W kuchni orientalnej nie brakuje pomysłów na jednogarnkowe dania, które są do tego bardzo zdrowe. Ich podstawą mogą być m.in. ryby, owoce morza i warzywa. Do dań jednogarnkowych są dodawane aromatyczne przyprawy, które poprawiają smak i zapach potrawy, a do tego jeszcze pobudzają trawienie, m.in. kardamon, imbir i curry oraz chili i wasabi.
Prawdopodobnie główną cechą charakterystyczną kuchni azjatyckiej jest jej różnorodność, czego dowodzą przedstawione niżej dania. Podstawą potraw są owoce morza, makaron ryżowy, a także pikantne potrawy mięsne (zwłaszcza wołowina). Kuchnia azjatycka jest połączeniem co najmniej czterech dominujących regionalnych kuchni - kuchni japońskiej, kuchni chińskiej, kuchni koreańskiej i kuchni wietnamskiej (oczywiście każda nich ma wiele odmian). Poniższe dania jednogarnkowe wywodzą się właśnie z tych kuchni.
|
|
Spaghetti w wersji orientalnej
Do przygotowania spaghetti w wersji orientalnej potrzebujesz pół opakowania makaronu spaghetti (może być makaron z brązowego ryżu), 1 szklankę sosu orzechowego, 3 zielone cebulki (drobno pokrojone), 1-2 grillowane lub ugotowane piersi z kurczaka (pokrojone w drobne paski), pół szklanki posiekanych orzechów ziemnych.
Do dużego garnka wlej 4 szklanki wody, włóż makaron i sos orzechowy. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejsz ogień i mieszaj całość co jakiś czas. Kiedy makaron będzie al dente, a sos zgęstnieje, dodaj zieloną cebulkę, pokrojonego kurczaka i posiekane orzeszki ziemne. Wymieszaj wszystkie składniki i gotowe. Całkowity czas przygotowania dania wynosi około 20 minut.
Danie orientalne z owocami morza
Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz 2 łyżki oliwy z oliwek, 6 małych parówek wieprzowych, 2 małe pory (tylko białe i jasnozielone części, pokrojone), 1 mały fenkuł (posiekany), 2 ząbki czosnku (posiekane), liść laurowy, szczypta szafranu (opcjonalnie), 1 puszka pokrojonych pomidorów, 1/3 szklanki białego wina, 2 butelki soku z małży, 450 g małż (oczyszczonych, przygotowanych do spożycia), 200 g obranych krewetek średniej wielkości, 200 g fileta z okonia, 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki, czarny pieprz (ziarnisty), sól.
Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj parówki, pory i fenkuł. Podczas smażenia mieszaj składniki co jakiś czas, przez ok. 4-6 minuty, aż zmiękną. Dodaj czosnek, liść laurowy i szafran. Po 30 sekundach mieszania dodaj wino i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty, aby powstał syrop. Zwiększ temperaturę, dodaj pomidory i gotuj, mieszając co jakiś czas, aż masa zgęstnieje (ok. 9-10 minut). Dodaj sok z małży i 3 szklanki wody, a następnie całość zagotuj.
Zredukuj temperaturę do średniego ognia, dodaj małże i gotuj przez 3 minuty. Dodaj krewetki i rybę. Po około 3-4 minutach pozostałe owoce morza - małże. Krewetki i ryba powinny być już ugotowane i gotowe do spożycia. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę, sól i pieprz.
Curry z mlekiem kokosowym
Do przygotowania curry z mlekiem kokosowym potrzebujesz 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego (kuminu), 1 łyżeczkę imbiru, 4 zielone strąki kardamonu, 1 łyżka masła, 1 mała pokrojona cebula, 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione), 1 łyżka pokrojonego imbiru, puszka pokrojonych pomidorów, 2 puszki odsączonej ciecierzycy, puszka mleka kokosowego (wstrząśnij dobrze przed otwarciem), 5 szklanek szpinaku baby, mała główka kalafiora, sól, 3 łyżki soku z cytryny, ugotowany ryż (biały, brązowy) lub quinoa (komosa ryżowa) do podania.
Pokrój główkę kalafiora na mniejsze różyczki. W małej misce wymieszaj garam masala, kmin i okrągły imbir. Użyj dużego noża, żeby pokruszyć strąki kardamonu - dodaj je również do miski. Rozgrzej masło, dodaj cebulkę i smaż przez ok. 10 minut. Cebula powinna być zbrązowiona, ale nie spalona. Dodaj czosnek i imbir oraz gotuj przez 2 minuty. Dodaj przyprawy do cebuli i wymieszaj, następnie dodaj pomidory i ciecierzycę. Po 2 minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj dobrze wymieszane mleko kokosowe. Następnie ponownie wstaw patelnię na ogień i całość zagotuj.
Zmniejsz ogień, dodaj pokrojonego kalafiora i duś całość przez około 30 minut. Na koniec dodaj szpinak baby. Po wymieszaniu całości dodaj jeszcze sok z cytryny i sól. Curry podaj z ugotowanym ryżem lub quinoą.
Danie z kurczaka i ryżu
Do przygotowania tego orientalnego dania jednogarnkowego potrzebujesz 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w paski, 2 łyżki masła, 1 szklanka białego ryżu, 1 zgnieciony ząbek czosnku, 2 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego, 1/3 szklanki kolendry (posiekanej), sok z 3 limonek, pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Do przygotowania sosu potrzebujesz 1 awokado, sok z jednej limonki, 1/4 szklanki mleka, garść posiekanej kolendry, 1/3 łyżeczki sproszkowanego czosnku oraz 1/4 łyżeczki soli.
Rozgrzej masło w dużym rondlu Następnie dodaj kurczaka i smaż przez 1-2 minuty. Przełóż kurczaka na talerz. Dodaj ryż i czosnek do rondla. Smaż składniki przez 1-2 minuty na średnim ogniu, aby uwolnić aromat czosnku. Dodaj bulion, sok z limonki i kolendrę. Przełóż kurczaka do rondla. Zredukuj ogień do minimum, przykryj pokrywką i duś przez 25 minut, żeby płyn został zaabsorbowany przez ryż.
W międzyczasie przygotuj sos. Wszystkie składniki sosu przełóż do pojemnika i zmiksuj blenderem, aby powstał gładki sos. Przełóż danie na talerz, polej sosem i udekoruj świeżą kolendrą.
Szpinak w roli głównej
Do przygotowania jednogarnkowego dania ze szpinaku potrzebujesz takich składników, jak 3 łyżki rozgrzanego oleju kokosowego, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka gorczycy, 1 posiekana cebula, 2 papryczki jalapenos pokrojone, pozbawione pestek, obrany i starty imbir (kawałek o wielkości 5 cm), 1 łyżeczka kurkumy, 3 ząbki czosnku (starte), pół łyżeczki kolendry, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 1 łyżeczka soli, 1 puszka pokrojonych pomidorów (odsączonych), 1 szklanka suchych ziaren żółtego grochu (namoczonego w wodzie przez noc), 3 i 1/2 szklanki wody, 280 g szpinaku (posiekanego), brązowy ryż basmati i świeża kolendra do podania.
Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj kmin i gorczycę i smaż przez 10 sekund. Dodaj pokrojoną cebulę, jalapeno, imbir i czosnek wymieszany z przyprawami. Następnie dodaj pomidory i kontynuuj smażenie do czasu, aż masa zacznie bulgotać (ok. 10 minut).
Kolejny krok to dodanie wymoczonych ziaren żółtego grochu i 3 i 1/2 szklanki wody. Doprowadź do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut. Dodaj więcej gorącej wody jeżeli jest taka potrzeba. Dodaj szpinak i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj na ciepło z ryżem basmati i udekoruj talerz kolendrą.
Wietnamskie danie orientalne
Do przygotowania wietnamskiego dania orientalnego potrzebujesz 900 g golonki wołowej pokrojonej w kostkę, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 2 łodygi trawy cytrynowej drobno posiekanej, 3 duże ząbki czosnku posiekane i 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka cukru palmowego lub brązowego.
Ponadto, do przygotowania wietnamskiego dania orientalnego potrzebujesz 4 cebule (szalotki bananowe) obrane i drobno posiekane, 2 zielone chili drobno pokrojone, 4 duże pomidory pokrojone, 2 łyżki pasty pomidorowej, 4 marchewki obrane i pokrojone, 1 kawałek kory cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 2 i 1/2 szklanki pokrojonej wołowiny, 450 g dyni piżmowej (obranej o pokrojonej w kostkę), 2 łyżki oleju kokosowego oraz liście bazylii do dekoracji.
Wymieszaj wołowinę z mąką, przyprawami, papryką, trawą cytrynową, czosnkiem, sosem sojowym i cukrem w dużej misce. Pozostaw na godzinę, aby mięso się zamarynowało. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i przygotuj wszystkie warzywa.
Rozgrzej olej w rondlu, a następnie podsmaż wołowinę. Kiedy mięso nieco się zarumieni, dodaj szalotki i paprykę chili. Po paru minutach smażenia dodaj pomidory, pastę z pomidorów, marchewki, korę cynamonu, anyż i pozostaw na małym ogniu przez chwilę. Przełóż rondel do piekarnika, a następnie piecz przez godzinę. Pod upływie godziny pieczenia dodaj dynię, zachowując ostrożność, aby uniknąć oparzenia. Następnie wstaw naczynie do piekarnika na kolejną godzinę. Przed podaniem udekoruj danie listkami bazylii.