W każdym kraju istnieją odrębne zwyczaje i kultura. Istotny element danego regionu lub narodu stanowi kuchnia. Niektóre oryginalne potrawy zdobyły dużą popularność na całym świecie. Można je skosztować w wielu krajach, lecz są i takie, które spożywa się tylko w jednym państwie. Niektóre dania na samą myśl budzą obrzydzenie, z kolei inne zachwycają lub tylko wzbudzają ciekawość. Jedno jest pewne - są to potrawy jedyne w swoim rodzaju, a ich zjedzenie wymaga sporej odwagi. Oto przegląd najdziwniejszych potraw świata.
Próbowanie rożnego rodzaju potraw to doskonały sposób na poznanie ludzi, zwyczajów i kultury danego kraju. Jednak nie wszystkie dziwne potrawy, które serwuje się w danym regionie są doskonałe. Są i takie, które budzą wręcz obrzydzenie. Z drugiej strony wzbudzają sporą ciekawość wśród turystów, którzy czasami ochoczo je próbują. Oryginalne dania podaje się głównie w Tajlandii, Chinach, Meksyku, Kambodży, a nawet w Europie (np. w Szwecji). Dla mieszkańców tamtejszych krajów są to zwyczajne potrawy, które można jeść codziennie. Zdarza się na początku, że ludzie są niepewni nowych smaków, ale gdy się przełamią i spróbują wyszukanego dania są pozytywnie zaskoczeni. Zwykle są to osoby odważne i otwarte na nowe smaki. Oto przegląd najdziwniejszych potraw z różnych zakątków świata. Czy miałbyś odwagę, aby ich spróbować?
|
|
Casu Marzu
Jest to gatunek owczego sera wytwarzanego na Sardynii. Co najważniejsze, na pewnym etapie jego produkcji dodaje się larwy much w celu wywołania fermentacji, która to nadaje produktowi oryginalnego smaku. Ser najczęściej spożywa się z żywymi muchami.
Zupa z płetwy rekina
Danie jada się przeważnie w Chinach - często na spotkaniach biznesowych. Ekskluzywny charakter powoduje, że potrawę traktuje się jako danie narodowe. W Chinach zupa uchodzi za symbol statusu społecznego, dobrobytu, siły i mogą sobie na nią pozwolić raczej zamożni ludzie. Mięso rekina ma wysoką zawartość białka, natomiast płetwy mają sporo kolagenu, nadającego potrawie żelową konsystencję. Do zupy dodaje się też pędy bambusa, odrobinę pieprzu, sos sojowy i wytrawne wino.
Stuletnie jaja
To potrawa popularna w Chinach. Jajka wkładane są do pojemnika blaszanego, w którym obecna jest mieszanina wody, gliny, herbaty, soli, niegaszonego wapna oraz łusek ryżowych. Naczynie z jajami zamyka się bardzo szczelnie, potem odstawia na około sto dni w celu rozpoczęcia procesu gaszenia wapna. Dochodzi wtedy do nagrzewania jajek i ich stygnięcia. Każde jajko przed zepsuciem zabezpiecza twarda skorupa. Po całym cyklu żółtko robi się brązowo zielone, a białko (o galaretowatej konsystencji) zmienia barwę na czarną bądź brązową. Stuletnie jajka serwuje się jako zimną zakąskę wraz z octem winnym, imbirem albo sosem sojowym. Wielbiciele stuletnich jaj przetrzymują je czasem kilka lub kilkanaście lat, nieraz jeszcze dłużej - stąd nazwa "stuletnie". Mówi się, że im są starsze, tym smaczniejsze.
Oko tuńczyka
Jada się je w całej Japonii, a dostępne są prawie w każdym markecie. Oko tuńczyka jest całkiem spore, a przy tym kosztuje niewiele. Przed zjedzeniem na moment wrzuca się je do wrzącej wody. Podobno w smaku przypomina gotowane jajko.
Surströmming - kiszony śledź
To sfermentowane śledzie bałtyckie - przysmak kuchni szwedzkiej. Do ich przygotowania używa się dużo soli, a ma to chronić rybę przed gniciem. W czasie fermentacji, która trwa przynajmniej pół roku śledź nabiera lekko słonawego i kwaskowatego posmaku. Gdy otworzy się puszkę z zawartością, wówczas wytworzy się silny odór. Często jada się go na zewnątrz, gdyż zapach jest bardzo nieprzyjemny.
Zupa z jaskółczych gniazd
Ma korzenny zapach, a przygotowuje się ją z gniazd ptaków pochodzących z rodziny jerzykowatych. Jadalne gniazda są źródłem minerałów, np. potasu, wapnia i magnezu. Aktualnie potrawę można przyrządzać z wytwarzanych na dużą skalę konserw przemysłowych. Po jej otwarciu wystarczy rozcieńczyć zawartość rosołem. Pomysł na zupę narodził się w Chinach.
Chapulines - owady
Jadalne owady to głównie świerszcze i koniki polne. Spożywa się je głównie w Meksyku. Owady oczyszcza się, doprawia solą, ostrą papryką i sokiem z limonki, a potem smaży w głębokim tłuszczu. Przekąskę traktuje się jak chipsy albo słone paluszki - większość mieszkańców Meksyku po prostu ją uwielbia.
Krakersy z osami
Nietypowe krakersy są przekąską popularną w Japonii. Osy zawierają liczne wartości odżywcze, zwłaszcza białko - tak uważają Japończycy. Z tego względu stworzyli chrupiącą przekąskę z osami. Owady są gotowane, a następnie suszone i w takiej formie trafiają do ciastek.
Zupa z nietoperza
Danie to popularne jest w Tajlandii, na wyspie Guan oraz w niektórych regionach Chin. Smak zupy jest kwestią gustu, a jedyne ryzyko związane jest faktem, że nietoperze mogą być nosicielami wielu chorób. Gdy ktoś odważy się, aby spróbować tej potrawy powinien upewnić się, że surowiec, z którego ją przyrządzono pochodzi ze sprawdzonego źródła.
Lody o nietypowych smakach
W Japonii lody te mają wielu miłośników. Jedna z tamtejszych firm produkujących mrożonki, postanowiła wypuścić limitowaną edycję lodów o smaku zupy kukurydzianej. Produkt bardzo szybko schodził z półek, więc równie szybko zaczęto wymyślać inne nietypowe smaki, np. lody o smaku spaghetti, meduzy, curry, ośmiornicy, rosołu, płetwy rekina, czy też piwa.
Ryba fugu
Można ją dostać niemal w całej Japonii, ale jej zjedzenie może zakończyć się tragicznie. Wszystko zależy od zdolności kucharza, który przygotowuje rybę, ponieważ musi on precyzyjnie usunąć neurotoksynę w niej obecną. Kucharze, powinni przejść specjalne szkolenie. Tetrodotoksyna wywołuje paraliż - człowiek nie może się ruszać ani mówić, ale zachowuje całkowitą świadomość. Zgon następuje w wyniku uduszenia następuje zgon, ale gdy ofiara przetrwa dobę, zazwyczaj odzyskuje zdrowie. Na toksynę nie ma skutecznego antidotum. Rybę na własną odpowiedzialność jedzą tylko odważni.
Bałut - kacze jajo
Jest to po prostu zapłodnione kacze jajo, w środku którego znajduje się częściowo rozwinięty zarodek (embrion). Takie jajo jest gotowane, a potem spożywane wraz ze skorupą, często z dodatkiem papryczki chili, soli oraz octu. Potrawa jest popularna na Filipinach.
Kawa kopi luwak
Choć kawa to nie jest potrawa, jednak umieściliśmy ją w zestawieniu ze względu na jej nietypowość i bardzo wysoką cenę. Kawę wydobywa się z odchodów łaskuna muzangi (cywety) - zwierzęcia z rodzaju łaszowatych. Łaskuna chętnie zjada owoce kawowca, lecz całkowicie ich nie trawi. Trawiony jest tylko miąższ, a nasiona - nadtrawione i lekko sfermentowane przechodzą przez układ pokarmowy, po czym są wydalane. Kawę zbiera się, czyści, a następnie przetwarza. Podobno ziarenka nabierają łagodnego aromatu i tracą gorycz. Kilogram kawy kopi lupak, w Polsce kosztuje około 1100 złotych.