Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomysły kulinarne na potrawy z dodatkiem sosu sojowego


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na potrawy z dodatkiem sosu sojowego


   Popularny sos sojowy, który wywodzi się z Azji ma ogromne zastosowanie w kulinariach. Znakomicie łączy się z pieczonym, smażonym i duszonym mięsem. Może być świetnym dodatkiem do gulaszu, zup, makaronów oraz marynat do mięs. Nadaje potrawom głębszego, orientalnego smaku. Oto pomysły kulinarne na potrawy z dodatkiem sosu sojowego.

   Sos sojowy to produkt fermentowany otrzymywany w wyniku połączenia wody, soi, soli i pszenicy. Do mieszaniny dodaje się specjalne szczepy drożdży, pleśni (Aspergillus sojae lub Aspergillus oryzae), a także bakterii kwasu mlekowego. Po dodaniu mikroorganizmów powstaje zacier, który z wraz z biegiem czasu dojrzewa. Potem wyciska się go i filtruje. Słynny sos sojowy jest jedną z najczęściej używanych przypraw w potrawach azjatyckich. Znano go już ponad 2500 lat temu, a recepturę na niego wymyślono w Chinach. W ostatnich latach stał popularny również w kuchniach państw zachodnich. Przyprawa jest dość słona w smaku, ale dominuje w niej również smak umami. Można wyczuć w niej nutę słodyczy, a nawet goryczki, jednak tylko minimalną, z uwagi na kamuflującą rolę pozostałych smaków. Badanie, które przeprowadzono w National University of Singapore, dowiodło, że w ciemnym sosie sojowym pochodzącym z Chin, jest blisko 10 razy więcej związków przeciwutleniających, niż w czerwonym winie. Eksperci sugerują, że produkt może przeciwdziałać chorobom sercowo-naczyniowym.





Zastosowanie sosu sojowego w kuchni

   Przyprawa ma szerokie zastosowanie w kulinariach, szczególnie w kuchni azjatyckiej, gdzie jest głównym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Bardzo często sosu sojowego używa się do przyrządzania różnego rodzaju marynat do mięs. Gulasz z dodatkiem tego azjatyckiego sosu nabierze całkiem innego smaku. Z kolei zupa pomidorowa z tym składnikiem uzyska wyrazistszy smak i intensywną barwę. Korzystając z azjatyckich przepisów, warto zwrócić uwagę na jeden detal: jeśli w recepturze nie określono dokładnie, czy użyć ciemnego czy jasnego sosu sojowego, to zawsze należy dodać sosu jasnego.



Kurczak w sosie sojowym z warzywami

Składniki:

- 200 g pieczarek
- pół kg filetów z kurczaka
- pół łyżeczki przyprawy harissa
- 100 g ryżu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 papryka czerwona
- 5 łyżek sosu sojowego
- pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/4 papryki zielonej
- olej do smażenia


Przygotowanie:

   Mięso z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Zrobić marynatę z soku z cytryny, 2 łyżek sosu sojowego, przyprawy harissa i chili. Marynatę przemieszać i włożyć do niej filety na 20 minut. Pokroić pieczarki w talarki, a papryki w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć do momentu, aż grzyby zmniejszą swoją objętość. Potem dodać mięso wraz z marynatą. Dolać jeszcze 3 łyżki sosu sojowego i smażyć wszystko do miękkości. Danie można podawać razem z ugotowanym ryżem.



Grillowane udka kurczaka w glazurze sojowo-imbirowej

Składniki (na 4 porcje):

- 2 pęczki zielonych szparagów
- 12 pałek kurczaka
- 4 łyżki miodu
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 5 cm imbiru (startego)
- 4 ząbki czosnku
- czarny pieprz
- 2 łyżeczki kopru włoskiego
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwy)
- liście świeżej kolendry
- 1/4 szklanki sosu sojowego (jasnego)
- szczypiorek


Przygotowanie:

   Na patelni podprażyć koper włoski, przesypać do moździerza i dobrze rozetrzeć. Do miski wrzucić starty imbir, rozdrobniony koper włoski, zmiażdżony czosnek, dodać miód, sos sojowy i sok z limonki - wszystko ze sobą wymieszać. Włożyć kurczaka do marynaty i odstawić na minimum 60 minut, a najlepiej na całą noc do lodówki. Rozpalić grill, rozłożyć węgiel tylko na jednej połowie grilla. To sprawi, że swobodny żar nie spali kawałków kurczaka. Umyć szparagi i pokroić je na trzy równe części. Ułożyć je na tacce aluminiowej, skropić 2 łyżkami oleju, posypać solą i pieprzem. Udka kurczaka ułożyć na grillu (na fragmencie gdzie niżej nie znajduje się węgiel) a marynatę zachować. Zamknąć pokrywę grilla i poczekać kilkanaście minut. Później kurczaka obrócić i posmarować resztą marynaty. Czynność powtarzać co jakiś czas, aż udka będą gotowe (zazwyczaj trwa to 45 min). Po około 30 minutach nad węglami należy umieścić tackę ze szparagami. Co parę minut warzywa przemieszać. Gotowego kurczaka posypać szczypiorkiem i kolendrą.



Sałatka z sosem sojowym

Składniki:

- puszka kukurydzy konserwowej
- sos sojowy
- 4-5 małych pomidorów
- główka zielonej sałaty
- sól morska
- pieprz
- por


Przygotowanie:

   Umyć sałatę, osuszyć i porwać na kawałki. Odcedzić z zalewy kukurydzę. Umyć pomidory, potem je osuszyć i pokroić. Pora (białą część) pokroić w półplasterki. W dużej misce umieścić sałatę, pomidory, kukurydzę i pora, a następnie doprawić pieprzem, solą morską i dodać odrobinę sosu sojowego. Sałatkę starannie wymieszać i odstawić na około pół godziny.



Chińskie pierożki dim sum na parze

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki gorącej wody
- 4 szklanki mąki
- sól


Przygotowanie:

   Z powyższych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać do chwili, aż będzie jednolite. Ciasto odłożyć na kwadrans (ewentualnie nakryć ściereczką, aby nie wyschło).


Składniki na farsz (porcja dla 3-4 osób):

- 3 zielone cebulki
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- kawałek imbiru
- 4 łyżki posiekanej kolendry


Przygotowanie:

   Do mięsa mielonego dodać starty imbir, kolendrę, posiekaną cebulę i czosnek. Farsz doprawić olejem sezamowym i sosem sojowym, odstawić. Rozwałkować ciasto na pierożki i pokroić na kwadraty (o bokach ok. 5 cm). Na każdym kawałku ciasta umieścić łyżeczkę nadzienia, zlepić brzegi i uformować sakiewkę. Wszystkie gotowe pierożki okryć ściereczką. Koszyczek bambusowy do gotowania na parze wyłożyć papierem do pieczenia (lub liśćmi kapusty) i włożyć do niego pierożki. Pojemnik postawić na garnku z gorącą (parującą) wodą i gotować pod przykrywką ok. 10 minut. Pierożki dim sum można serwować z sosem orientalnym albo dodać np. do rosołu.



Wytrawny sos czekoladowo-sojowy

Składniki:

- 15 ml oleju arachidowego
- 30 ml sosu sojowego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (zawartość kakao co najmniej 70%)


Przygotowanie:

   Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dolać sos sojowy i olej arachidowy. Gdy sos odrobinę ostygnie, można go przelać do butelki i trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.



Kotlety mielone z warzywami

Składniki:

- pół czerstwej bułki
- kilka łyżek mleka
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 4-5 cm pora
- 1 ogórek kiszony
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- 200-300 g marchewki (ok. 5-6 średnich sztuk)
- 1 jajko
- pieprz
- kawałek selera
- sos sojowy
- olej do smażenia
- sól


Przygotowanie:

   Namoczoną w mleku bułkę odcisnąć. W misce połączyć mięso mielone, odciśniętą bułkę oraz jajko. Obrać marchewki i selera, po czym zetrzeć warzywa na tarce o dużych oczkach. Umyć pora i posiekać. Podobnie zrobić z ogórkiem. Rozdrobnione warzywa dodać do mięsa. Doprawić sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem, solą i czarnym pieprzem, dobrze wymieszać. Formować okrągłe kotlety, obtaczać je w bułce tartej i układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gdy będą rumiane z obydwu stron, należy je położyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.



Zupa dyniowa z sosem sojowym

Składniki:


- 1 l bulionu jarzynowego lub drobiowego
- pół kg dyni
- 1 cebula
- 400 g piersi z kurczaka
- 100 g mrożonego groszku
- 400 g ziemniaków
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 100 g makaronu (w kształcie nitek)
- papryka ostra
- papryka słodka
- 2 łyżki masła


Przygotowanie:

   Ziemniaki oraz dynię obrać, a następnie pokroić w niedużą kostkę. Mięso z kurczaka także pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulę, potem przełożyć do niej kurczaka i przez moment smażyć. Wszystko przełożyć do dużego garnka i wlać wywar. Dodać dynię, ziemniaki i pomidory z puszki - zupę gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Około 5-7 minut przed końcem gotowania wsypać makaron i groszek. Dodać do potrawy mieloną paprykę, sos sojowy i pieprz.




Zobacz więcej na temat:

pomysły kulinarnesos sojowy


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE