Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomysły kulinarne na jarmuż


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na jarmuż


   Jarmuż jest odmianą kapusty charakteryzującą się długimi, pomarszczonymi liśćmi o karbowanych brzegach. Jarmuż jest dostępny w odcieniach zieleni, fioletowo-zielonym i fioletowo-brązowym. Jarmuż jest źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Na polskim stole jarmuż pojawia się m. in. jako dodatek do kanapek, sałatek i w formie upieczonych chipsów. Tymczasem można przygotować z niego także szereg smacznych dań - na śniadanie, obiad i kolację.

   Liście kryją w sobie błonnik pokarmowy, prawdziwe bogactwo witamin: A, C, K1, B9 oraz minerałów: miedzi, manganu wapnia i magnezu. Jarmuż jest również cennym źródłem silnego przeciwutleniacza zwanego sulforafanem. Wspomniany antyoksydant chroni między innymi przed nowotworem prostaty, nowotworem płuc oraz rakiem jelita grubego. Żeby jarmuż zachował swoje właściwości powinien być spożywany w formie świeżej lub gotowanej. Czas gotowania powinien wynosić maksymalnie 3-4 minuty. Indole zawarte w jarmużu hamują wydzielanie aktywnych estrogenów przeciwdziałając nowotworowi raka piersi. Karotenoidy i chlorofil posiadające przeciwutleniające właściwości także zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Jarmuż można jeść w formie świeżej, jako bazę sałatki, albo dodatek do kanapek. Zielonolistny kuzyn kapusty sprawdza się także jako składnik innych potraw.





Pizza z kurczakiem, jarmużem i kozim serem

   Do przyrządzenia pizzy z kurczakiem, jarmużem i kozim serem potrzebujesz takich składników, jak:

- spód do pizzy
- oliwa z oliwek
- 2 duże liście jarmużu, z usuniętymi łodyżkami, podarte na mniejsze fragmenty
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- 2 łyżki bulionu drobiowego
- sól
- 1 pierś z kurczaka lekko podsmażonego i doprawionego pikantnymi przyprawami
- 1 dojrzały pomidor, obrany ze skórki, pozbawiony gniazd nasiennych, pokrojony w kostkę
- 5 świeżych listków bazylii
- 2 łyżki pokruszonego koziego sera

   Pokrój spód do pizzy na dwa prostokąty. Piecz spód do pizzy przez 5 minut w piekarniku z każdej strony, w temperaturze 250 stopni. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
W międzyczasie rozgrzej łyżeczkę oliwy na patelni, na średnim ogniu. Dodaj jarmuż i okazjonalnie mieszaj, żeby równomiernie się podsmażył. Po 2 minutach dodaj czosnek. Po 1 minucie mieszania czosnku z jarmużem dodaj bulion. Dopraw całość solą, kiedy płyn zostanie wchłonięty i przełóż do miski. Zblenduj pomidory, bazylię 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Następnie skrop spód pizzy niewielką ilością oliwy z oliwek, posmaruj sosem pomidorowym, a następnie ułóż dodatki - jarmuż, podsmażonego kurczaka i kozi ser. Wstaw pizzę do piekarnika na chwilę, aż ser kozi zbrązowieje, maksymalnie 8-12 minut.



Sałatka z rukolą, jarmużem i awokado

   Do przyrządzenia sałatki z rukolą, jarmużem i awokado potrzebujesz takich składników, jak:

- 8 szklanek rukoli
- 2 szklanki jarmużu
- 1,5 szklanki pokrojonego w plastry awokado
- pół szklanki marchewki pokrojonej w cienkie plastry
- pół szklanki pokrojonej, upieczonej dyni piżmowej
- pół szklanki pokrojonego w plastry jabłka
- pół szklanki pokrojonej papryki
- 60 gram pokrojonej w plastry salami
- 1 szklanka grzanek

   Sos winegret (vinaigrette) przygotujesz natomiast z pół szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżki musztardy Dijon, 1/8 łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 3 łyżek świeżego soku z cytryny, 1 łyżki octu balsamicznego, 1 posiekanej małej szalotki lub ząbku czosnku. W dużej misce wymieszaj rukolę, listki jarmużu, awokado, marchew, dynię piżmową, jabłko, paprykę i salami. Sos otrzymasz z wymieszanie wyżej wymienionych składników. Przed podaniem polej sałatkę sosem - w takiej ilości, jak lubisz, a następnie wymieszaj wszystko i posyp chrupiącymi grzankami.



Sałatka z jarmużem na ciepło

   Do przygotowania sałatki z jarmużem na ciepło potrzebujesz takich składników, jak:

- 200 g białego pieczywa
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
- 450 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
- 1 czerwona cebula posiekana w piórka
- 150 g jarmużu
- pół szklanki pasty tahini
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1.3 szklanki wody

   Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, pokrojony w kostkę chleb i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Piecz chleb dopóki nie zbrązowieje (ok. 8-10 min), a następnie przełóż je na talerz. Dodaj 2 łyżki oliwy i oliwek do miski i wymieszaj z dynią piżmową oraz czerwoną cebulą. Dodaj sól i pieprz, a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20-25 minut. Po upływie 12 minutach przemieszaj ostrożnie pieczone warzywa, aby równomiernie się upiekły. Do miski z jarmużem przełóż upieczone warzywa oraz chrupiący chleb. W międzyczasie wymieszaj tahini, sok z cytryny i wodę, dopraw solą i pieprzem. Przygotowanym w ten sposób sosem polej sałatkę.



Placki z batatów i jarmużu

   Do przygotowania batatowych placków podanych z jarmużem potrzebujesz takich składników, jak:

- 3 bataty, obrane i starte na tarce
- 2 zielone cebulki pokrojone w cienkie plasterki
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki majonezu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 100 g jarmużu
- 50 g czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
- 2 szklanki fasolki edamame (zielonej fasolki sojowej)

   Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. W dużej misce wymieszaj starte bataty, zieloną cebulkę, sól i pieprz. Rozłóż masę na placki na papierze do pieczenia spryskanym sprayem do pieczenia. Wierzch placków także spryskaj sprayem do pieczenia. Piecz placki przez 25 minut, aż brzegi będą lekko brązowe. W dużej misce wymieszaj majonez, sok z limonki i sos sojowy. Kiedy "ciastka" z batatów będą gotowe, połącz jarmuż, czerwoną fasolę i fasolkę sojową. Podawaj placki ułożone na jarmużowej sałatce, polane dressingiem.



Stek z jarmużem, pasternakiem, cannellini i bazyliowym pesto

   Do przygotowania tego wykwintnego dania potrzebujesz:

- 2 porcje wołowiny bez kości z polędwicy wołowej, pokrojone w steki
- 220 g cienko pokrojonego pasternaku
- pół szklanki wody
- pęczek jarmużu, posiekanego
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 2 szklanki fasolek cannellini, odsączonej
- 2 łyżki pesto z bazylii

   Dopraw steki 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Piecz na patelni grillowej na średnim ogniu, po 4 minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone. Po upieczeniu przełóż steki na talerz, pozostaw je na ok. 5 minut. W międzyczasie wymieszaj pasternak z wodą w misce i przykryj foliową torebką. Wstaw do mikrofali na 5 minut, ustawiając pokrętło na wysoką moc. Spryskaj duży rondel sprayem do pieczenia, a następnie przełóż do niego jarmuż, czosnek i pół łyżeczki soli, dusząc i mieszając całość przez 5 minut, albo krócej - do czasu, aż łodyżki jarmużu zmiękną. Przełóż pasternak do blendera z fasolkami canellini, ale nie na gładką masę. Przełóż warzywa do jarmużu, dopraw 1/8 łyżeczki soli, dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia. Na talerzu ułóż cienko pokrojone steki, polej je ziołowym pesto, a także mieszankę warzywną.



Zupa ziemniaczano-jarmużowa z chorizo

   Do przygotowania zupy ziemniaczano-jarmużowej z chorizo potrzebujesz takich składników, jak:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 średniej wielkości szalotki, pokrojone w plasterki
- 4 duże łodygi selera, pokrojone
- 2 l bulionu drobiowego
- 700 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 60 g chorizo, pokrojonej w kostkę
- 4 szklanki pokrojonych liści jarmużu
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny

   W dużym rondlu wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, szalotki, seler i 1/3 łyżeczki soli. Gotuj składniki przez 10 minut, albo krócej, do czasu aż szalotki zbrązowieją, okazjonalnie mieszając. Dodaj 2 l bulionu drobiowego i pokrojone ziemniaki. Zwiększ ogień i zagotuj całość, a następnie gotuj całość przez 20 minut na średnim ogniu. W międzyczasie, wymieszaj pokrojoną kiełbasę chorizo z łyżką oliwy z oliwek i smaż przez 8 minut, często mieszając. Przełóż składnik do niewielkiej miski. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj jarmuż. Gotuje całość przez 5 minut. Na koniec użyj blendera, aby nadać zupie aksamitną konsystencję. Dodaj sok z cytryny i łyżeczkę pieprzu. Przed podaniem zupy dodaj odrobinę chorizo.



Krewetki z kuskusem i jarmużem

   Do przyrządzenia dania z krewetek, kuskus i jarmużu potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 szklankę kaszy kuskus
- 1 opakowanie jarmużu (150 g)
- 450 g pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone w kostkę
- 450 g obranych krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz

   Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj kaszę kuskus z pół szklanki wody. Rozłóż jarmuż na czterech arkuszach folii aluminiowej w rozmiarze 30 cm x 30 cm. Pokryj jarmuż kaszą kuskus, a następnie dodaj pomidory i czosnek. Połóż na wierzchu krewetki, skrop je oliwą z oliwek i dopraw 1/3 łyżeczki soli i pieprzu. Przykryj całość arkuszami folii aluminiowej i zwiń brzegi łącząc arkusze. Wstaw je do piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu użyj nożyczek lub noża, aby rozciąć folię aluminiową i zaserwować krewetki z dodatkami.



Makaron z jarmużem

   Do przygotowania tego dania obiadowego potrzebujesz:

- 450 g ugotowanego makaronu farfalle (al dente)
- 6 łyżek majonezu
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 duży pęczek jarmużu (z usuniętymi łodyżkami, posiekany)
- 8 rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki

   W dużej misce wymieszaj majonez, parmezan, sok z cytryny, musztardę Dijon, oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz. Do przygotowanego sosu przełóż jarmuż i wymieszaj składniki ponownie. Jeszcze ciepły makaron przełóż do miski. Następnie dodaj rzodkiewki i gotowe.



Frittata z jarmużem, pecorino i mozzarellą

   Do przygotowania frittaty potrzebujesz następujących składników:

- 12 jaj
- pół szklanki mleka
- pół startego sera pecorino
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebulka, drobno posiekana
- 200 g kiełbasy o pikantnym smaku pokrojonej w plasterki
- pół pęczka jarmużu (ok. 3 szklanki posiekanych liści)
- 1 szklanka sosu marinara
- 170 g świeżej mozzarelli pokrojonej w plastry
- świeże listki bazylii

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W dużej misce ubij jajka, mleko i pecorino, pół łyżeczki soli i pieprzu. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj cebulkę i smaż, mieszając okazjonalnie, przez 5 minut. Dodaj kiełbaski i smaż, aż zbrązowieją przez ok. 5 minut. Następnie dodaj jarmuż i smaż przez ok. 1 minutę. Zmniejsz ogień na mały, dodaj jajeczną masę i wymieszaj wszystko. Przełóż patelnię do piekarnika na 18-20 minut. Następnie polej frittatę sosem marinara i ułóż plastry mozzarelli. Wstaw patelnię do piekarnika na kolejne 5 minut. Przed podaniem udekoruj frittatę listkami bazylii.



   Jarmuż należy do najzdrowszych warzyw dostępnych na rynku. Niestety wciąż jest go za mało na polskich stołach. Z jarmużu można przygotować wiele smacznych potraw, takich jak przedstawione wyżej. Pochodzą one m. in. z kuchni śródziemnomorskiej. Warto je wypróbować - jarmuż może być spożywany nie tylko w formie świeżej lub w postaci chipsów, ale także jako składnik wykwintnych dań, podbijających podniebienia największych łasuchów.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE