Dzisiaj jest: Czwartek, 20.01.2022 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Porady kulinarne, dzięki którym domowe wypieki zawsze będą udane


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Porady kulinarne, dzięki którym domowe wypieki zawsze będą udane


   Przygotowywanie domowych wypieków jest pewnego rodzaju sztuką, która nieraz kończy się powodzeniem, a nieraz porażką. Poznaj sprawdzone triki kulinarne, dzięki którym Twoje ciasta już zawsze będą udane, a pieczenie stanie się samą przyjemnością. Sprawdź, w czym tkwi sekret idealnego ciasta kruchego i co zrobić, aby sernik nie opadł. To tylko niektóre z porad na udane wypieki, więcej wskazówek znajdziesz w poniższym artykule.

   Pieczenie ciast w domu to dla niektórych osób sama przyjemność, lecz dla innych jest sporym wyzwaniem, zwłaszcza gdy pieczenie często kończy się fiaskiem. Aby domowe wypieki zawsze się udały, warto poznać przydatne wskazówki kulinarne na pieczenie różnych rodzajów ciast (m.in. makowca, biszkoptu, sernika i pozostałych deserów). Sprawdź, co zrobić, by sernik nie pękł, a biszkopt nie opadł. Dowiedz się, jak zrobić idealną bezę, uchronić ciasto przed przypaleniem i czym zastąpić w wypiekach proszek do pieczenia. Dzięki poniższym poradom pieczenie domowych ciast już nigdy nie będzie dla Ciebie udręką, a czystą przyjemnością! W dodatku Twoje desery na pewno zostaną docenione przez bliskich.





Postaw na składniki dobrej jakości

   Wszystkie produkty, które zamierzasz wykorzystać w przepisie, powinny mieć dobrą jakość. Nie zapomnij sprawdzić terminu przydatności do spożycia danego artykułu: masło, jajka, proszek do pieczenia, mleko nie powinny być przeterminowane. Dodanie do masy chociaż jednego nieświeżego składnika może popsuć zapach i smak deseru. Co więcej, produkty słabej jakości mogą sprawić, że ciasto nie wyrośnie.



Świeże jajka

   Zanim dodasz jajka do ciasta, najpierw upewnij się, czy na pewno są świeże. Pomoże w tym prosty trik. Wystarczy włożyć jajko do wody - gdy opadnie na dno, to znaczy, że jest świeże, z kolei te nieświeże będzie unosić się na powierzchni wody.



Nagrzany piekarnik

   Jeśli nie chcesz, żeby placek opadł, umieść blachę z ciastem w piekarniku, ale wcześniej rozgrzej go do odpowiedniej temperatury. Ciasta nigdy nie powinno się wkładać do zimnego piekarnika. Ta reguła dotyczy także zapiekanek i mięs.



Temperatura produktów ma znaczenie

   Podczas pieczenia ciast, ważne jest, aby wszystkie produkty, których użyjesz, osiągnęły temperaturę pokojową. Dodanie do masy produktów wyjętych wprost z chłodziarki nie jest dobrym pomysłem. Składniki warto wyjąć na około 1-2 godziny przed wyrabianiem masy, dzięki czemu w cieście nie zrobi się zakalec, a deser ładnie wyrośnie.

   Warto pamiętać, że powyższa zasada nie dotyczy ciasta kruchego. Ten rodzaj ciasta lubi mocno schłodzony tłuszcz, który nadaje ciastu prawidłowej twardości.



Przesiana mąka

   Mąka jest podstawą większości ciast. Aby wypieki zawsze się udały, mąkę dobrze jest wcześniej napowietrzyć, tzn. przesiać przez sitko lub za pomocą przesiewacza. Dzięki temu wypiek będzie bardziej puszysty. To także sposób na usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń. Mąkę najlepiej jest połączyć najpierw z proszkiem do pieczenia, potem przesiać, a na końcu wsypać do reszty składników.



Odpowiednie mieszanie

   Metoda łączenia składników może się różnić w zależności od konkretnego rodzaju ciasta. Mieszanie składników najlepiej wychodzi przy użyciu miksera. Wystarczy dobrać właściwe tempo oraz czas mieszania. Ciasto kruche nie lubi pośpiechu, więc lepiej mieszać je na małych obrotach i niezbyt długo. Inaczej jest w przypadku ciasta drożdżowego, które jest bardziej delikatne, zatem wymaga dłuższego mieszania. Aby nie zaburzyć tekstury ciasta i nie spowodować zakalca, najlepiej mieszać masę tylko w jednym kierunku.



Nie przesadzaj z cukrem

   Co prawda, cukier jest ważnym składnikiem domowych wypieków - przecież nadaje deserom niesamowitej słodyczy. Jednak cukru nie może być w cieście ani za dużo, ani też za mało. Warto kierować się recepturą i dodawać go dokładnie tyle, ile jest wymagane. Dodanie niewystarczającej ilości cukru spowoduje, że specjał będzie twardy i mdły w smaku. Natomiast nadmiar tego składnika sprawi, że na cieście utworzy się ciemna i twarda warstwa nienadająca się do spożycia.



Jak przygotować ciasto kruche?

   Do ciasta kruchego najlepiej użyć mąki krupczatki, bo dzięki niej ciasto będzie udane i smaczne. Można też wymieszać krupczatkę ze zwykłą mąką pszenną (w proporcjach 1:1). Aby ten rodzaj ciasta był idealnie wypieczony, przed włożeniem do piekarnika warto ponakłuwać go widelcem w kilku miejscach.



Wyschnięte rodzynki

   Jeśli zamierzasz dodać do makowca czy sernika te suszone owoce, najpierw upewnij się, czy nie są one wyschnięte. Gdy tak jest, wlej do miseczki trochę soku z cytryny i umieść w nim rodzynki - wystarczy pół godziny moczenia, aby znów nabrały soczystości i stały się bardziej apetyczne. Zanim dodasz je do deseru, najpierw oprósz je odrobiną mąki. Dzięki temu podczas pieczenia nie opadną na spód ciasta.



Jak piec biszkopt?

   Podczas pieczenia biszkoptu, warto do zwyczajnej mąki pszennej dodać niewielką ilość mąki ziemniaczanej. To zmniejszy szanse na to, że ciasto opadnie. Ważne, aby po upieczeniu nie wyjmować biszkoptu natychmiast z pieca, ale pozostawić go tam, aż do wystudzenia. Inna metoda polega na uderzeniu blachą z ciepłym jeszcze biszkoptem o podłogę lub stół po to, aby usunąć z niego pęcherzyki powietrza, co zapobiegnie opadnięciu ciasta.



Sposób na idealną bezę

   Naczynie i sprzęt do ubijania składników na bezę powinny być suche. Warto starannie oddzielić białka od żółtek i dopilnować, aby w białkach nie znalazła się przypadkiem, choć śladowa ilość żółtka. Do białek można dodać kilka kropel soku z cytryny i szczyptę soli, dzięki czemu piana lepiej się ubije.



Sposób na tradycyjny makowiec

   Makowiec to ciasto, bez którego większość ludzi nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Aby nieco urozmaicić jego smak, warto wzbogacić masę makową o 5-7 łyżek musu jabłkowego. Dzięki temu masa będzie o wiele bardziej puszysta. Warto dodać do niej również kilka łyżek rumu bądź likieru pomarańczowego. Nadadzą one domowemu wypiekowi wyjątkowego aromatu.



Ciasta z owocami

   Często zdarza się, że owoce, które dodajemy do ciasta, opadają na dół. Aby do tego nie dopuść, warto przed dodaniem ich do masy, obtoczyć je w mące ziemniaczanej i pszennej. Można także położyć owoce na spód formy i wylać na nie przyrządzoną masę. Gdy ciasto się upiecze, należy odwrócić blachę do góry dnem - wtedy owoce znajdą się na wierzchu (ta metoda wymaga jednak równomiernego wypieczenia ciasta).



Zamienniki proszku do pieczenia

   Aby wypiek wyszedł pomyślnie, konieczne jest dodanie do niego proszku do pieczenia. Jeśli jednak nie masz go w zasięgu ręki lub po prostu zapomniałeś go kupić, możesz dodać inny składnik. Zastąpisz go:

- alkoholem - rumem bądź koniakiem (3 łyżeczki alkoholu odpowiadają 1 łyżeczce proszku do pieczenia),
- sodą oczyszczoną (1 łyżeczka sody odpowiada 3 łyżeczkom proszku do pieczenia), stosując ją, pamiętaj, aby dodać do ciasta coś kwaśnego (np. sok z cytryny, kefir, maślankę).
- amoniakiem - nadaje się do ciast dojrzewających.



Sposób na puszysty sernik

   Podobnie jak przy biszkopcie, nie wolno wyciągać sernika z pieca zaraz po upieczeniu. Należy lekko uchylić drzwiczki i zostawić go, aby w spokoju ostygł. Dzięki temu nie opadnie, zachowa puszystą, lekką strukturę i nie zacznie pękać.



Jak zapobiec opadnięciu ciasta?

   Na 5 minut przed końcem pieczenia, zwiększamy temperaturę w piecu. Jeżeli pieczemy deser w 170°C, zwiększamy temperaturę do 190°C. Staramy się w trakcie pieczenia nie uchylać drzwiczek piekarnika i nie poruszać blachą.



Sernik na parze

   Niekiedy zdarza się, że sernik opada, a na jego powierzchni są widoczne pęknięcia. Istnieje jednak pewien trik, dzięki któremu ciasto zawsze się uda. Rozwiązaniem jest upieczenie sernika w kąpieli wodnej. Napełnij większą blaszkę gorącą wodą i umieść w niej blachę z sernikiem. W czasie obróbki termicznej para wodna nada ciastu pożądanej wilgotności i sprawi, że się nie przypali.



Co zrobić, żeby ciasto się nie przypaliło?

   Jeśli masz w domu piekarnik, który czasami przypala ciasta od spodu, nie załamuj się. Wystarczy, że blachę do piekarnika wyłożysz dwiema warstwami folii aluminiowej. A gdy zauważysz, że włożone do pieca ciasto robi się zbyt mocno przypieczone u góry, połóż na powierzchni formy folię aluminiową.



Zważona masa

   Jeśli w trakcie przyrządzania kremu zważy się masa, wtedy lekko ją podgrzej, nieustannie mieszając.



Co zrobić, żeby domowy wypiek nie przywarł do blachy?

   Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto należy potem wyjąć z formy. Niekiedy może okazać się to niełatwym zadaniem. Aby ułatwić sobie cały ten proces, należy wcześniej posmarować margaryną lub masłem blachę do pieczenia i oprószyć ją mąką albo bułką tartą. Przygotowując ciasta czekoladowe, blaszkę najlepiej obsypać kakao. Wypiek sprawniej wyjmiemy z blachy, gdy po wyciągnięciu formy z pieca położymy ją na wilgotnej ścierce.



Jak przekroić biszkopt?

   Dla wielu osób przekrojenie biszkoptu może okazać się nie lada sztuką. Aby zrobić to precyzyjnie, możesz, zamiast noża kuchennego użyć nitki. Okręć ją dookoła wypieku i powoli zaciskaj pętlę. W rezultacie otrzymasz dwa równej wielkości płaty biszkoptu, które możesz już przełożyć kremem. Z tą czynnością doskonale poradzi sobie także nóż strunowy, który sprawnie i precyzyjnie przecina ciasto.




Vitalia PL

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE