Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Przegląd hiszpańskich deserów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przegląd hiszpańskich deserów


   Spędzając wakacje w słonecznej Hiszpanii kontynentalnej oraz na jednej z jej wysp (Wyspach Kanaryjskich - np. na Teneryfie czy Gran Canarii, Balearach - np. Ibizie czy Majorce) nie sposób nie spróbować tradycyjnej hiszpańskiej kuchni. Znana paella, tortilla de patatas, czy owoce morza w różnej formie to najbardziej popularne dania wybierane przez turystów.

   A co na deser? Każdy region Hiszpanii może zdecydowanie pochwalić się wyjątkowymi, słodkimi specjałami. Czego zatem spróbować podczas sjesty w tym śródziemnomorskim, niezwykle barwnym kraju?





Crema catalana (Krem kataloński)

   Krem kataloński (crema catalana) często kojarzony jest z francuskim kremem brulee. Jest to jajeczno-mleczny krem z chrupiącą skorupką na wierzchu. Podobnie jak w crème brulee chrupiąca skórka to skarmelizowany brązowy cukier. Krem kataloński aromatyzowany jest cynamonem i skórką z cytryny, a nie wanilią jak deser francuski. Pierwotnie, w XVII wieku deser ten był podawany w Dzień Świętego Józefa, a obecnie spożywany jest niemal codziennie.



Arroz con leche (Ryż na mleku)

   Jest to międzynarodowy deser, któremu w Hiszpanii niebanalny smak nadaje dodatek cynamonu i skórki z cytryny. Tradycyjny hiszpański arroz con leche nie zawiera dodatków, jednak znany jest na całym świcie i może być podawany między innymi z orzechami włoskimi, migdałami, pistacjami. Często jest przygotowywany z mlekiem kokosowym, truskawkami, jabłkami, czy czekoladą.



Churros z czekoladą

   To wypiek z parzonego ciasta, które przeciskane jest przez rękaw cukierniczy nadający mu kształt krótkich "pręcików". Ciasto jest smażone w głębokim tłuszczu. Dzięki temu na zewnątrz jest chrupiące, a w środku puszyste i miękkie. Następnie usmażone ciasto posypuje się cukrem pudrem i podaje z gorącą czekoladą lub sosem czekoladowym.



Carolina (Karolina)

   To ciasto z rejonu Bilbao w Hiszpanii. Składa się z miniaturowego kawałka ciasta francuskiego lub tarty wypełnionej kremem i zakończonej stożkiem z bezy. Stożek polewany jest słodką polewą z żółtek i/lub gorzkiej czekolady.

   Przepis na ciasto został opisany w książce "Confiteria y Reposteria" z 1930 roku. Według legendy córka cukiernika tak bardzo kochała smak bezy, że postanowił on umieścić ją w małym kawałku ciasta francuskiego, aby zapobiegać jej zabrudzeniu. Pomysł tak spodobał się córce Karolinie, że postanowiła on nazwać ciasto jej imieniem. Znane jest ono do dziś, a w 2009 roku zostało maskotką karnawału w Bilbao.



Tarta de Santiago

   W dosłownym tłumaczeniu oznacza "ciasto św. Jakuba". Jest to migdałowe ciasto z terenów hiszpańskiej Galicji, którego historia sięga czasów średniowiecza. Ma okrągły kształt i może być wykonane z ciasta francuskiego lub kruchego. Jego nadzienie składa się głównie z mielonych migdałów, jajek i cukru, z dodatkiem aromatu cytrynowego, winogronowego lub wina i brandy. Wierzch ciasta jest ozdobiony cukrem pudrem i wzorem odciśniętego Krzyża Świętego Jakuba.

   W maju 2010 r. Unia Europejska przyznała ciastu świętego Jakuba status ChOG - chronionego oznaczenia geograficznego. Aby się zakwalifikować, ciasto musi być wykonane we Wspólnocie Autonomicznej Galicji i zawierać co najmniej 33% migdałów w nadzieniu.



Lody z szafranem

   Lody z dodatkiem jednej z najbardziej pożądanych i najdroższych przypraw na świecie, to z pewnością idealny deser dla wszystkich koneserów smaku. Lody szafranowe pochodzą z terenów południowo-wschodniej Hiszpanii.



Roscón de reyes (Pierścień królów)

   To tradycyjne ciasto przygotowywane w kształcie pierścienia i spożywane w święto Trzech Króli (6 stycznia). Jest to ciasto dekorowane figami, wiśniami lub suszonymi i kandyzowanymi owocami. Często też spotyka się dodatek bitej śmietany i płatków migdałowych.



Creme carmel (Krem karmelowy)

   Creme carmel deser przygotowywany w formie budyniu polanego dużą warstwą karmelowego kremu.



Leche frita (Smażone mleko)

   Leche frita, czyli w dosłownym tłumaczeniu "smażone mleko" to deser typowy dla terenów północnej Hiszpanii. Jest to gotowane z mąki, mleka i cukru ciasto, które jest porcjowane i smażone w tłuszczu. Polewane jest polewą cukrową i cynamonem.



Pestiño

   Jest to deser popularny w Andaluzji i innych regionach południowej Hiszpanii. Pestiño jest kawałkiem ciasta, smażonym na głębokim tłuszczu (oliwie z oliwek) i glazurowany miodem lub cukrem.



Turrón

   To ciasto wykonane z miodu, cukru i białka jaja, z prażonymi migdałami i innymi orzechami. Formowane jest w prostokąty lub okrągłe placki. Stanowi deser świątecznych posiłków.




Zobacz więcej na temat:

deserykuchnia hiszpańskachurros


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE