Lato to czas wakacji, słońca i wysokich temperatur. Nic więc dziwnego, że w upalne dni często rezygnujemy z ciepłych, tłustych i przetworzonych dań na rzecz lekkich sałatek, chłodników, sorbetów i lodów, które bazują na sezonowych warzywach i owocach.
To one bowiem tworzą różnorodne, lenie i kolorowe sałatki, które mogą stanowić pożywny lunch, śniadanie, czy kolację. Truskawki, cytrusy, sałaty, pomidory, ogórki, arbuz to jedne ze składników, które pomogą skomponować idealne na lato sałatki. Poniżej kilka pomysłów kulinarnych na kolorowe, odżywcze letnie sałatki.
|
|
Sałatka z truskawkami i mozzarellą
Składniki (2 porcje):
- 50 gramów sałaty lodowej
- 2 garść rukoli
- 100 gramów sera mozzarelli
- 100 gramów truskawek
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki oleju lnianego lub z awokado
- suszone oregano
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Sałatę lodową i rukolę umyć, ułożyć na talerzach. Mozzarellę pokroić w kostkę, truskawki w ćwiartki. Ułożyć na sałacie wraz z kukurydzą. Całość polać olejem i posypać ziarnem słonecznika i oregano.
Sałatka z grejpfrutem i kurczakiem
Składniki (2 porcje):
- 3 garści sałaty lodowej
- 1 filet z kurczaka
- 1 grejpfrut
- 1 łyżka płatków z migdałów
- 2 łyżki oleju lnianego
- oliwa do smażenia, pieprz, sól, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu, soli i ziół. Odsączyć na ręczniku papierowym i ostudzić. Sałatę ułożyć na talerzu. Grejpfruta pokroić w drobne kostki i wraz z kurczakiem ułożyć na sałacie. Posypać płatkami migdałów i polać olejem lnianym.
Sałatka z serem feta, arbuzem i oliwkami
Składniki (2 porcje):
- 2 garści rukoli
- 25 gramów sera feta
- 10 czarnych oliwek
- 6 pomidorków koktajlowych
- pół cebuli
- pół małego ogórka gruntowego
- plaster arbuza
- 2 łyżeczki soku z cytryny, pieprz, sól
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Sałatę ułożyć na talerzach. Ser feta i arbuza pokroić w trójkąciki lub kostkę, oliwki i pomidorki koktajlowe w połówki, ogórki pociąć na plasterki, a plasterki na pół. Ułożyć na sałacie. Cebulę pokroić w cienkie piórka, dodać do całości. Polać sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, ozdobić bazylią.
Sałatka z wędzonym łososiem
Składniki:
- 100 gramów wędzonego łososia
- 2 garście świeżego szpinaku
- pół cebuli
- 50 gramów pomidorków koktajlowych
- świeży koperek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
- pół łyżki miodu
- pół łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Szpinak ułożyć na talerzu. Łososia pokroić w paski, pomidorki pokroić na połówki, cebulę w cienkie piórka. Składniki ułożyć na sałacie. Przygotować sos - dobrze wymieszać wodę, miód, sok z cytryny i olej. Polać całość. Koperek drobno posiekać, posypać sałatkę.
Sałatka z sezonowych owoców
Składniki:
- 50 gramów arbuza
- 50 gramów agrestu
- 50 gramów czerwonych porzeczek
- 50 gramów truskawek
- 50 gramów malin
- 1 małe kiwi
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki nasion chia
Przygotowanie:
Arbuza i kiwi pokroić w kostkę. Agrest, maliny i truskawki w połówki. Dodać porzeczki. Całość wymieszać, posypać nasionami chia. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Składniki:
- 50 gramów brązowego ryżu
- garść sałaty lodowej
- 50 gramów tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 50 gramów kukurydzy konserwowej
- pół małej cebuli
- 5 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Ryż ugotować i ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Pomidory koktajlowe pokroić w połówki, cebulę w cienkie piórka. Na talerzu ułożyć sałatę, ryż, tuńczyka, kukurydzę, cebulę i pomidory koktajlowe. Całość posypać solą, pieprzem i suszonym oregano.
Sałatka z awokado i szynką parmeńską
Składniki:
- pół dojrzałego awokado
- 2-3 plastry szynki parmeńskiej
- 1 garść rukoli
- 50 gramów sera mozzarella
- 5 pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz, sól
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Rukolę ułożyć na talerzu. Szynkę pokroić w drobne paski, awokado i ser mozzarella w kostkę, a pomidory koktajlowe na połówki. Ułożyć na sałacie. Polać oliwą i posypać pieprzem, solą i ziarnami słonecznika.
Sałatka z krewetkami
Składniki:
- 100 gramów krewetek koktajlowych
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół awokado
- 1 ząbek czosnku
- garść rukoli
- 1 łyżka masła
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól
- papryka słodka, papryka chilli
Przygotowanie:
Krewetki oczyścić i podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku. Dodać wino, przyprawy i dusić. Gotowe krewetki ostudzić. Na talerzu ułożyć rukolę, na niej krewetki. Awokado pokroić w kostki, pomidory koktajlowe w połówki. Ułożyć na pozostałych składnikach. Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić pieprzem i solą.
Sałatka Cezar
Składniki:
- garść sałaty lodowej lub rzymskiej
- 3-4 plastry piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 kromka białego pieczywa
- 1 łyżka oliwa z oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka upiec lub grillować z przyprawami. Chleb pokroić według uznania (drobne kostki, połówki, ćwiartki). Przygotować grzanki na patelni. Sałatę ułożyć na talerzu. Dodać kurczaka grzanki. Przygotować sos z musztardy, oliwy, przypraw, czosnku i soku z cytryny. Polać sałatkę.