Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Przegląd francuskich deserów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przegląd francuskich deserów


   Francuska kuchnia to już legenda światowej gastronomii. Ser brie, camembert, roquefort, sos beszamel, ratatouille, małże, ślimaki czy świeże bagietki to jedne z wielu symboli gastronomii tego kraju, znane niemal każdemu pasjonatowi francuskich smaków. Oprócz dań wytrawnych w kuchni tej znaleźć można również ogromny wybór znakomitych deserów. Kto bowiem zrezygnowałby ze zjedzenia croissanta w jednej z paryskich kawiarni w cieniu Wieży Eiffla?

   To właśnie maślane croissanty z różnorodnymi dodatkami są znane na całym świecie słodkimi przekąskami kuchni francuskiej. W towarzystwie aromatycznej kawy są elementem każdego śniadania. Jednak czy ktoś nie słyszał o francuskich makaronikach, kremie brulee, różnorodnych tartach, sufletach i eklerach? Czego koniecznie należy więc spróbować podczas wycieczki Do Francji i spaceru nad paryską Loarą?





Crème brulee

   Crème brulee to obok croissantów chyba jeden z najbardziej popularnych francuskich deserów. Kto bowiem nie zna delikatnego, jajeczno-waniliowego kremu, z chrupiącą skorupką na wierzchu? Nazwa crème brulee to w dosłownym tłumaczeniu "przypalony krem" i pochodzi od skarmelizowanego brązowego cukru. Przed zjedzeniem deseru należy rozbić go łyżeczką. W tradycyjnie przygotowanym kremie widoczna jest wanilia w postaci małych, czarnych kropeczek.



Makaroniki

   Każdy z pewnością nie raz widział małe okrągłe ciasteczka w różnych kolorach z kremową masą wewnątrz. Są one ozdobą niemal każdej wystawy cukierniczej. Makaroniki to lekkie, chrupiące i rozpływające się w ustach ciasteczka z białek jaj, cukru pudru oraz migdałów. Przygotowanie makaroników spędza sen z powiek nawet najbardziej doświadczonym i wykwalifikowanym cukiernikom. Wymagają one bowiem ogromnej wiedzy i precyzji w dobieraniu proporcji składników i w samym procesie przygotowania. Makaroniki mają różne kolory, smaki i nadzienia. Wszystko zależy od wyobraźni i umiejętności przygotowującego.



Eklerki

   Eklerki to podłużne ciasteczka z parzonego ciasta wypełnionego w środku kremem. Ich nazwa pochodzi od słowa "éclair", oznaczającego "błyskawicę", co zawdzięczają możliwości "błyskawicznego" ich zjedzenia. Po upieczeniu uformowanych z parzonego ciasta walców, przecina się je i wypełnia dowolnym kremem lub bitą śmietaną. Następnie wierzch eklerów smaruje się czekoladą lub inną polewą, nadającą im niepowtarzalnego charakteru i smaku.



Suflet

   Suflet to podawane na ciepło ciastko przygotowane z ubitych żółtek z cukrem oraz piany z białek. Suflety podawane są zawsze na ciepło w wysokich, okrągłych ceramicznych naczyniach, które w trakcie pieczenia pozwalają równomiernie rozłożyć ciepło i zachować odpowiednią atrakcyjną formę wypieku. Według cukierników, kluczem do sukcesu przygotowania sufletu jest odpowiednie ubicie białek. Najbardziej znanym sufletem i suflet czekoladowy.



Croissant

   To rogaliki przygotowywane z ciasta francuskiego. Tradycyjne croissanty wypiekane są bez nadzienia. Stanowią element każdego śniadania, lunchu, czy dodatku do kawy. Można je też spotkać z różnymi dodatkami np. czekoladą lub musami owocowymi wewnątrz.



Tarta

   Tarta to wypiek z ciasta kruchego lub francuskiego przygotowywany z rozmaitymi dodatkami zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej. Tartę przygotowuje się przez wylepienie spodu i boków formy do pieczenia i wypełnia wybranymi dodatkami. Jedne z najpopularniejszych tart to Tarta Tatin (nadziewana jabłkami), Tarta Bourdaloue (nadziewana gruszkami), Tarta Tropezienne (przygotowana z ciasta brioche i kremu budyniowo-maślanego).



Magdalenki

   To małe ciasteczka przygotowywane z mąki, jaj, masła, cukru i soku z cytryny. Mają charakterystyczny kształt muszelek, który zawdzięczają pieczeniu w specjalnych, charakterystycznych foremkach o kształcie muszli.



Fondant

Fondant są to babeczki, które wyglądem przypominają muffinki. Jednak ich wnętrze jest płynne. Podczas pieczenia ciasto zastyga bowiem na bokach, pozostawiając roztopioną czekoladę w środku. Często nazywane jest również lava cake, ze względu na wypływające wnętrze po rozkrojeniu. Fondant najlepiej smakuje z dodatkiem cukru pudru oraz musu z malin.



Piękna Helena (Poire belle Helene)

   Poire belle Helene to deser z gruszek, który przygotowany jest przez ich początkowe obgotowanie w słodkim syropie, a następnie chłodzenie i polewanie sosem czekoladowym, lodami i posypywanie migdałami.



Cenelé

   To ciasteczko o smaku wanilii i rumu. Jest miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, co zawdzięcza karmelizowanemu cukrowi.



Brioche

   Inaczej brioszka, to pieczywo drożdżowe o złocistej skórce. Ma maślany, delikatny smak. Podawana jest najczęściej na śniadanie w postaci bułeczek. Może być serwowana z rodzynkami, kandyzowanymi owocami, serem, migdałami, czekoladą, orzechami, suszonymi gruszkami, a także w różnych kształtach - kulek, bułek, chleba, czy warkoczy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE