Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze chrześcijańskie święto, które czci mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Dlatego też każdego roku w wielkanocny poranek spotykamy się z najbliższymi przy świątecznym śniadaniu, aby wspólnie spędzić czas symbolizujący odrodzenie i nowe życie.
Kojarzące się z wielkanocnym stołem potrawy, to z pewnością jaja, żurek, chleb, kiełbasa i wędliny, chrzan oraz słodkie, pełne kolorów i smaków ciasta. Tradycyjne mazurki, baby i paschy to z pewnością najsmaczniejszy symbol Świąt Zmartwychwstania Chrystusa. Jak je przygotować, aby pięknie urozmaicić wielkanocny stół? Poniżej przepisy na tradycyjne (i nie tylko) ciasta wielkanocne.
|
|
Pascha wielkanocna
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 250 gramów masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120 gramów cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- pół szklanki skórki pomarańczowej
- 150 gramów rodzynek
- 50 gramów orzechów włoskich
Przygotowanie:
Twaróg przecisnąć trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubijając, dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać twaróg i skórkę z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać posiekane drobno orzechy, rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Wymieszać. Duże sito wyścielić gazą i umieścić w nim przygotowaną masę twarogową. Przycisnąć talerzykiem i obciążyć. Sito ustawić na misce i wstawić do lodówki na całą noc.
Wyjąć na paterę i udekorować świeżymi owocami, z puszki lub musami i konfiturami.
Mazurek czekoladowy
Składniki:
- 5 żółtek
- 500 gramów mąki pszennej
- 200 gramów cukru pudru
- 300 gramów masła
- 3 łyżki kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gramów gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 120 gramów śmietanki 30%
- 50 gramów cukru pudru
- 50 gramów masła
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno po jednym żółtku. Dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę (30x40 cm), na papierze do pieczenia jednocześnie wykładając ciastem boki. Piec ok 30 minut w 180 stopni C.
Czekoladę rozpuścić z masłem, cukrem pudrem i śmietanką w kąpieli wodnej. Mieszać do połączenia składników. Wylać na ciasto i wyrównać powierzchnię. Udekorować według uznania orzechami lub płatkami migdałów.
Mazurek cytrynowy
Składniki:
- 5 żółtek
- 500 gramów mąki pszennej
- 200 gramów cukru pudru
- 300 gramów masła
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 jaja
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 1 tabliczka białej czekolady
- 100 gramów masła
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę (30x40 cm) na papierze do pieczenia, jednocześnie wykładając ciastem boki. Piec ok 30 minut w 180 stopni C.
W kąpieli wodnej przygotować 2 jajka, sok i skórkę z cytryny. Całość podgrzewać i dodawać masło, cały czas mieszając. Następnie dodawać kawałki białej czekolady. Przygotowany krem wyłożyć na ciasto, wyrównując jego powierzchnię. Zostawić do wystygnięcia. Udekorować startą skórką z cytryny lub kandyzowaną.
Bezglutenowy mazurek migdałowo-czekoladowy
Składniki:
- 150 gramów mąki bezglutenowej (ryżowej, kukurydzianej lub mieszanki)
- 100 gramów migdałów
- 150 gramów masła
- 1 jajo
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 gramów cukru
- 100 gramów gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 120 gramów śmietanki 30%
- 50 gramów cukru pudru
- 50 gramów masła
Przygotowanie:
Migdały drobno posiekać. Wymieszać w misce z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać masło i jajko. Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę (również brzegi) na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopni C przez ok 20 minut.
Czekoladę rozpuścić z masłem, cukrem pudrem i śmietanką w kąpieli wodnej. Mieszać do połączenia składników. Wylać na ciasto i wyrównać powierzchnię. Udekorować według uznania orzechami lub płatkami migdałów.
Wegański mazurek z daktylami
Składniki:
- 360 gramów mąki bezglutenowej (ryżowej, kukurydzianej) lub glutenowej (pszennej)
- 250 gramów oleju kokosowego
- 60 gramów cukru pudru
- 120 gramów daktyli bez pestek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 gramów migdałów
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła orzechowego
- płatki migdałowe, orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, cukier puder zmiksować. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę (również brzegi) na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopni C przez ok 30 minut.
Daktyle rozgotować na parze. Dodać masło orzechowe, mleko kokosowe i kakao. Zblendować na jednolitą masę. Wyłożyć nią ciasto. Udekorować płatkami migdałów i orzeszkami ziemnymi. Włożyć do lodówki do zgęstnienia masy.
Śmietankowa babka piaskowa
Składniki:
- 70 gramów mąki pszennej
- 80 gramów mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 120 gramów masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 gramów cukru pudru
- pół szklanki śmietanki 12%
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z masłem. Dodać śmietankę oraz przesianą przez sito mąkę pszenne, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i budyń. Miksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Całość przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 40 minut w 180 stopni C. Po pieczeniu, ostudzić, przełożyć na talerz lub paterę i oprószyć cukrem pudrem.