Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.11.2020 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pomysły kulinarne na obiadowe dania wegańskie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na obiadowe dania wegańskie


   Coraz większe zainteresowanie ekologią oraz poglądy etyczne i chęć prowadzenia zdrowego trybu życia powodują, że zauważa się zwiększenie zainteresowania dietą roślinną, wykluczającą spożywanie mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Wbrew wielu opiniom dieta wegańska może obfitować w wiele ciekawych i urozmaiconych produktów oraz smacznych i odżywczych dań.

   Produkty zbożowe, warzywa, owoce, rośliny strączkowe mogą zostać wykorzystane w wielu potrawach. Na ciepło, na zimno, zapiekane, gotowane mogą być elementem dań jednogarnkowych, pierogów, czy sałatek. Jak więc w ciekawy sposób wykorzystać produkty roślinne? Poniżej pomysły na wegańskie dania obiadowe.





Pierogi ze szpinakiem, tofu i zielonym pesto

Składniki:

Ciasto:

- 250 gramów mąki pszennej,
- 200 ml wody,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju.

Farsz:

- 200 gramów tofu,
- 150 gramów szpinaku,
- 1 łyżka oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.

Pesto:

- 2 garści świeżej bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek.


Przygotowanie:

   Składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Wałkować na cienkie placki o grubości ok. 2 mm i wycinać okręgi o średnicy szklanki. Tofu rozgnieść, na patelni podsmażyć czosnek. Szpinak ugotować w wodzie. Odlać wodę, dodać olej i 1 łyżkę mąki. Dodać czosnek i przyprawy. Wymieszać z tofu. Na wycięte okręgi ciasta nakładać farsz i zlepiać brzegi zgiętego na pół ciasta. Zagotować wodę z dodatkiem soli, gotować pierogi do momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjąć i odsączyć z wody. Bazylię zblendować z olejem i czosnkiem. Otrzymane pesto nakładać na pierogi.



Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Składniki:

- 700 gramów cukinii,
- 100 gramów kaszy jaglanej,
- 1 marchew,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki otrąb pszennych,
- 1 łyżka curry,
- szczypiorek, natka pietruszki, świeża kolendra,
- pieprz, sól,
- olej do smażenia,
- otręby do panierowania.


Przygotowanie:

   Kaszę jaglaną ugotować. Ostudzić. Cukinię obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni. Cukinię wymieszać z kaszą jaglaną, cebulą, pokrojonym szczypiorem, natką pietruszki i kolendrą. Dodać sól, pieprz i curry. Dokładnie wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodać otręby pszenne lub owsiane. Formować okrągłe kotleciki i smażyć na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć. Podawać z warzywami, ziemniakami lub ryżem.



Faszerowane awokado z oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki:

- 1 duże dojrzałe awokado,
- 2 łyżki czarnych oliwek,
- 40 gramów suszonych pomidorów w oleju,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1 łyżka oleju lnianego,
- sól, pieprz.


Przygotowanie:

   Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Wydrążyć jedną łyżkę miąższu. Odłożyć do miski. Oliwki, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Dodać miąższ z awokado i przyprawy oraz olej lniany. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Nałożyć na awokado. Podawać z grillowanymi warzywami.



Leczo warzywne

Składniki:

- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 bakłażan,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pomidor,
- 1 łyżka curry,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oliwy.


Przygotowanie:

   Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zgnieść. Zeszklić na patelni. Paprykę, cukinię, bakłażany, pomidory pokroić w kostkę. Do garnka dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem i olejem, dodać warzywa. Podsmażyć przez kilka minut, następnie dodać wody. Dusić na małym ogniu aż do momentu rozmiękczenia warzyw. Dodać curry, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Podawać z ryżem lub kaszą.



Zupa krem z dyni z curry i imbirem

Składniki:

- 700 gramów dyni,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchew,
- mały kawałek imbiru (ok. 2 cm),
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka pestek z dyni,
- pieprz, sól.


Przygotowanie:

   Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w drobne kostki (o boku ok. 2cm). Marchew obrać i pokroić w grube plastry. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę. W garnku podsmażyć cebulę na oliwię, dodać imbir, dynię i marchew. Krótko podsmażyć i następnie dodać bulion i zagotować. Gotować na małym ogniu aż do rozmiękczenia marchwi i dyni. Całość ostudzić i zmiksować blenderem na jednolity gęsty krem. Dodać pieprz, kurkumę i sól. Podawać z dodatkiem prażonych pestek dyni.



Wegańskie burgery

Składniki:

- 2 bułki do burgerów (wegańskie),
- 50 gramów soczewicy czerwonej suchej,
- 100 gramów ugotowanej ciecierzycy (lub konserwowej),
- pół małej cebuli,
- 1 marchew,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- otręby owsiane lub pszenne,
- pomidory, ogórki, papryka, cebula,
- jogurt sojowy, chrzan, natka pietruszki.


Przygotowanie:

   Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zgnieść. Zeszklić na patelni. Ugotować soczewicę. Odsączyć. Dodać ciecierzycę i startą na grubych oczkach marchewkę. Całość zblendować na gładki krem. Jeśli konsystencja będzie za rzadka, zagęścić otrębami. Formować kotlety o średnicy bułki, smażyć ok 4-5 minuty na każdej stronie. Odsączyć z tłuszczu. Bułki przekroić na pół. Nałożyć przygotowane burgery. Przygotować sos chrzanowy. Do jogurtu sojowego dodać łyżeczkę chrzanu, pieprz, sól oraz pokrojoną drobną natkę pietruszki. Polewać burgery. Na koniec dodać wybrane warzywa pokrojone w plastry (pomidory, paprykę, ogórki świeże lub konserwowe, cebulę).



Pierogi z soczewicą

Składniki:

Ciasto:

- 250 gramów mąki pszennej,
- 200 ml wody,
- szczypta soli,
- 2 łyki oleju rzepakowego.

Farsz:

- 200 gramów ugotowanej czerwonej soczewicy,
- 100 gramów ugotowanej zielonej soczewicy,
- 1 łyżka oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka curry,
- sól, pieprz.


Przygotowanie:

   Składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Wałkować na cienkie placki o grubości ok. 2 mm i wycinać okręgi o średnicy szklanki. Patelni podsmażyć czosnek. Soczewicę ugotować. Odlać wodę, dodać olej i czosnek oraz przyprawy. Na wycięte okręgi ciasta nakładać farsz i zlepiać brzegi zgiętego na pół ciasta. Zagotować wodę z dodatkiem soli, gotować pierogi do momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjąć i odsączyć z wody.



Sałatka z kaszy gryczanej i buraków

Składniki:

- 50 gramów kaszy gryczanej,
- 1 duży burak,
- 5 pieczarek,
- 1 ząbek czosnku,
- olej do smażenia,
- 5 orzechów włoskich,
- 5 gałązek natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju lnianego,
- 1 łyżka siemienia lnianego.


Przygotowanie:

   Kaszę ugotować, ostudzić. Buraka ugotować w oddzielnym garnku. Pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić czosnek, dodać pieczarki pokrojone w plastry. Dusić do zmiękczenia. Odsączyć. Do kaszy dodać pieczarki, orzechy, siemię lniane i natkę pietruszki. Dodać ugotowanego buraka. Delikatnie wymieszać. Polać olejem lnianym. Podawać z grzankami czosnkowymi.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE