszystko połączyć z ciecierzycą i pomidorami, gotować na niedużej mocy ognia przez kilka minut. Dodać przyprawy i pokrojoną natkę pietruszki, gotować przez 3-4 minuty.
Farsz z suszonych śliwek i orzechów
Składniki:
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 2 łyżki orzechów (włoskich, laskowych)
- 300 g suszonych śliwek bez pestek
- cynamon (opcjonalnie)
- sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
Śliwki opłukać, namoczyć. Po kilku minutach odsączyć je i drobno posiekać. Pokroić też orzechy i połączyć je ze śliwkami. Do farszu dodać miód lub cukier oraz śmietanę. Warto wzbogacić go o odrobinę cynamonu i soku z cytryny.
Farsz z jagodami i serkiem mascarpone
Składniki:
- 150 g serka mascarpone
- 150 g jagód
- śmietana 22%
- 50 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Do jagód dodać serek mascarpone i cukier trzcinowy, starannie wymieszać. Gotowe pierogi podawać z dodatkiem śmietany.
Farsz z czereśni
Składniki:
- 40 g cukru pudru
- 300 g czereśni
Przygotowanie:
Czereśnie wydrylować, przekroić na połówki i połączyć z cukrem pudrem.
Farsz ze śliwek
Składniki:
- 1 łyżka cukru
- 400 g suszonych śliwek
Przygotowanie:
Owoce zalać wodą, odstawić na noc. Kolejnego dnia ugotować (3-5 minut) je w płynie, w którym się moczyły, odcedzić. Do owoców dodać cukier i rozetrzeć w naczyniu na gładką masę.
Farsz z sera i truskawek
Składniki:
- 100 g truskawek świeżych
- cukier puder
- 1 kostka sera białego
Przygotowanie:
Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać cukier oraz rozdrobnione truskawki.
Farsz z malinami i mascarpone z nutą wanilii
Składniki:
- 300-400 g serka mascarpone
- ok. 500 g malin
- 3-4 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Serek mascarpone wymieszać z malinami oraz cukrem waniliowym.
Farsz z makiem i bakaliami
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich pokrojonych
- 5 łyżek miodu
- 2 szklanki maku
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek
- 1 kieliszek koniaku
Przygotowanie:
Opłukać mak, zalać go wrzątkiem i gotować na niewielkim ogniu przez pół godziny. Później odcedzić nasiona i dwukrotnie zmielić je w maszynce. Umyć rodzynki, osuszyć, a następnie zalać koniakiem, odstawić na kilka minut. Mak wymieszać z orzechami, namoczonymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodać podgrzany miód, wymieszać.