Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wybieramy akcesoria kuchenne - drewniane, metalowe czy z tworzyw sztucznych?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Wybieramy akcesoria kuchenne - drewniane, metalowe czy z tworzyw sztucznych?


   Akcesoria kuchenne dostępne na rynku zwyczajowo są wykonane z takich materiałów, jak drewno, metal i tworzywa sztuczne - w tym plastik i silikon.

   Każdy z wymienionych wyżej materiałów ma pewne wady i zalety. Zostały one określone poniżej. Materiał wpływa na funkcjonalne właściwości akcesoriów kuchennych. Wpływa on także na higienę i bezpieczeństwo żywności.





Naturalne drewno

   Drewno było wykorzystywane w celu wytwarzania kuchennych akcesoriów już od wieków. Obecnie także znajduje zastosowanie wśród domowych gospodyń. Drewniane łyżki są niezastąpione w parze z garnkami, rondlami i patelniami pokrytymi warstwą teflonu. Delikatna drewniana powierzchnia nie jest w stanie zniszczyć teflonowej powłoki w przeciwieństwie do akcesoriów kuchennych wykonanych z innych materiałów. Zniszczona teflonowa powierzchnia może wydzielać rakotwórcze substancje.

   Wśród wad akcesoriów kuchennych wykonanych z drewna wymienia się natomiast skłonność do wchłaniania tłuszczu i intensywnych zapachów oraz wody. Drewniane akcesoria kuchenne mogą stać się siedliskiem bakterii. Można tego jednak uniknąć jeżeli przybory zostaną przed pierwszym użyciem odpowiednio zaimpregnowane. Należy natrzeć je olejem i odstawić do wyschnięcia. Jeżeli drewniane przybory są zabrudzone i wchłonęły tłuszcz należy pozostawić je na noc w roztworze sody oczyszczonej. Należy w jednym litrze wody rozpuścić pięć łyżeczek sody oczyszczonej. Z kolei w pozbyciu się nieprzyjemnych zapachów pomoże przetarcie drewnianej powierzchni cytryną lub moczenie akcesoriów w occie jabłkowym.



Wytrzymały metal

   Akcesoria kuchenne wykonane z nierdzewnej stali są bardzo trwałe i łatwo utrzymać je w czystości. Metal nie wchłania tłuszczu, wilgoci i zapachów. Poza tym, metalowe akcesoria nie odkształcają się. Stal jest odporna na działanie wysokich temperatur w czasie przygotowywania potraw nie traci ona także właściwości podczas kontaktu z chemicznymi substancjami. Akcesoria kuchenne ze stali nierdzewnej nie są odpowiednie dla osób uczulonych na nikiel, którego śladowe ilości mogą znaleźć się w tego typu akcesoriach.



Uniwersalne tworzywa sztuczne

   Coraz większym zainteresowaniem cieszą się przybory kuchenne wykonane z tworzyw sztucznych, takich jak plastik czy też silikon. W produkcji kuchennych akcesoriów znajduje zastosowanie polietylen, ponieważ charakteryzuje się on wysoką odpornością na działanie kwasów, alkoholu i wysokich temperatur. Akcesoria kuchenne z plastiku podobnie jak metalowe przybory nie nasiąkają tłuszczem i wodą oraz nie wchłaniają zapachów. Tworzywa sztuczne zapewniają szerokie możliwości w zakresie wzorów i kolorystyki. Producenci oferują akcesoria kuchenne w różnych kolorach i formach co ma znaczenie w zakresie aranżacji kuchni. Praktyczne przybory mogą pełnić także funkcję ozdobną.

   Nie każde akcesorium wykonane z tworzywa sztucznego jest bezpieczne. Niektóre przybory mogą zawierać bisfenol A. Wspomniany związek chemiczny jest wydzielany pod wpływem wysokich temperatur oraz uszkodzeń. Bisfenol A przyczynia się do zaburzeń hormonalnych, otyłości oraz zwiększonego ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory.

   Zaleca się unikać akcesoriów kuchennych, które są wykonane z czarnego nylonu. Mogą one wydzielać pod wpływem wysokiej temperatury substancję zwaną MDA (tj. metylenodioksyamfetamina). Wspomniany związek posiada właściwości rakotwórcze.

   Alternatywą dla akcesoriów kuchennych wykonanych z polietylenu są akcesoria wykonane z silikonu, który powstaje z połączenia krzemionki i tlenu. Otrzymany materiał jest odporny na niskie i wysokie temperatury. Produkt posiada elastyczną strukturę oraz powierzchnię, do której nie przywierają produkty. Silikon nie wchłania aromatów, tłuszczu i wody. Materiał jest bezpieczny dla żywności i nie wchodzi w niepożądane reakcje. Wadą silikonu jest natomiast podatność na zarysowania. Należy czyścić wykonane z niego akcesoria kuchenne miękką stroną gąbki.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE