Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomysły kulinarne na wegańską Wigilię


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na wegańską Wigilię


    Wigilia to czas spotkań z bliskimi, wspólnych rozmów i ciepła rodzinnego. Tradycyjnie co roku przygotowujemy uroczystą kolację, podczas której dziękujemy sobie za kolejny rok i życzymy pomyślności na kolejny. Coraz częściej jednak nasze preferencje i dieta powodują, że nie możemy spróbować wszystkich serwowanych na wigilijnym stole potraw.

   Dzieje się tak w przypadku wegan, którzy nie spróbują tradycyjnej ryby w cieście, karpia w galarecie, czy pysznych, aromatycznych ciast. Jak zatem przygotować wegańskie wigilijne potrawy, aby nasz stół był niezwykle urozmaicony i smaczny? Poniżej przepisy na wigilijne dania wegańskie bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.





Barszcz czerwony z wegańskimi uszkami

Składniki na barszcz (na 4 porcje):

- 3 duże buraki,
- 2 marchewki,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- pół selera,
- sól, pieprz,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki majeranku,
- 2 suszone prawdziwki.


Składniki na ciasto (20 sztuk):

- 100 gramów mąki pszennej,
- 25 mililitrów przegotowanej wody,
- sól.


Składniki na farsz:

- 150 gramów suszonych grzybów,
- pół cebuli,
- sól, pieprz,
- łyżeczka oliwy,
- kasza manna opcjonalnie do zagęszczenia.


Przygotowanie:

   Zagotować bulion z warzyw z marchwią, selerem i suszonymi grzybami. Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w grube plastry buraki. Przyprawić pieprzem, solą i majerankiem. Gotować kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać skórkę z jabłka, dzięki której barszcz będzie klarowny.

   Mąkę przesiać przez sitko. Dodać wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w lnianą ściereczkę i odstawić na pół godziny.

   Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin. Gotować, aż do zmiękczenia. Odsączyć i bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać i zeszklić na patelni. Dodać grzyby, wymieszać. Jeśli farsz będzie za rzadki dodać odrobinę kaszy manny. Doprawić do smaku i pozostawić do ostygnięcia.

   Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykroić okręgi (np. za pomocą szklanki) o średnicy 5 cm. Nakładać na środek małą ilość farszu i zaklejać (na pół, a następnie łącząc rogi).



Seleryba

Składniki:

- 2 litry bulionu warzywnego,
- 1 kilogram korzenia selera,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki siemienia lnianego mielonego,
- wegańska bułka tarta,
- przyprawa do ryb.


Przygotowanie:


   Selera obrać i pokroić na grube plastry o grubości kilkunastu centymetrów. W garnku przygotować bulion warzywny i wrzucić do niego plastry selera. Dodać ziele angielskie, sos sojowy i ziele angielskie. Gotować ok. 20 minut. Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Ostudzić.

   Przygotować panierkę. Wymieszać wegańską bułkę tartą ze zmielonym siemieniem lnianym, przyprawą do ryb oraz solą i pieprzem. Dodać wodę i łyżkę oleju, aby konsystencja była gęsta.
Rozgrzać tłuszcz roślinny na patelni. Plastry selera maczać w panierce i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć do zarumienienia po obu stronach. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym.



Kasza gryczana z grzybami

Składniki:

- 1 kilogram mrożonych grzybów (podgrzybków),
- 3 cebule,
- 5 suszonych borowików,
- 200 gramów kaszy gryczanej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól, pieprz,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe.


Przygotowanie:

   Suszone grzyby namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć i drobno posiekać. Odmrozić mrożone grzyby, odcisnąć z wody i pokroić w małą kostkę razem z cebulą. Składniki połączyć.

   Kaszę ugotować. Dodać grzyby z cebulą i przyprawy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć przez ok. 5 minut wszystkie składniki.



Bakłażan a’la śledzie po staropolsku

Składniki:

- 1 duży bakłażan,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- 200 ml jogurtu sojowego,
- sól,
- pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe,
- olej do smażenia.


Przygotowanie:

   Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Ułożyć na blacie i obsypać solą, aby pozbyć się jego charakterystycznej goryczki. Pozostawić na ok. 40 minut i po tym czasie opłukać i osuszyć. Cebulę i czosnek pokroić w cienkie plasterki.

   Bakłażany układać w misce lub dużym słoiku, przekładając je plastrami cebuli i czosnku oraz kilkoma ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Całość zalać jogurtem sojowym, zmieszanym z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.



Boczniaki w migdałach

Składniki:

- 250 gramów świeżych boczniaków,
- 200 gramów mąki pszennej,
- 100 gramów płatków migdałowych,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki kaszy manny,
- sól, pieprz.


Przygotowanie:

   Grzyby umyć i osuszyć. Przygotować panierkę z kaszy manny, mąki i przypraw. Obtaczać boczniaki i kłaść na głęboki tłuszcz. Smażyć do zrumieniania i wkładać do naczynia z płatkami migdałowymi. Odsączyć na ręczniku papierowym.



Pasztet z soczewicy z kaszą jaglaną i suszonymi śliwkami

Składniki:

- 200 gramów zielonej soczewicy,
- 100 gramów kaszy jaglanej,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml oleju,
- 50 gramów suszonych śliwek,
- 50 gramów suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól, pieprz,
- 2 goździki,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 3 plastry korzenia imbiru.


Przygotowanie:


   Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać cebulę, czosnek, goździki, imbir, anyż, ziele angielskie i liście laurowe. Po zeszkleniu usunąć przyprawy z wyjątkiem imbiru. Całość połączyć z soczewicą i kaszą jaglaną, a następnie zmiksować w blenderze na gładką, jednolitą masę. Jeśli będzie za rzadka, dodać kaszę mannę lub wegańską bułkę tartą Namoczone wcześniej żurawinę i śliwki, odsączyć z wody i dodać do pasztetu, delikatnie mieszając.

   Całość przełożyć do wyłożonej pergaminem formy "keksówki" i piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut.



Ciasto dyniowe z imbirem i żurawiną

Składniki:

- 400 gramów miąższu z dyni,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki żytniej,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- garść suszonej żurawiny,
- pół szklanki mleka owsianego,
- łyżka oleju,
- 2 łyżki miodu.


Przygotowanie:

   Dynię pokroić, ugotować i zblendować na gładkie puree. Dodać mleko, miód i połączyć ze sobą. Mąkę przesiać przez sito, wsypać cynamon, imbir i proszek do pieczenia. Całość połączyć z musem z dyni i dokładnie wymieszać, aby otrzymać jednolitą masę. Dodać namoczoną wcześniej przez kilka godzin w ciepłej wodzie żurawinę i wymieszać.

   Przelać do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut. Pod koniec wyciągnąć ostrożnie z piekarnika i sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest suchy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE