Dzisiaj jest: Czwartek, 26.11.2020 Imieniny: Konrada i Sylwestra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Przegląd greckich deserów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przegląd greckich deserów


   Grecja jest jednym z najbardziej popularnych kierunków wybieranych co roku przez turystów w okresie wakacyjnym. Jej główne walory to piękne plaże, śródziemnomorski klimat oraz starożytne zabytki, które przyciągają zwiedzających z całego świata. Między Grecją kontynentalną, a wyspami (min. Kreta, Zakynthos, Rodos, Korfu, Kos) znaleźć można wiele różnic. Jednak cały ten kraj poszczycić się może wspaniałymi deserami.

   Grecka kuchnia to przede wszystkim znane i popularne tzatziki, mussaka, alkohol ouzo oraz owoce morze. A co zatem zjeść na deser? Jakie słodkie przekąski są popularne w tym kraju pełnym pozostałości antycznej kultury? Z jakimi dodatkami najlepiej smakują? Poniżej przegląd greckich deserów.





Baklawa

   Baklawa, to to deser rozpowszechniony niemal we wszystkich krajach bałkańskich. Znany jest głównie z kuchni tureckiej, jednak spotykany jest także w Grecji i na Bałkanach. Klasyczna baklawa zwykle przygotowywana jest w dużych garnkach. Na patelni układa się wiele warstw ciasta filo oddzielonych masłem i olejem roślinnym. Warstwę posiekanych orzechów (najczęściej pistacji lub orzechów włoskich) umieszcza się na wierzchu. Całość jest zapiekana, a potem krojona w małe formy rombów, kwadratów lub prostokątów. Baklawę polewa się syropem, który może zawierać miód, wodę różaną lub wodę z kwiatów pomarańczy. Następnie posypuje się ją drobno posiekanymi pistacjami.

   W Grecji baklawę tradycyjnie wytwarza się przez wypełnienie warstw ciasta pistacjami, orzechami włoskimi lub migdałami i orzechami laskowymi.



Pączki loukoumades

   Pączki loukoumades są to wypieki z ciasta drożdżowego na zakwasie, smażone w głębokim tłuszczu, następnie nasączone syropem lub miodem. Czasem posypywane są cynamonem i pistacjami. Danie to zostało opisane już w XIII wieku przez al-Baghdadiego jako luqmat al-qādi, co w tłumaczeniu oznacza "kąski sędziego".

   W Grecji i na Cyprze zazwyczaj przyprawiane są cynamonem i syropem miodowym. Można je spotkać również posypane cukrem pudrem. Loukoumades stanowią dodatek do kawy i herbaty.



Galaktobouerko

   Jest to ciasto przygotowywane z mąki pszennej, ciasta filo oraz cytrusowo - cynamonowego syropu. Najczęściej jest ono przygotowywane z cytryn, pomarańczy z dodatkiem wody różanej. Nazwa ciasta oznacza w języku tureckim "milk börek", czyli "mleczny chleb".

   Może być przygotowane na patelni, z ciasta filo ułożonego na górze i pod spodem. Ciasto nasącza się syropem i kroi w kwadratowe porcje lub rulony (często o długości około 10 cm).



Greckie galaretki - loukoumi

   To bardzo popularny przysmak, znany również w kuchni tureckiej i bałkańskiej. Są to galaretki przygotowywane ze skrobi pszennej lub ziemniaczanej, cukru i aromatów owocowych lub kwiatowych. Odmiany loukoumi składają się głównie z posiekanych orzechów laskowych, daktyli lub orzechów włoskich i pistacji związanych żelem. Często aromatyzowane są wodą różaną, pomarańczą lub sokiem z cytryny. Loukoumi jest przygotowywane przez gotowanie cukru, mąki ziemniaczanej, wody i dodatków aż do zgęstnienia. Masa przelewana jest do drewnianych tac, gdzie zastyga ok 24-48 godzin. Tak przygotowane "pianki" pakowane i spożywane są w postaci małych kostek, które następnie posypywane są cukrem pudrem. Inne popularne smaki to cynamon i mięta.

   Pochodzenie loukoumi nie jest dokładnie znane, ale wiadomo, że po raz pierwszy zostało wyprodukowane w Turcji już pod koniec XVIII wieku.



Bougatsa

   To greckie ciasto śniadaniowe (słodkie lub słone) składające się z mąki pszennej oraz kremu z kaszy manny, mleka i masła, które umieszczane jest między warstwami ciasta filo.

   Smak Bougatsa różni się w zależności od regionu Grecji. W rejonie Veria Bougatsa jest bardzo słodka i pełna śmietanki, a w Salonikach jest chrupiąca i mniej słodka.



Finikia

   To rodzaj ciasteczek przygotowywanych z mąki, proszku do pieczenia, soku pomarańczowego i oleju. W jej produkcji nie używa się żadnych produktów mlecznych. Po upieczeniu w piekarniku finikia zanurza się w mieszance cynamonu, cukru i mielonych orzechów włoskich.

   Innym rodzajem ciasteczek jest Melomakarona, która przygotowywana jest z tych samych składników co Finikia, ale po upieczeniu jest zanurzana w mieszance syropu składającej się z cukru, miodu, wody, skórki pomarańczowej i goździków. Następnie jest obsypywana w zmielonej mieszance orzechów włoskich, cukru i cynamonu.



Koulourakia

   To tradycyjny grecki deser, przygotowywany w okresie Wielkanocy. Są to maślane ciasteczka z wyczuwalnym smakiem wanilii podawane z posypką z ziaren sezamu.

   Ciasteczka są formowane w kształt warkoczy, plecionych ósemek lub podków a także liter greckiego alfabetu. Zazwyczaj podawane są z poranną kawą lub popołudniową herbatą. Powinny być przechowywane w słoiku z zamykaną pokrywką.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE