Turcja jest kierunkiem podróży wielu turystów. Plaże i kurorty tego kraju są często wybierane jako miejsce wakacyjnego wypoczynku. Turecka kuchnia wywodzi się z czasów potęgi Imperium Osmańskiego, w którego skład wchodziły tereny Azji Mniejszej, południowo-zachodniej Azji, północnej Afryki oraz południowo-wschodniej Europy. Dlatego też do dziś w kuchni tureckiej widoczne są wpływy kuchni greckiej, śródziemnomorskiej, czy orientalnej.
Również tureckie desery są odzwierciedleniem wpływów tradycyjnych kuchni Azji, Europy i Półwyspu Arabskiego. Jakich więc słodkich przekąsek należy koniecznie spróbować, zwiedzając kraj osmańskich sułtanów, słonecznych plaż Antalyi i skalnych miast Kapadocji?
|
|
Baklawa
Baklawa, to to deser rozpowszechniony niemal we wszystkich krajach bałkańskich, w kuchni tureckiej, perskiej i greckiej. Klasyczna baklawa zwykle przygotowywana w dużych garnkach. Na patelni układa się wiele warstw ciasta filo oddzielonych masłem i olejem roślinnym. Warstwę posiekanych orzechów (najczęściej orzechów włoskich lub pistacji) umieszcza się na wierzchu. Całość jest zapiekana, a potem krojona w małe formy rombów, kwadratów lub prostokątów. Baklawę polewa się syropem, który może zawierać miód, wodę różaną lub wodę z kwiatów pomarańczy. Następnie posypuje się drobno posiekanymi pistacjami.
W Turcji baklawę tradycyjnie wytwarza się przez wypełnienie warstw ciasta pistacjami, orzechami włoskimi lub migdałami i orzechami laskowymi.
Lokum, Turkish delight
Jest to tradycyjny deser w postaci kostek z gęstego żelu, wyrabianych ze skrobi pszennej, maki ziemniaczanej i cukru. Odmiany lokum składają się głównie z posiekanych daktyli, orzechów laskowych lub orzechów włoskich i pistacji związanych żelem. Często aromatyzowane są wodą różaną, pomarańczą lub cytryną. Lokum jest pakowane i spożywane w postaci małych kostek, które posypywane są cukrem pudrem. Inne popularne smaki to cynamon i mięta.
Pochodzenie lokum nie jest dokładnie znane, ale wiadomo, że po raz pierwszy zostało wyprodukowane w Turcji już pod koniec XVIII wieku.
Lokma
To ciastka smażone w głębokim tłuszczu, nasączone syropem lub miodem, czasami pokryte cynamonem. Lokma jest przygotowywana z mąki, cukru, drożdży i soli, smażona w oleju, a następnie zanurzana w słodkim syropie lub miodzie.
Była gotowana przez kucharzy pałacowych już w czasach Imperium Osmańskim na Bałkanach, Bliskim Wschodzie i na Kaukazie.
Acıbadem kurabiyesi
Jest to tradycyjny turecki herbatnik wykonany z migdałów, cukru i białek jaj. Tradycyjne przepisy obejmują niewielką ilość gorzkich migdałów, od których pochodzi nazwa tego ciastka. Ponieważ jednak gorzkie migdały nie są łatwo dostępne, jako ich zamiennik często stosowany jest ekstrakt z migdałów. Acıbadem kurabiyesi są częścią handlu prawie każdej piekarni w Turcji. Zazwyczaj podaje się je z lodami i kawą. Przypominają tradycyjne włoskie ciastka amaretto.
Kanafeh
To tradycyjny deser kuchni Bliskiego Wschodu. Zrobiony jest z cienkiego ciasta z pszenicy semoliny, namoczonego w słodkim syropie na bazie cukru. Najczęściej jest przekładany serem lub innymi składnikami, takimi jak śmietana lub orzechy. Jest popularny również w krajach arabskim, szczególnie w Lewancie i Egipcie.
Bülbül yuvası
To deser z ciasta filo. Jego nazwa pochodzi od wydrążonego i okrągłego kształtu. Po upieczeniu ciepłe ciasto jest polewane słodkim syropem, a pusty środek wypełnia się drobno posiekanymi pistacjami.
Dilber dudağı
To deser, którego składnikami są jajka, mleko, jogurt, masło, olej słonecznikowy, proszek do pieczenia, cytryna, mąka, cukier, woda.
Kabak tatlısı
To sezonowy deser zimowy przygotowywany z dyni, którą gotuje się cukrem (kandyzowana dynia). Często dodaje się również mleko. Danie posypywane jest posiekanymi orzechami włoskimi oraz polewane masą kajmakową.
Keşkül
To turecki budyń mleczny na bazie migdałów, zwykle podawany w misce i spożywany łyżką. Ma kremowy kolor. Często przyozdobiony jest wiórkami kokosowymi lub pistacjami.
Pestil
To tureckie słowo oznaczające miąższ z suszonych owoców. "Skóra owocowa" jest wykonana ze sproszkowanych owoców, a następnie rozkładana do wyschnięcia na twardy, ale elastyczny i jadalny produkt, który można przechowywać przez kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pestil może być wytwarzany z różnych rodzajów owoców. Najczęściej są to śliwki, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie i melony.
Zerde
To rodzaj słodkiego puddingu z ryżu z szafranem. Jest to świąteczne danie popularne na weselach, uroczystościach porodowych oraz w ciągu pierwszych dziesięciu dni świętego miesiąca Muharram.
W Turcji Zerde jest bardzo popularne w regionach, w których uprawiane są pola ryżowe. Deser ten od budyniu ryżowego wyróżnia zawartość wody zamiast mleka.