Nazwa łacińska: Satureja hortensis
Nazwa angielska: Summer savory
Nazwa hiszpańska: Ajedrea de jardín
Nazwa francuska: Sarriette des jardins
Nazwa niemiecka: Sommer - bohnenkraut, Gartenbohnenkraut
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Cząber jest rośliną jednoroczną o drobnych, ciemnozielonych niezwykle aromatycznych liściach. Na szczytach rozgałęzień umieszczone są białe lub liliowe, delikatne kwiaty. Cząber pochodzi z Azji Mniejszej i Południowej Europy. Cząber znany był już w czasach Antycznych jako ceniony lek i przyprawa. To drobne ziele produkuje najwięcej poszukiwanych olejków eterycznych krótko przed i w trakcie kwitnienia. Cząber, jak mało która przyprawa, świetnie nadaje się do suszenia. Wysuszone rośliny najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Zaleca się uprawę cząbru w sąsiedztwie fasoli gdyż odstrasza szkodniki np. mszyce. Inne nazwy: cząberek, satureja
|
|
Surowce lecznicze i przyprawowe
Surowcem zielarskim jest całe ziele
Substancje lecznicze
- Związki garbnikowe
- Kwasy organiczne
- 0,8-1,5% olejku lotnego, złożonego z karwakolu i cymenu
- Żywice i śluzy.
Działanie
- Przeciwrobaczo
- Moczopędne
- Poprawia i pobudza trawienie
Zastosowanie
- Jako aromatyczna przyprawa, świetna do ziemniaków, zup i dań z fasoli. Dzięki wysokiej zawartości olejków polepsza trawienie tłustych i ciężkostrawnych potraw
Przeciwwskazania
Brak