Będąc na wakacjach zarówno w słonecznej Hiszpanii kontynentalnej, jak i na jednej z jej wysp (Wyspach Kanaryjskich, Balearach - Majorce, Minorce czy Ibizie) nie sposób nie spróbować tradycyjnych hiszpańskich serów. W zależności od regionu znaleźć można tu ogromny wybór wyrobów, które smakiem dorównać mogą nawet wybitnym i szczególnie popularnym serom francuskim, czy włoskim.
Miękkie, twarde, słone, pikantne, wędzone, pleśniowe, przygotowane z mleka koziego, owczego czy krowiego. Wśród hiszpańskich serów każdy smakosz tych wyrobów z pewnością znajdzie coś dla siebie. Jakich zatem serów koniecznie należy spróbować podczas tradycyjnej sjesty, odwiedzając kraj ognistego flamenco i niebezpiecznej korridy?
|
|
Ser Manchego
To ser pochodzący z rejonu równin La Mancha. Produkowany jest z mleka owczego. Ten twardy, dojrzewający ser z niewielkimi dziurkami w żółtym miąższu należy do najpopularniejszych serów hiszpańskich.
Wytwarzany jest wyłącznie z mleka miejscowego gatunku owiec manchega. Ich hodowla wymaga przestrzegania wielu zasad min. dotyczących karmienia. Ser Manchego może być produkowany w trzech odmianach, uwzględniających czas dojrzewania. Wyróżnia się: ser Manchego typu "fresco" (dojrzewa ok. 50 dni), ser Manchego typu "curdo" (dojrzewa do czterech miesięcy) i ser Manchego dojrzały "viejo". W zależności od czasu dojrzewania ser nabiera różnej barwy, smaku i aromatu. Tradycyjny hiszpański Manchego chroniony jest certyfikatem systemu jakości DO.
Ser Cabrales
To ser wytwarzany w rejonach Asturia w północnej części Hiszpanii. Produkowany jest z mleka krowiego, czasami z domieszką mleka koziego i owczego. Jest to podpuszczkowy, dojrzewający ser pleśniowy z nalotem niebieskiej pleśni. Dojrzewa on od 2 do 5 miesięcy. Tradycyjnie wytwarzany Cabrales produkowany był w małych gospodarstwach rolnych i sprzedawany owinięty w liście drzewa klonowego.
W kuchni Podawany jest jako dodatek do dań ciepłych w postaci sosów oraz jako przystawka do cydru oraz czerwonego wina.
Ser Garrotxa
To ser produkowany z mleka koziego na terenach północnej Katalonii. Wytwarzany jest w formie kilogramowych cylindrów. Jest to półmiękki ser o białym miąższu i kremowej konsystencji. Jego cechą charakterystyczną jest szaroniebieski nalot na skórce. Ma orzechowy, ziołowy smak.
Stosowany jest do przygotowywania kanapek, sałatek oraz przystawek do win.
Ser San Simon
To ser wytwarzany z mleka krowiego na terenach Galicji. To wędzony ser półtwardy produkowany w kształcie stożków, ważących od 1 do 2 kg. Ma gładką, twardą skórkę, a jego smak jest delikatny, kremowy o lekko migdałowym aromacie.
Serwowany jest jako przystawka z chlebem i miodem lipowym oraz jako dodatek do dań głównych i czerwonych win.
Ser Zamorano
To ser produkowany w regionie Castile - Leon. To twardy, dojrzewający ser o orzechowym i lekko pikantnym smaku. Dojrzewanie trwa ok. 6 miesięcy. Podczas jego trwania ser smaruje się oliwą i przewraca, co nadaje mu ciemną barwę.
Sery Wysp Kanaryjskich
Wyspy Kanaryjskie słyną z regionalnych, tradycyjnych serów, które produkowane są najczęściej z mleka koziego.
Na szczególną uwagę zasługuje pochodzący z Fuerteventury ser o delikatnym smaku Majorero, który w podczas dojrzewania zyskuje na intensywności. Jego cechą charakterystyczną jest czerwona otoczka, która jest wynikiem dodatku papryki w procesie wytwarzania. Jego wyjątkowy słodko-kwaśny orzechowy smak zyskał uznanie degustatorów z World Cheese Awards.
Pochodzący z La Palmy Ser Palmero, to wędzony ser produkowany z surowego mleka koziego. Ma słony smak i elastyczną teksturę.
Wśród serów pleśniowych wyróżnić można ser De Flor de Guia (zwany również "serem kwiatowym"), który wytwarzany jest z mieszanki mleka koziego, krowiego oraz owczego, poddawanego zakwaszeniu kwiatami ostu.
La Gomera słynie natomiast z sera Almogrote, który doprawiany jest papryką chili, solą oraz czosnkiem.
Serem niezwykle popularnym na wyspie El Hierro jest kozi ser Herreńo, natomiast Lanzarote słynie z sera Connejero. Z podróży na Wyspy Kanaryjskie warto przywieźć też miękki kozi ser Tierno oraz dojrzały i twardy ser Curado.