Dzisiaj jest: Środa, 12.08.2020 Imieniny: Klary i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Wszystko o pesto


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Wszystko o pesto


   Pesto przyrządzane było we Włoszech już w Średniowieczu - jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "pestare", które to oznacza "gnieść". W słonecznej Italii sprzedawane na wagę lub przygotowywanie w domach, tradycyjnymi metodami, u nas do znalezienia jest w każdym większym sklepie - w słoiczkach, a nawet w saszetkach. Na sklepowych półkach odnaleźć możemy nie tylko tradycyjne odmiany pesto (o których za chwilę), ale także bardzo wiele wariacji na temat tego od wieków kojarzonego z włoską kuchnią sosu.

   Pesto ma szerokie kulinarne zastosowanie i jeśli mamy je już gotowe, czy to kupne, czy uprzednio przygotowane na własną rękę, pozwala na niezwykle szybkie przyrządzenie pysznego obiadu czy kolacji. Niektórzy twierdzić mogą, iż podawanie na obiad makaronu z pesto jest pójściem na łatwiznę, ale, jeśli już takiego prostego (choć wykwintnego) dania się spróbuje, aż nie chce się wstać i odejść od stołu - dania przygotowane z wykorzystaniem pesto są po prostu przepyszne!





Pesto alla genovese

   Oryginalne pesto to tzw. pesto alla genovese. Jest to pochodzący z Genui we Włoszech zielony sos przygotowywany jest z:

- bazylii
- oliwy z oliwek
- parmezanu (lub innego twardego sera)
- orzeszków pinii
- soli

   Tradycyjne pesto przygotowywane było poprzez ucieranie wszystkich składników w moździerzu na gładką masę. Dziś, w domowych warunkach, możemy oczywiście posłużyć się w tym celu np. blenderem. Jeśli oczywiście przygotować chcemy je sami (co chyba każdy, kto kocha gotować, powinien umieć robić).



Pesto alla siciliana


   Pesto alla siciliana, czyli pesto sycylijskie, zwane również pesto rosso, jest jedną z wariacji na temat zielonego, tradycyjnego pesto. Przygotowuje się je z dodatkiem suszonych pomidorów - stąd jego czerwony kolor. Pozostałe składniki pozostają raczej bez zmian: bazylia, ser (twardy zastąpić można jednak np. ricottą), orzeszki itd. Niemniej, by pesto miało swój specyficzny kwaskowy posmak, pierwsze skrzypce muszę grać w jego przygotowaniu właśnie pomidory.



Kreatywne podejście do pesto

   Typowe składniki pesto to, jak łatwo można zauważyć, zioła (czyli bazylia w tradycyjnym przepisie), tłuszcz (tam: oliwa z oliwek), ser (tam: parmezan), orzechy (tam: orzeszki piniowe) oraz przyprawy (np. sól), a czasem i różna dodatki (jak np. pomidory w pesto sycylijskim). Przepis na pesto może więc wyglądać właśnie w ten sposób, tj. poszczególne składniki tego tradycyjnego zastępować możemy innymi, ale pochodzącymi z tej samej "grupy". I tak, zamiast bazylii wykorzystać możemy (lub dodać do niej) np.:

- oregano
- estragon
- lubczyk
- mieszankę ziół prowansalskich
- natkę pietruszki;

oliwę z oliwek zastąpić można np.:

- olejem lnianym
- olejem z pestek dyni
- olejem rzepakowym
- olejem słonecznikowym;

parmezan np.:

- ricottą
- serkiem mascarpone
- gorgonzolą,

a orzeski piniowe:

- pestkami dyni
- nasionami słonecznika
- orzechami włoskimi

   Jak widać, ilość kombinacji jest nieograniczona. Pesto można solić, ale robić tego nie trzeba - na zawartość soli w diecie uważać powinny osoby z nadciśnieniem lub te mające problem z nadmiernym gromadzeniem wody w organizmie. Jeśli woli ostrzejsze dodatki, z powodzeniem możemy doprawić pesto pieprzem lub chilli (niekoniecznie suszonymi - suszone papryczki czy ziarenka pieprzu możemy przecież utrzeć wraz z innymi składnikami). Idealnym dodatkiem do pesto jest również czosnek.



Pesto - zastosowanie w kuchni

   Najczęstszym wykorzystaniem pesto jest dodawanie go do gotowanego makaronu (najlepiej, oczywiście, al dente!). Może stanowić bądź samodzielny do niego sos, bądź jedynie bazę do sosu. Pesto jadać można jednak na wiele innych sposób, jak np.:

- z pieczywem (tj. smarujemy pesto kromkę chleba, bagietkę czy bułkę)
- z serami (odrobinę pesto kładziemy na np. twarogu lub kawałku sera pleśniowego)
- z mięsem (pesto wykorzystywać można jako składnik marynaty lub nadzienia)
- z rybami (jw.)

   Pesto nadaje się, tak naprawdę, do wszystkiego, tj. każde, nawet najprostsze danie, jak choćby kanapka, urozmaici.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 7

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE