Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomysły kulinarne na potrawy z dodatkiem octu balsamicznego


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na potrawy z dodatkiem octu balsamicznego


   Oryginalny ocet balsamiczny jest wytwarzany we włoskim regionie Emilia-Romania. Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Nie nadaje się do gotowania, gdyż obróbka termiczna zabija jego niepowtarzalny aromat. Nadaje szlachetnego smaku owocom morza, mięsom, risotto, deserom owocowym, gotowanym i grillowanym warzywom. Należy go używać w kuchni bardzo oszczędnie, ponieważ może zdeklasować inne smaki. Oto pomysły kulinarne na potrawy z dodatkiem octu balsamicznego.

   Ocet balsamiczny jest popularnym dodatkiem do wielu potraw. Używa się go na całym świecie. Ma ciemny kolor, jest niezwykle esencjonalny i aromatyczny. Dodany do potraw nadaje im słodko-kwaśnego, intensywnie owocowego smaku. Produkuje się go z zagęszczonego moszczu winogronowego, który długi czas dojrzewa w drewnianych beczkach. W czasie leżakowania, które trwa miesiące, a nawet lata, zachodzi fermentacja octowa i alkoholowa. Już od czasów średniowiecza - do dziś, wytwarza się go w strefie Emilia-Romagna we Włoszech. Od 1861 roku zaczęto wytwarzać ocet balsamiczny, w którym wino zastąpiono surowym, skondensowanym moszczem z winogron. To skróciło proces produkcji o jeden cykl. Nietradycyjne octy są wytwarzane szybciej i na szeroką skalę ze składników mniej skoncentrowanych. Najtańsze wyroby producenci zabarwiają najczęściej karmelem i dosładzają cukrem. Te lepszej jakości zawierają domieszkę tradycyjnego octu balsamicznego i dojrzewają przez około 12 miesięcy. Ocet balsamiczny składa się z niesfermentowanych cukrów, które stanowią od 20 do 70% jego składu. Zawiera także kwas octowy (8%), kwas jabłkowy i winowy (4%) oraz pozostałe nielotne kwasy. Około 1% jego składu stanowi etanol. Zawartość glicerolu może dochodzić do 12%. Glicerol odpowiada za lepkość i gęstość octu balsamicznego. Ten oryginalny ma dość gęstą konsystencję, niemal całkowicie czarną barwę oraz słodko-kwaśny smak. Jest znakomitym dodatkiem do sosów, sałatek, deserów, marynat, owoców oraz rozmaitych potraw kuchni włoskiej. Oto pomysły kulinarne na dania z dodatkiem octu balsamicznego.





Pucharek owocowy z octem balsamicznym

Składniki:

- 3 łyżki cukru
- 250 g śmietany 30%
- 200 g owoców (jagody, borówki, maliny, jeżyny, truskawki, poziomki)
- 1 melon kantalupa
- 100 ml octu balsamicznego


Przygotowanie:

   Melona przekroić na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Ubić śmietanę z cukrem. Przygotować kieliszki. Na ich dnie umieścić łyżkę śmietany, skropić ją octem balsamicznym, ułożyć owoce, jeszcze raz położyć śmietanę i skropić octem.



Kolorowa sałatka z octem balsamicznym

Składniki:

- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 główka sałaty
- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 1 czerwona cebula
- 3-4 pomidory


Na sos:

- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sok z 1 limonki
- pieprz
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól


Przygotowanie:

   Umyć sałatę, osuszyć i każdy liść rozerwać na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę, a pomidory w grubą kostkę. Obrać ogórki i pokroić je w talarki. Fasolę i kukurydzę odcedzić na sicie i przelać chłodną wodą. Zostawić na kilka minut, aby nadmiar wody odciekł. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, dodać sól i pomieszać. Aby przygotować dressing, należy połączyć sok z limonki i brązowy cukier, dodać pieprzu i soli, dokładnie wymieszać. Na końcu polać sałatkę i ponownie zamieszać.



Śledzie w kolorowej papryce z octem balsamicznym

Składniki:

- 6 filetów śledziowych
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 łyżeczka oliwy
- sól
- 1 pęczek koperku


Przygotowanie:

   Cebulę pokroić w kostkę, a papryki w niewielkie paski. Śledzie opłukać, osuszyć i posiekać również w paski. Przełożyć je do warzyw. Posolić, skropić octem balsamicznym oraz oliwą. Na końcu oprószyć pokrojonym koperkiem. Wstawić na 30 minut do chłodziarki.



Chłodnik z octem balsamicznym

Składniki:

- 2 jajka ugotowane na twardo
- pęczek botwiny
- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- pęczek rzodkiewki
- 2 ogórki gruntowe
- 1 szklanka sucharków lub suchej bułki
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka maślanki
- szczypiorek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól
- 5 łyżek octu balsamicznego
- pieprz
- szczypta cukru


Przygotowanie:

   Umyć i pokroić botwinę. Ugotować ją w 3 szklankach wody wraz z liśćmi laurowymi. Dodać łyżkę octu jabłkowego i gotować do miękkości, potem ostudzić. Wyjąć liście laurowe. Do blendera wlać maślankę, jogurt, dodać sucharki, cukier, ocet balsamiczny, musztardę, szczyptę pieprzu i soli. Zmiksować składniki na gładki krem, zmieszać z botwinką i skosztować, ewentualnie doprawić. Wstawić do lodówki. Przed podaniem pokroić rzodkiewki, szczypiorek i ogórka, a na wierzchu umieścić pokrojone jajko.



Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

Składniki:

- pół kg młodych ziemniaków
- łyżka świeżego rozmarynu
- sok z cytryny
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- suszone liście szałwii
- pieprz
- sól
- 2 łyżeczki owoców kopru włoskiego


Przygotowanie:

   Ziemniaki umyć i osuszyć. Do miski wlać oliwę, ocet balsamiczny (ok. 3-4 łyżki) i sok z cytryny. Wrzucić ziemniaki. Dodaj szałwię, przyprawy, pokrojony rozmaryn i koper włoski. Dobrze wymieszać ziemniaki z resztą składników, a następnie przełożyć je do formy żaroodpornej. Piekarnik nastawić na temp. 200°C i grzać około 60 minut (czas pieczenia zależy od tego jak duże są ziemniaki). Kiedy ziemniaki się przyrumienią, należy przykryć naczynie folią aluminiową (około 20 min przed wyjęciem z piekarnika).



Biszkopt z octem balsamicznym

Składniki:

- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 mała łyżeczka octu
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki kakao (opcjonalnie)
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

   Oddzielić żółtka od białek, dodać do żółtek proszek do pieczenia i ocet, na końcu wymieszać. Ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę, wsypać cukier. Gdy masa zrobi się sztywna, stopniowo dodawać żółtka. Dodać też mąkę i mieszać łyżką. Do puszystej masy dodać sok z cytryny (zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Aby otrzymać ciemny biszkopt, wystarczy dodać trochę kakao. Warto dodać je wcześniej do mąki i pomieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wstawić do pieca nagrzanego do 180°C i grzać 20-25 minut.



Sos balsamiczny

Składniki:

- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego


Przygotowanie:

   Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać ze sobą w misce.




Zobacz więcej na temat:

pomysły kulinarneocet balsamiczny


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE