Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tanie przepisy na smaczny i sycący obiad


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Tanie przepisy na smaczny i sycący obiad


   Obiad powinien być odpowiednio sycący, a przy tym smaczny oraz przygotowany z relatywnie niedrogich składników. Poniżej przedstawiamy kilka potraw, które podbiją podniebienia wymagających smakoszy, a jednocześnie sposób przygotowania tych dań nie jest wcale trudny. Nie znajdziesz tu przepisów na szparagi, ani metody przyrządzania łososia. Oto przepisy na idealny obiad.

   W Polsce niektóre ryby, takie jak tuńczyk czy łosoś, są bardzo drogie. Niemniej nie oznacza to, że nie można przygotować tanio rybnej potrawy. Faworytami są mintaj, dorsz atlantycki, flądra i pstrąg. Niezbyt drogie w przygotowaniu są także dania mięsne przyrządzane na bazie drobiowego mięsa, wieprzowiny lub wołowiny. Za najbardziej budżetowe dania można natomiast uznać dania przyrządzane na bazie makaronu, inspirowane kuchnią śródziemnomorską.





Grillowany kurczak z pomidorami i bazylią

   Do przygotowania tego dania potrzebujesz następujących składników: 3/4 szklanki balsamicznego octu, 1/4 szklanki świeżych listków bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), 1/2 łyżeczki soli, 8 pomidorów śliwkowych oraz 4 filetów z kurczaka (po ok. 100 g każdy).

   Zmiksuj w blenderze ocet balsamiczny, bazylię, oliwę z oliwek, ząbek czosnku i sól. Przetnij 4 pomidory w ćwiartki i dodaj do blendera, a następnie dokładnie zmiksuj. Pozostałe pomidory przekrój na połówki. W misce wymieszaj kurczaka z 2/3 szklanki marynaty. Po upływie 1 godziny możesz rozpocząć grillowanie. Przełóż kurczaka na rozgrzanym grillu, na średnim ogniu. Grilluj kurczaka przez ok. 4-6 minut z każdej strony. Pomidory grilluj do czasu, aż będą lekko brązowe - ok. 2-4 minuty z każdej strony. Podawaj kurczaka z pomidorami i pozostałą marynatą.



Dorsz w panierce z pietruszką i fasolką szparagową

   Do przygotowania dorsza w panierce potrzebujesz takich składników, jak 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki, 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, 1 przetarty ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki soli morskiej i 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, a także 4 filety dorsza.

   Wymieszaj bułkę tartą, pietruszkę i skórkę cytrynową z przetartym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Skrop filety oliwą, a następnie obtocz rybę w panierce. Umieść rybę w naczyniu żaroodopornym wysmarowanym olejem. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut. Dorsza w panierce podawaj z ugotowaną al dente fasolką szparagową.



Chili z fasolką i kurczakiem

   Do przyrządzenia chili z fasolką i dynią potrzebujesz 2 łyżek oliwy z oliwek, jedną średniej wielkości cebulę (posiekaną), jedną paprykę (pokrojoną), 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 puszki ciemnej fasoli, odsączonej od zalewy, 1 puszka pokrojonych pomidorów, 200 g piersi z kurczaka, świeża pietruszka do dekoracji, 2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 suszonego oregano i 1/2 łyżeczki soli.

   W patelni podgrzej olej, a następnie dodaj cebulkę i paprykę oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Na koniec dodaj czosnek - smaż ok. 1 minutę. Przełóż podsmażone warzywa do garnka z grubym dnem i dodaj pozostałe składniki, w kolejności wymienionej wyżej. Gotuj całość pod przykryciem przez ok. 1 godzin, na małym ogniu. Chili możesz podawać z plackami tortilli i plastrami awokado.



Zapiekanka z cukinii

   Do przygotowania zapiekanek z cukinii potrzebujesz sześć średniej wielkości cukinii, dwa duże pomidory obrane ze skórki i posiekane, 1/3 szklanki startego sera podlaskiego, 1/3 szklanki posiekanej, świeżej pietruszki, 2 łyżki posiekanego świeżego oregano (lub suszonego), 2 łyżki posiekanej bazylii (lub suszonej), szczypta pieprzu, ugotowany ryż (100 g) oraz 400 g mięsa wołowego.

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przetnij cukinie na połówki, a następnie usuń gniazda nasienne. Gotuj cukinię przez 2-3 minuty, aby nieco zmiękła, ale pozostała nadal chrupka. Na dużej patelni podsmaż miąższ z cukinii z wołowym mięsem oraz pomidorami i ryżem. Na koniec dodaj przyprawy i całość ponownie wymieszaj. Ułóż cukinię w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie każdą połówkę wypełnij farszem. Wstaw cukinię do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Ok. 2 minut przed końcem pieczenia posyp cukinię startym serem. Przed podaniem posyp zapiekanki świeżo posiekaną natką pietruszki.



Pulpeciki z makaronem

   Do przygotowania pulpecików potrzebujesz takich składników, jak dwa duże jajka (ubite), 1 paczka posiekanego, zamrożonego szpinaku (rozmrożonego i odsączonego), 1/2 szklanki grzanek z białego pieczywa, 1/4 szklanki startego parmezanu, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 ząbek czosnku (przeciśniętego przez praskę, szczypta soli i pieprzu, 450 g mielonego mięsa drobiowego.

   Do podania pulpecików potrzebne są makaron spaghetti (200 g) oraz sos przygotowany z takich składników jak puszka przecieru pomidorowego, puszka pokrojonych pomidorów, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanej pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczkę suszonego oregano i bazylii. W dużej misce wymieszaj jaja, szpinak, grzanki, parmezan, cebulę, czosnek, sól, pieprz i mięso drobiowe. Po uzyskaniu gęstej masy o jednolitej konsystencji ulep małe kulki. Umieść je w formie wysmarowanej olejem i piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. W międzyczasie ugotuj makaron spaghetti al dente oraz przygotuj sos. Do rondla przełóż wszystkie składniki, dobrze je wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Wtedy zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 8-10 minut. Przełóż upieczone pulpeciki do sosu. Podawaj z makaronem i świeżymi listkami bazylii.



Caprese z kurczakiem

   Do przygotowania dania inspirowanego włoską kuchnią potrzebujesz 4 filety piersi z kurczaka (po ok. 100 g / sztuka), 2 łyżki oleju słonecznikowego, 200 g mozzarelli pokrojonej w cztery plastry, 1 pomidor pokrojony w plastry oraz świeże liście bazylii.

   Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Do żaroodpornego naczynia przełóż kurczaka i piecz go przez 15-18 minut. Następnie ułóż na filetach z kurczaka plaster sera i pomidora. Piecz przez 3-5 minut. Przed podaniem udekoruj piersi z kurczaka bazylią. Przed pieczeniem możesz włożyć kurczaka do marynaty przygotowanej z suszonej papryki, ziół prowansalskich i 2 łyżek oleju oraz przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku.




Zobacz więcej na temat:

obiadprzepisy kulinarne


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE