Gdy słyszymy słowo "spaghetti", od razu myślimy o słonecznej Italii. Skojarzenie to jest oczywiście absolutnie poprawne, gdyż te specyficzne dania przygotowywane z wykorzystaniem długiego makaronu (również nazywanego po prostu "spaghetti") pochodzą właśnie z Włoch.
Makaron do spaghetti ma około 80 centymetrów długości. Prawdziwy makaron do spaghetti zrobiony jest z semoliny z pszenicy durum, ale na rynku dostępne są również inne rodzaje makaronów do spaghetti, w tym np. makarony z mąk bezglutenowych. Spaghetti gotuje się około 10 minut (dokładniej - od 8 do 12 minut). Nie wolno go ani rozgotować, ani przelewać po ugotowaniu zimną wodą. Ugotowany makaron do spaghetti szybko miesza się z sosem i podaje na stół. No właśnie, z jakimi sosami najczęściej jada się spaghetti? - poznajmy rodzaje sosów do spaghetti.
|
|
Sos bolognese
Bolognese to sos, który ze spaghetti kojarzony jest w naszym kraju najczęściej. Wywodzi się z Bolonii i przygotowuje się go z mięsa i warzyw. Do sosu bolognese (bolońskiego) wykorzystujemy:
- mieloną (dawniej drobno posiekaną) wieprzowinę i/lub wołowinę
- boczek i/lub kiełbasy (opcjonalnie)
- cebulę
- włoszczyznę
- oliwę z oliwek
- pomidory
- czerwone wino
- sól i pieprz.
Idealny sos bolognese przygotowujemy w następujący sposób: najpierw odsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę z boczkiem i kiełbasą oraz warzywami, a następnie dodajemy do nich mięso. Gdy to stanie się brązowe, dodajemy pieprz i dolewamy trochę wina, a następnie pomidory. Całość gotujemy na małym ogniu przez 2-4h. Pod koniec gotowania sos solimy do smaku, według upodobań. Makaron z sosem bolońskim możemy posypać tartym parmezanem.
Pamiętajmy, iż sos boloński jest sosem mięsnym, stąd warzywa stanowią w nim jedynie dodatek. Spaghetti bolognese podajemy z makaronem spaghetti lub tagliatelle, niemniej sos boloński idealnie komponuje się również z kluskami oraz ziemniakami.
Sos carbonara
Sos carbonara jest drugim (po bolońskim) z najpopularniejszych sosów do spaghetti. Pochodzi z Rzymu i wymyślony został przez, co ciekawe, żołnierzy w czasie II wojny światowej. Jego receptura jest więc stosunkowo młoda. Sos carbonara przygotowujemy z:
- boczku
- żółtek jaj
- parmezanu
- sera owczego
- oliwy
- soli i pieprzu.
By przygotować carbonarę musimy podsmażyć na oliwie boczek (powinien być chrupiący, ale nie wolno go przypalić), a następnie w osobnej misce czy innym naczyniu wymieszać żółtka z serami oraz przyprawami (na kremową masę). Na koniec należy połączyć masę z boczkiem oraz ugotowanym makaronem (sos przygotowujemy, gdy makaron jest już gotowy). W ten sposób powstaje tradycyjna carbonara. Ważne jest, by do masy z żółtek i sera wsypać dość sporą ilość pieprzu. Jeśli nie chcemy lub nie możemy jeść surowych jajek, carbonarę możemy "spolszczyć" i zamienić żółtka na tłustą śmietanę.
Sos arrabiatta
Sos arrabiatta pochodzi z Alzacji. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i charakteryzuje go bardzo pikantny smak. Można jadać go z typowym, długim makaronem do spaghetti, ale tradycyjne podaje się go z makaronem penne (rurkami).
Receptury arrabiatty różnią się między sobą w zależności od konkretnego regionu Włoch, ale zgodnie ze standaryzowaną wersją przyjmuje się, że do przygotowania tego sosu potrzebne są:
- kilka ząbków czosnku
- puszka pomidorów (lub kilka świeżych, sparzonych i obranych ze skórki pomidorów)
- papryczki chilli
- sól i pieprz
- oliwa
- pietruszka (natka)
- parmezan lub pecorino.
Sos arrabiatta jest prosty w przygotowaniu. By go zrobić wystarczy podsmażyć na oliwie pokrojony w cienkie plasterki czosnek, dodać pomidory oraz chilli (w ilości zależnej od upodobań - z założenia arrabiatta jest sosem bardzo ostrym, ale, jak wiadomo, każdy ma inną tolerancję na zawartość papryczek chilli w jedzeniu), posolić i popieprzyć sos, a następnie gotować tak długo, by odpowiednio zgęstniał (odparował). Podany na talerzu makaron z sosem posypujemy natką pietruszki oraz (ewentualnie) tartym parmezanem lub serem pecorino.
Spaghetti al burro
Spaghetti al burro, czyli... makaron z masłem, to z pewnością najprostsze danie z wykorzystaniem makaronu, o jakim tylko można pomyśleć. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie makaronu, masła oraz tartego parmezanu. Ugotowany makaron odcedzamy, wkładamy do garnka, a następnie, do jeszcze gorącego, dodajemy masło. Mieszamy całość, by dodatek dobrze się rozpuścił, a następnie przekładamy porcje na talerze i posypujemy tartym serem. Gotowe!
Sos milanese
Pochodzący z Mediolanu sos do spaghetti milanese jest prosty w przygotowaniu. Nie ma w nim ani mięsa (jak w przypadku sosu bolońskiego), ani papryczek chilli (jak w przypadku "wściekłej" (arrabiatty)), ale znajdziemy w nim:
- pomidory (zarówno świeże lub z puszki, jak i suszone)
- czosnek
- cebulę
- oliwę
- parmezan
- szynkę parmeńską (3 plasterki na porcję).
Przygotowanie mediolańskiego sosu do spaghetti nie wymaga zbyt wiele czasu. Najpierw podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek, dodajemy do nich pomidory, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość podduszamy do odparowania nadmiaru wody. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy, wykładamy na talerze. Całość dekorujemy szynką oraz parmezanem.