Często jako przekąskę między posiłkami wybieramy gotowe ciasta, ciasteczka i batony dostępne w sklepach i cukierniach. Rzadko kiedy przed zakupem sprawdzamy ich skład i zawartość składników odżywczych. Zazwyczaj są to produkty składające się w większości z cukru, zawierające kwasy tłuszczowe o konfiguracji "trans", konserwanty i barwniki, które szkodliwe wpływają na zdrowie.
Jednak przy użyciu dostępnych w każdym domu składników min. płatków i otrąb zbożowych, miodu, orzechów, suszonych owoców, nasion i przypraw można przygotować zdrowe ciastka, które będą stanowić doskonały deser, drugie śniadanie oraz dodatek do kawy czy herbaty. Poniżej pomysły na proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i odżywcze ciasteczka.
|
|
Cynamonowe ciastka owsiane
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- pół szklanki otrębów pszennych lub żytnich
- 1 średni banan
- 1 jabłko
- 3 łyżki miodu
- 50 gramów rodzynek lub suszonej żurawiny
- 50 gramów orzechów włoskich
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jabłko zetrzeć na tarce. Banana zgnieść widelcem i wymieszać z miodem oraz jabłkiem. Dodać płatki owsiane, otręby, orzechy, rodzynki, siemię lniane oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wykładać na blachę, formując ciasteczka o dowolnych kształtach. Piec w 150 stopni C przez 10-15 minut do zrumieniania.
Daktylowe ciastka czekoladowe z orzechami
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka daktyli suszonych
- 1 średni banan
- 1 szklanka wody
- 50 gramów orzechów ziemnych
- 1 łyżka prawdziwego kakao
Przygotowanie:
Banana rozgnieć widelcem. Daktyle zmiksować w blenderze i gotować aż do zmiękczenia. Dodać płatki owsiane i gotować na małym ogniu aż wchłoną pozostałą wodę. Dodać kakao, banana, orzechy i dokładnie wymieszać. Po ostygnięciu wykładać masę na blachę formując niewielkie ciasteczka. Piec w 150 stopni C przez 10-15 minut.
Kruche, kokosowe ciastka zbożowe
Składniki:
- pół szklanki otrąb owsianych
- pół szklanki otrąb gryczanych
- pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- pół szklanki wiórek kokosowych
- 100 gramów masła extra
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Sypkie składniki (otręby, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia) wymieszać. Do całości dodać posiekane masło, jajko i miód. Całość zagnieść. Wykładać na blachę, formując ciastka. Piec w 180 stopni C przez 30 minut.
Ciastka orzechowe z rodzynkami
Składniki:
- 50 gramów orzechów laskowych
- 50 gramów orzechów włoskich
- 50 gramów orzechów ziemnych
- 50 gramów migdałów
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki żytniej
- pół szklanki otrąb pszennych
- 100 gramów masła
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki miodu
- 50 gramów rodzynek
Przygotowanie:
Orzechy i migdały zmieszać i bardzo drobno posiekać. Masło posiekać, zmieszać z jajami, miodem, mąką i otrębami. Dodać orzechy, rodzynki i całość dokładnie wymieszać. Wykładać na blachę formując ciastka. Piec w 200 stopni C przez ok. 15 minut.
Korzenne ciastka owsiane bez pieczenia
Składniki:
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
- 50 gramów masła extra
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 2 łyżki prawdziwego kakao
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku z mlekiem, miodem i kakao. Po zagotowaniu dodać masło orzechowe, płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Masę nakładać na blachę, formując ciasteczka. Odstawić na ok. godzinę w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Zbożowe pieguski z rodzynkami
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 100 gramów masła extra
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 50 gramów (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady 80%
- 1 łyżka:
- nasion dyni
- nasion słonecznika
- sezamu
- siemienia lnianego
- suszonej żurawiny
- rodzynek
- posiekanych drobno daktyli
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Złączyć ze wszystkimi sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia, nasionami i bakaliami). Masło rozpuścić z miodem. Zmieszać z sypkimi składnikami i jajami. Dokładnie wymieszać. Nakładać na blachę, formując ciastka. Piec ok. 20 minut w 180 stopni C.