Dzisiaj jest: Niedziela, 13.10.2024 Imieniny: Edwarda i Teofila



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rozgrzewające kuchnie: azjatycka, węgierska i meksykańska - doskonałe do wypróbowania jesienią!


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Rozgrzewające kuchnie: azjatycka, węgierska i meksykańska - doskonałe do wypróbowania jesienią!


   Jesienne potrawy powinny być sycące i rozgrzewające, dlatego jesień to doskonały moment do tego, aby wypróbować azjatycką, węgierską lub meksykańską kuchnię.

   Każdy z wymienionych typów kuchni ma pewne specyficzne cechy związane ze stosowanymi składnikami. Łączy je zaś to, że są pełne aromatycznych przypraw, rozgrzewających potraw i zdrowych warzyw. Azjatycka kuchnia jest najbardziej zróżnicowana - obejmuje różne kraje i regiony. Proponujemy kuchnię tajską i chińską.





Kuchnia węgierska - z papryką w roli głównej

   Kuchnia węgierska słynie z paprykowych potraw. Wiele tradycyjnych przepisów węgierskiej kuchni obejmuje różne rodzaje papryki nadającej im pikantny smak i charakterystyczny aromat. Używa się nie tylko świeżej papryki w strąkach, ale również papryki słodkiej i ostrej w sproszkowanej postaci. Węgrzy wykorzystują też suszoną paprykę czereśniową o bardzo pikantnym smaku. Pikantny i rozgrzewający charakter potraw wynika także ze stosowania cebuli i czosnku. Cebula jest dodawana do cielęciny i drobiu - uciera się ją na tarce, albo sieka na drobne kawałki. Do potraw mięsnych dodaje się zeszkloną cebulę. W surowej postaci warzywo jest dodawane głównie do sałatek.

   Spośród dań węgierskiej kuchni warto skosztować zupę gulaszową - Gulyásleves. Potrawę przyrządza się na bazie mięsa wołowego i papryki. Do przygotowania zupy gulaszowej potrzebujesz:

- 300 g wołowiny gulaszowej
- 750 ml wody
- 100 g ziemniaków
- 1 łodyga selera naciowego w kostkę
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor
- 1/2 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1 i 1/2 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: pół łyżeczki kminku, 1 łyżka słodkiej papryki

   W żeliwnym garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę na małym ogniu. Dodaj pokrojony drobno czosnek i kminek. Po dwóch minutach zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego słodką paprykę. Wymieszaj wszystko z mięsem, dodaj sól, a następnie ponownie zamieszaj. Po przykryciu przykrywką trzeba gotować całość przez dwie godziny, aż mięso będzie miękkie.

   Kolejny etap przygotowywania węgierskiej potrawy to dodanie marchewki, papryki i pozostałych warzyw. Do gulaszu trzeba dodać 1,5 litra wody, zagotować i dusić przez 20 min. Po upływie tego czasu można wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach zupa gulaszowa będzie gotowa do podania.



   Zupa Halászlé to zupa pełniąca chlubną rolę narodowej węgierskiej potrawy rybnej. Jej receptura opiera się na trzech składnikach, takich jak ryba, papryka i cebula. Do przygotowania pysznej zupy rybnej proponujemy wykorzystać rybę, która na polskich stołach pojawia się przeciętnie raz w roku - karpia. Do przygotowania węgierskiej potrawy potrzebne są takie składniki, jak:

- 750 g karpia
- włoszczyzna
- 2 czerwone papryki
- 1 ostra papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki pomidorowego przecieru
- przyprawy: 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki, sól, pieprz

   Przygotowanie węgierskiej zupy rybnej składa się z kilku etapów. Najpierw trzeba ugotować rybny bulion na łbach i szkieletach rybich, z dodatkiem włoszczyzny i laurowych liści. Bulion następnie należy przecedzić i wymieszać z przecierem pomidorowym i drobno pokrojoną, ostrą papryką.

   Garnek z zupą wstawiamy na gaz i gotujemy. W tym czasie na oliwie trzeba podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną w cienkie paski. Podsmażone warzywa trzeba dodać do zupy, doprawić ją przyprawami i gotować jeszcze przez 30 minut. Kawałki ryby dodaje się do zupy dopiero na ok. 10 minut przed końcem gotowania. Zupę rybną należy podawać na gorąco.



Kuchnia chińska

   Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów mieszkających w Chinach ale również w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Wyróżnić można różne odmiany kuchni chińskiej: pekińska, kantońska, szanghajska, syczuańska, hunańska, fukieńska, sinciang, nyonya, chaozhou. Do najbardziej specyficznych składników kuchni chińskiej należą sosy - sojowy, ostrygowy i hoisin, tofu, pieprz syczuański i ocet ryżowy. Wiele potraw chińskiej kuchni jest przyrządzanych w woku. Starannie pokrojone składniki są wrzucane na bardzo rozgrzany olej. Wok jest skonstruowany tak, że można szybko podsmażyć komponenty, mieszać je i podrzucać. Inną często stosowaną techniką przyrządzania posiłków jest zanurzanie składników w głębokim oleju. Chińczycy chętnie gotują potrawy na parze i smażą składniki w sosie.

   Jesienią warto wypróbować rozgrzewającą zupę chińską, którą można bardzo łatwo przygotować. Potrzebujesz takich składników, jak:

- opakowanie mrożonych warzyw typu mieszanka chińska
- opakowanie makaronu sojowego
- bulion drobiowy (ok. 1,5 litra)
- olej sojowy
- sól i pieprz

   Sposób przyrządzenia tej potrawy jest bardzo prosty. Wystarczy rozgrzać na patelni olej sojowy (2 łyżki), podsmażyć warzywa przez 3 minuty, a następnie gotować je w bulionie warzywnym na małym ogniu przez 5 minut. Makaron sojowy trzeba ugotować osobno - jak do rosołu, tyle że według przepisu zamieszczonego na opakowaniu produktu.

   Skromna receptura została opracowana z myślą o skromnym budżecie. Jeżeli masz ochotę na wypróbowanie egzotycznych smaków dodaj do zupy jeszcze ocet winny (1 łyżeczka), sos sojowy (1,5 łyżki) oraz olej sezamowy (1 łyżeczkę). Pikantny smak nada zupie pasta chili - na 1,5 litra potrawy wystarczy zaledwie połowa łyżeczki tego specjału. Egzotyczne dodatki trzeba pod koniec gotowania wrzucić do garnka, po czym gotować jeszcze przez 5 minut. Jedynie olej sojowy dodaje się już po ugotowaniu zupy, razem z pieprzem i solą.



Kuchnia tajska

   Kuchnia tajska wyróżnia się na tle azjatyckich tradycji kulinarnych pod względem najczęściej wykorzystywanych składników. Na jej powstanie i rozwój wpłynęły różne czynniki. W tajskich potrawach możemy często odnaleźć takie składniki, jak papryczkę chili, bazylię tajską, serek sojowy tofu, imbir odmiany galangal oraz liście papedy znane też jako kaffir. Kuchnia tajska różni się w zależności od regionu. Nieco inne tradycje kulinarne panują w centralnej części Tajlandii, a nieco inne w północnej czy w południowej części tego kraju.

Obiad w stylu kuchni tajskiej powinien być przyprawiony imbirem i papryczką chili - już na samą myśl o takiej potrawie robi się gorąco. Danie tajskie z ryżem dla czterech osób przyrządzisz z takich składników, jak:

- 200 g ryżu jaśminowego
- 4 ząbki czosnku
- średni por
- papryka
- 4 jaja
- przyprawy: 2 papryczki chili, imbir (ok. 6 cm), olej sezamowy (ok. 2 łyżeczki), sos sojowy (2 łyżeczki).

   Ugotuj ryż na sypko zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie odcedź go i przesyp do miski. Obrany imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a papryczkę chili i czosnek posiekaj na plasterki. Pora trzeba pokroić na drobno, a paprykę w kostkę. Szczypiorek siekamy ukośnie. Do jajek trzeba dodać szczyptę soli i olej sezamowy. Następnie na oliwie podsmaża się imbir, chili i czosnek - około 2 minuty. Na patelnię trzeba dodać pokrojone warzywa. Po 3 minutach smażenia można dodać ryż, na koniec szczypiorek. Po 2 minutach do mieszanki dodaje się jaja. Przed podaniem można skropić danie sosem sojowym.



Kuchnia meksykańska

   Kuchnia meksykańska należy bez wątpienia do najbardziej lubianych tradycji kulinarnych na świecie. Zajadamy się tortillą, burrito oraz chrupiącymi nachosami maczanymi w pomidorowym sosie salsa, albo w guacamole.

   Proponujemy szybkie danie, które przyrządzisz nawet w ok. 25-30 minut - tortillę z wołowiną i warzywami. Do jego przygotowania potrzebujesz takich składników, jak:

- 8 placków pszennych tortilla
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego (może być wieprzowe lub drobiowe)
- 1 duży słoik sosu meksykańskiego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 kostka sera feta

   Podsmaż na maśle klarowanym mielone mięso. Kiedy będzie już dobrze usmażone ze wszystkich stron wymieszaj je z sosem meksykańskim. Odcedź kukurydzę i fasolę, a następnie dodaj je do sosu z mięsem. Na koniec podpiecz placki tortilli w piekarniku. Na środek ciepłego placka pszennego nałóż farsz, posyp go pokruszoną fetą i zawiń.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE