Śniadanie jako pierwszy posiłek w ciągu dnia powinno być pożywne i zdrowe. Śniadanie zwykle ma postać kanapek z wędliną lub serem, jajecznicy z chlebem albo płatków śniadaniowych z mlekiem. Dla odmiany warto natomiast wybrać śniadanie bazujące na warzywach.
Po nocnym poście śniadanie dostarcza nową porcję energii i składników odżywczych. Niezjedzenie śniadania może negatywnie wpłynąć na wydolność psychofizyczną organizmu w pierwszej części dnia. Rezygnowanie ze śniadania zwiększa ryzyko zachorowania na zaburzenia metaboliczne. Osoby spożywające śniadanie mają niższy poziom glukozy i insuliny we krwi, niższy poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Opuszczanie śniadania jest częstym sposobem na schudnięcie i kontrolowanie wagi, ale ta metoda działa tylko na krótką metę. Lepsze efekty pozwala osiągnąć spożywanie lekkiego, pożywnego śniadania, opartego na ulubionych warzywach.
|
|
Pasty warzywne do kanapek
Kanapkowe pasty warzywne pasują do niezbyt zdrowych wafli ryżowych i chrupkiego pieczywa, czy też tradycyjnego lub razowego pieczywa. Pasty warzywne są smaczne, proste w przygotowaniu oraz zawierają składniki służące zdrowiu. Pasta może być przygotowana z soczewicy i pestek z dyni. Wystarczy zmiksować blenderem ugotowaną soczewicę z pestkami dyni, dodać ulubione zioła i trochę pieprzu. Pastę można przygotować także z fasoli czerwonej, bobu i ciecierzycy. Pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej jest znana jako hummus, ale można zmodyfikować przepis dodając do niego odrobinę buraczków, papryki lub pomidorów. Nieco bardziej tłuste propozycje to pasty ze słonecznika, pestek dyni lub orzechów nerkowca. Pasty warzywne sprawdzają się nie tylko na kanapki, ale również jako dip do świeżych warzyw (papryki, marchewek).
Sałatka na śniadanie
Jeżeli lubisz lekkie śniadania przygotuj sałatkę. Wybierz dowolny rodzaj sałaty (rukolę, sałatę masłową, sałatę rzymską, sałatę lodową), dodaj chrupiące warzywa (paprykę, pomidorki koktajlowe) oraz trochę sera (feta, mozzarella) i innych dodatków (np. oliwek, nasion słonecznika i dyni, orzechów nerkowca, orzechów włoskich). Całość polej odrobiną sosu - na bazie jogurtu i ziół, albo oleju tłoczonego na zimno i sosu winegret).
Warzywny koktajl
Propozycją na śniadanie w wersji fit jest warzywny koktajl ze szpinaku (2 garści) i awokado, z dodatkiem soku z zielonych jabłek lub z limonki. Klasyką wśród koktajli warzywnych jest pomidorowy koktajl z selerem naciowym. Do jego przygotowania potrzebujesz 2 łodygi selera naciowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego i 1 szklankę soku pomidorowego oraz odrobinę curry i pieprzu do smaku. Można przygotować także warzywno-owocowy mix z selera naciowego (2 łodygi) i 2 jabłek zmiksowanych. Jagody dobrze komponują się z buraczkiem wbrew pozorom.
Gotowane, pieczone, duszone
Na śniadanie możesz zjeść także ugotowane warzywa z dodatkiem jogurtu naturalnego i orzechów włoskich, albo pieczone bataty podane w podobny sposób. Inne propozycje to duszony szpinak z czosnkiem lub duszona papryka z cebulą i pieczarkami. Takie śniadania sprzyjają utrzymaniu wagi, poprawie samopoczucia i zdrowia. Zerwijmy ze stereotypami na temat polskich śniadań i postawmy na nowoczesną, zdrową dietę.
Jajka z warzywami
Lubisz jajecznicę, ale chcesz ją zjeść z dodatek warzyw? Najpierw podduś warzywa - pomidory, szpinak, albo jarmuż. Następnie wbij jajka na warzywa, tak jakbyś robił(a) tzw. jajka sadzone. Kiedy białko całkowicie się zetnie, zdejmij patelnię z ognia. Nie zapomnij o przyprawach - świeżo mielonym pieprzu, soli morskiej i ziołach prowansalskich, które podkręcą smak śniadania. Połączenie protein i błonnika w niskokalorycznym duecie zdecydowanie sprzyja odchudzaniu i utrzymaniu wymarzonej wagi.
Naleśnik i omlet w wersji wege
Warzywa mogą stać się nadzieniem omletu i naleśnika. Usmażonego naleśnika możesz nafaszerować nadzieniem z kukurydzy, fasoli i pomidorów. Omlet możesz natomiast wypełnić papryką, awokado i cukinią. Masz wiele możliwości, żeby przemycić warzywa do śniadania.
Zupa śniadaniowa
Słyszeliście o tzw. food bowl? Właśnie dzięki trendowi przyrządzania bardzo odżywczych posiłków w małej misce, zupy ponownie zyskały na popularności. Zupa śniadaniowa z dodatkiem kaszy, brązowego ryżu lub makaronu to dobry sposób na pożywny posiłek, dlatego wpisuje się w ten trend zdrowego żywienia. Możesz tworzyć dowolne połączenia, albo zjeść porcję zupy, która pozostała z wczorajszego obiadu, żeby uniknąć marnowania żywności.