Kto powiedział, że wegetariańskie dania są tylko dla wegetarian? Wege przysmaki powinny znaleźć się także w menu mięsożerców. Nadmiar mięsa w jadłospisie prowadzi do zakwaszenia organizmu. Dlatego warto postawić także na dania przyrządzone na bazie produktów pochodzenia roślinnego, co pozwoli zachować równowagę kwasowo-zasadową, a tym samym zdrowie i dobre samopoczucie.
Wegetariańskie dania często są przedstawiane jako imitacja mięsnych potraw oraz zamienniki tradycyjnych dań przyrządzanych na bazie substytutów mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Zarówno słowo "imitacja", jak i "substytut" nie mają pozytywnego ładunku emocjonalnego i są kojarzone zwykle jako gorsze zamienniki pierwowzoru. Nie można tego powiedzieć o poniższych 8 daniach wegetariańskich, których smak podbije podniebienia nawet zagorzałych mięsożerców, dla których bezmięsny obiad właściwie nie jest obiadem.
|
|
1. Oberżyna z parmezanem
Do przyrządzenia smacznego dania na bazie oberżyny i parmezanu potrzebujesz następujących składników:
- 3 małe bakłażany, obrane i pokrojone w cienkie plastry
- 2 jaja (roztrzepane na jednolitą masę)
- 4 szklanki bułki tartej z bazylią i oregano
- 6 szklanek sosu spaghetti
- 1 kulka sera mozzarella rozdrobnionego na mniejsze kawałki
- pół szklanki Parmezanu
- pół łyżeczki suszonej bazylii
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Obtocz plastry bakłażana w jajku, a następnie w bułce tartej z bazylią i oregano. Ułóż plastry bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz całość przez 5 minut z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 18 cm x 30 cm rozsmaruj warstwę sosu spaghetti, aby zakryła dno naczynia. Następnie ułóż w sosie warstwę bakłażanów. Posyp bakłażany mozzarellą i parmezanem. Powtórz tę czynność, aby z wierzchu znajdowała się warstwa sera. Posyp zapiekankę bazylią i wstaw do piekarnika na 35 minut.
2. Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym
Pieczywo i grzyby są często wykorzystywane w roli zamienników mięsa. Podobnie jest też w tym przypadku. Do przyrządzenia pulpetów niezawierających ani krzty mięsa potrzebujesz takich składników, jak:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 450 g pieczarek pozbawionych łodyżek, pokrojonych w kostkę,
- szczypta soli
- łyżka masła
- pół szklanki drobno posiekanej cebuli
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- pół opakowania płatków owsianych błyskawicznych
- 30 g startego sera Parmigiano Reggiano
- pół szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- szczypta suszonego oregano
- trzy szklanki sosu pomidorowego
- 1 łyżka startego sera Parmigiano Reggiano do posypania
- 1 łyżka pietruszki do posypania
Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj grzyby i posyp je solą, smaż i mieszaj dopóki woda z grzybów nie wyparuje całkowicie. Następnie dodaj masło, zmniejsz ogień i smaż grzyby na złoty kolor, przez około 5 minut. Dodaj posiekaną cebulkę i smaż całość przez 5 minut, aby cebula się zeszkliła. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj całość przez 1 minutę. Przełóż podsmażone grzyby do miski.
Do grzybów dodaj płatki owsiane błyskawiczne, a następnie ser włoski Parmigiano-Reggiano. Dodaj bułkę tartą, 1/4 szklanki pietruszki i jedno jajko. Wymieszaj masę, a następnie dodaj pieprz i sól, pieprz kajeński i oregano. Wymieszaj wszystko i dodaj jeszcze jedno jajko. Po wymieszaniu masy przykryj miskę folią aluminiową, a następnie wstaw całość do lodówki na 4 godziny. Dla lepszego smaku i tekstury można pozostawić masę w lodówce na całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem lub silikonową matą. Formuj małe kulki z dwóch łyżek masy i układaj na blaszce. Piecz całość przez 12-15 minut. W dużym rondlu podgrzej sos pomidorowy. Delikatnie przełóż upieczone pulpety do sosu i gotuj je na małym ogniu przez ok. 45-60 minut. Przełóż przyrządzone pulpety do miski i posyp łyżką startego sera Parmigiano-Reggiano oraz świeżą, posiekaną natką pietruszki.
3. Tortilla z warzywno-sojowym farszem
Do przyrządzenia wegetariańskiej wersji tortilli z farszem o bogatym smaku potrzebne będą takie składniki, jak:
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki posiekanej cebulki
- 240 g tempeh
- pół szklanki pokrojonej drobno zielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki sosu pomidorowego
- 1 łyżka wegetariańskiego sosu Worcestershire
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
- po 1/4 łyżeczki: pieprzu kajeńskiego, nasion selera, kuminu, soli, kolendry, suszonego tymianku, oregano, papryki
- szczypta pieprzu
- 6 placków tortilli pszennej
Rozgrzej olej na głębokim rondlu, na średnim ogniu. Zeszklij cebulkę, dodaj pokruszone tempeh, a następnie smaż całość, aby tempeh nabrało złotego koloru. Dodaj zieloną paprykę i czosnek, a następnie smaż kolejne 2-3 minuty. Wymieszaj sos pomidorowy, sos Worcestershire, miód, melasę, pieprz kajeński, nasiona selera, kumin, sól, kolendrę, tymianek, oregano, paprykę i pieprz. Smaż całość przez kolejne ok. 10-15 minut. Przełóż masę na placek tortilla i zwiń w rulon.
4. Tofu, warzywa i sos orzechowy
Do przyrządzenia tego prostego i smacznego dania obiadowego potrzebujesz takich składników, jak:
- 1 łyżkę oleju orzechowego
- 1 małą główkę brokułu podzieloną na różyczki,
- 1 małą paprykę, pokrojoną w kostkę
- 5 świeżych pieczarek pokrojonych w plastry
- 450 g tofu pokrojonego w kostkę
- pół szklanki masła orzechowego
- pół szklanki gorącej wody
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 i 1/2 łyżki melasy
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Podgrzej olej na woku na średnim ogniu. Zblanszuj brokuły, paprykę, pieczarki i tofu (ok. 5 min). W małej misce wymieszaj masło orzechowe, gorącą wodę, ocet winny, sos sojowy, melasę i pieprz kajeński. Dodaj sos do warzyw i tofu, a następnie mieszaj całość przez ok. 3-5 min.
5. Lasagne z karczochami i szpinakiem
Lasagne jest włoską potrawą przyrządzaną z sosu pomidorowego zawierającego mielone mięso oraz sosu beszamel i makaronu. W tej wersji mielone mięso zostało zastąpione szpinakiem i karczochami. Do przyrządzenia wegetariańskiej wersji włoskiego dania potrzebujesz następujących składników:
- spray do pieczenia
- 9 płatów makaronu lasagne
- 1 posiekana cebulka
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 400 ml bulionu
- 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu
- 400 g marynowanych serc karczocha
- 300 g mrożonego szpinaku - rozmrożonego, odsączonego i osuszonego
- 800 ml pasaty pomidorowej
- 3 szklanki pokruszonego sera mozzarella
- 120 g pokruszonego sera feta z dodatkiem ziół i czosnku
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Pokryj naczynie do pieczenia o wymiarach 18 cm x 30 cm sprayem do pieczenia. Wstaw garnek z osoloną wodą na ogień i doprowadź do zagotowania. Dodaj makaron i gotuj przez ok. 8-10 minut, albo na al dente, a następnie odsącz. Pokryj duże naczynie sprayem do pieczenia i wstaw na średni ogień. Usmaż cebulkę i czosnek (ok. 3 minuty). Dodaj bulion i rozmaryn. Zagotuj całość, dodaj serca karczocha i szpinak. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Na koniec wymieszaj całość z sosem pomidorowym.
Pokryj dno naczynia żaroodpornego 1/4 warzywnego sosu, a następnie przykryj warzywa 3 plastrami makaronu lasagne. Na makaronie ułóż warstwę z sera mozzarella, a następnie ponownie wykonaj warstwę sosu, makaronu i sera (dwa razy). Wierzch lasagne posyp serem feta. Piecz przez 40 minut, pod przykryciem. Następnie piecz jeszcze 15 minut bez przykrycia. Po wyjęciu lasagne z piekarnika odczekaj 10 minut przed krojeniem porcji.
6. Wegetariańskie chili
Do pikantnego meksykańskiego dania nazywanego chili zwykle dodaje się mielone mięso lub wędliny. W tym przypadku dominującą rolę odgrywają warzywa. Do przygotowania tego dania potrzebne będą takie składniki, jak:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
- 1 papryczka jalapeno, pozbawiona gniazd nasiennych, drobno posiekana
- 10 świeżych pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 6 śliwkowych pomidorów pokrojonych w plastry
- 1 szklanka świeżej kukurydzy
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka chili
- 450 g czarnej fasoli z puszki (odsączona)
- 1 i 1/2 szklanki warzywnego bulionu
- łyżeczka soli
Rozgrzej olej na dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż cebulkę, paprykę, jalapeno, grzyby, pomidory i kukurydzę przez 10 minut. Dopraw warzywny sos pieprzem, kuminem i chili. Na koniec dodaj czarną fasolę i warzywny bulion oraz sól. Doprowadź całość do wrzenia.
Następnie zmniejsz ogień, wlej 1 i ? szklanki do blendera i zmiksuj. Dodaj przecier do zupy i dobrze wymieszaj. Chili możesz serwować jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu.
7. Enchilada ze szpinakiem
Enchilada ze szpinakiem i dodatkiem serów podbije podniebienie niejednego mięsożercy. Do przygotowania tego dania potrzebujesz takich składników, jak:
- 1 łyżka masła,
- pół szklanki posiekanych zielonych cebulek
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego, odsączonego z wody i osuszonego
- 1 szklanka sera ricotta
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 2 szklanki sera Monterey Jack
- 10 tortilli z mąki kukurydzianej
- 1 puszka sosu Enchilada
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Rozpuść masło w rondlu, dodaj czosnek i cebulkę, a następnie smaż chwilę, bacząc by nie zbrązowiały. Dodaj szpinak i smaż przez ok. 5 minut. Zdejmij rondel z ognia, a następnie dodaj ser ricotta, kwaśną śmietaną i szklankę sera Monterey Jack.
Na dużej patelni podgrzej tortille - ok. 15 sekund, aby pozostały elastyczne. Nałóż na placek ok. 1/4 szklanki masy szpinakowej i zawiń każdy placek jak naleśnik - w rulon. Umieść nafaszerowane placki w naczyniu o wymiarach 18 cm x 30 cm, wyłożonym papierem do pieczenia. Z wierzchu polej je sosem Enchilada, a następnie posyp serem Monterey Jack. Piecz tortille przez 15-20 minut i gotowe.
8. Penne z sosem a la bolognese
Sos boloński jest przyrządzany na bazie mielonego mięsa. W tej wersji bazą sosu została soczewica. Do przyrządzenia wegetariańskiego dania z pomidorowym, sycącym sosem potrzebujesz takich składników, jak:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebulka
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
- 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
- pół szklanki grzybów pokrojonych w cienkie plastry
- pół szklanki czerwonego wina
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka warzywnego bulionu
- 450 g zielonej soczewicy, odsączonej
- po jednej łyżeczce: papryki, suszonej bazylii, oregano, ziół prowansalskich
- szczypta gałki muszkatołowej
- 250 g makaronu penne
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu, dodaj cebulkę i czosnek - smaż przez ok. 5 minut na małym ogniu. Dodaj czerwoną paprykę i marchewkę, smaż przez następne 4-5 minut. Po dodaniu grzybów smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj wino i gotuj całość przez 1 minutę. Następnie dodaj do warzywnego sosu pomidory i bulion. Zagotuj sos, a kiedy zacznie bulgotać, zredukuj temperaturę i mieszaj całość co pewien czas, przez 10-15 minut. Dodaj soczewicę, paprykę (przyprawę), bazylię, oregano, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Gotuj całość przez około 5 minut. W osobnym garnku ugotuj makaron penne al dente.