Dzisiaj jest: Środa, 27.05.2020 Imieniny: Jana i Juliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Przekąski, którymi zastąpisz niezdrowe chipsy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przekąski, którymi zastąpisz niezdrowe chipsy


   Chipsy to jedne z przekąsek, które cieszą się największą popularnością. Są chrupiące, mają wyrazisty, słony lub pikantny smak, a przy tym trudno się od nich oderwać. Niemniej, jeżeli jesz je bo, lubisz coś pochrupać podczas seansu filmowego, albo wieczorem (bo na pewno nie dlatego, że zawierają tłuszcze trans) mamy dla ciebie kilkanaście znacznie zdrowszych alternatyw.

   Chipsy zawierają bardzo dużą dawkę soli, rafinowanego cukru i tłuszczów trans, które powodują uzależnienie żywieniowe i przyczyniają się do otyłości. Z powodu połączenia tych trzech składników i chrupkości, bardzo trudno ograniczyć się do spożycia tylko kilku chipsów, dlatego przy częstym spożywaniu chipsów dochodzi do uzależnienia się od chipsów. Bardzo szkodliwym składnikiem tej przekąski, niebezpiecznym zwłaszcza dla dzieci i kobiet w ciąży, jest rakotwórczy związek chemiczny zwany akrylamidem, powodujący uszkodzenia DNA. Poniżej proponujemy zdrowe zamienniki chrupiących przekąsek, które dostarczają wielu wartości odżywczych.





Chipsy z cukinii

   Do przygotowania chipsów z cukinii potrzebujesz:

- 1 cukinię
- spray do pieczenia
- sól lub inne przyprawy

   Rozgrzej piekarnik do 110 stopni Celsjusza. Wyłóż formę arkuszem papieru do pieczenia, pokrytym olejem w sprayu do pieczenia. Potnij cukinię na bardzo cienkie plastry. Połóż plastry na papierze do pieczenia i pokryj sprayem do pieczenia oraz posyp je wybranymi przyprawami. Nie musisz używać soli, jeżeli stosujesz dietę niskosodową - zastąp ją innymi ulubionymi przyprawami.

   Przełóż formę z pokrojoną cukinią do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie poruszaj papierem do pieczenia, aby pieczona cukinia nie przywarła do niego. Piecz jeszcze przez 30-40 minut, żeby uzyskać pożądaną chrupkość.



Pikantne chipsy z rzodkiewki

   Do przygotowania chipsów z rzodkiewki potrzebujesz:

- około 15-20 sztuk dużych rzodkiewek pozbawionych natki i końcówki korzeni oraz dokładnie oczyszczonych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki papryki, pieprz, sól

   Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Celsjusza. W międzyczasie pokrój rzodkiewki na cienkie plastry i przełóż je do miski. Następnie przełóż miskę do mikrofali na 1 minutę, żeby nieco zmiękły.

   Odsączone rzodkiewki wymieszaj z oliwą z oliwek i przyprawami. Następnie przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut, a po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza i piecz rzodkiewki przez kolejne 20 minut.



Nachosy na bazie siemienia lnianego

   Do przygotowania nachosów potrzebujesz następujących składników:

- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 0,5 szklanki sproszkowanego siemienia lnianego,
- 0,5 szklanki masła
- 1 jajo
- 0,5 łyżeczki papryki, szczypta soli,
- 1/5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Połącz suche składniki, a następnie dodaj do nich jajko i masło. Po zagnieceniu ciasta podziel je na dwie części, z których uformuj kule. Rozwałkuj jedną część ciasta na cienki placek , a następnie pokrój je na trójkąty i przełóż na blachę. Piecz nachosy przez ok. 7-10 minut. Sprawdzaj, czy nie są już chrupkie, żeby ich zbyt mocno nie spiec. Czas pieczenia będzie zależny od ich grubości. W międzyczasie rozwałkuj drugą kulę i przygotuj drugą porcję nachosów.
Podawaj je z domowym sosem salsa lub guacamole.



Pieczone brokuły w panierce

   Do przyrządzenia pieczonych brokułów w panierce potrzebujesz takich składników, jak:

- 2 duże świeże brokuły,
- 1 szklanka bułki tartej (możesz dodać do bułki tartej zmielone orzechy ziemne i parmezan)
- 1 jajo
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pokrój łodygi brokułów w plastry. Różyczki brokuła podziel na mniejsze fragmenty. W głębokim talerzu lub w małej misce wymieszaj jajko z mlekiem i przyprawami. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Obtaczaj pokrojone brokuły w jajku, a następnie w bułce tartej i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia wynosi 10 minut.



Chipsy z buraków

   Do przygotowania buraczanych chipsów potrzebujesz takich składników, jak:

- 4 średniej wielkości buraczki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól morską i pieprz

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Obierz buraczki i pokrój je na bardzo cienkie plastry. Przełóż je do dużej miski oraz dokładnie wymieszaj z przyprawami i olejem słonecznikowym. Wyłóż formę papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim plastry buraczków. Piecz buraczki przez około 20 minut. Po upływie tego czasu przewróć chipsy na drugą stronę i piecz kolejne 10-20 minut.



Chipsy jabłkowe

   Do przygotowania jabłkowych chipsów potrzebne będą:

- 4 jabłka Granny Smith
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cynamonu

   Wymieszaj cukier z cynamonem w głębokim talerzu. Umyte jabłka pokrój w plastry. Możesz usunąć gniazda nasienne, ale nie jest to konieczne. Rozgrzej piekarnik do 110 stopni Celsjusza. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Obtocz każdy plaster jabłka z obu stron w cukrze i cynamonie, a następnie układaj je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia chipsów owocowych z jabłka wynosi 1 godzinę.



   Warto poszukiwać alternatywnych przekąsek dla chipsów i podobnych im produktów dostępnych na sklepowych półkach, aby zadbać o swoje zdrowie i dostarczać organizmowi składniki odżywcze zamiast pustych kalorii. Warzywne i owocowe chipsy oraz domowej roboty nachosy to także sposób na włączenie do codziennej diety warzyw, owoców i innych zdrowych produktów bogatych w wartości odżywcze.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE