Nazwa łacińska: Artemisia dracunculus
Nazwa angielska: Tarragon
Nazwa hiszpańska: Estragón
Nazwa francuska: L'estragon
Nazwa niemiecka: Estragon
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Estragon jest wieloletnią byliną cenioną zarówno za swoje właściwości lecznicze jak i przyprawowe. Wytwarza charakterystyczne kłącza. Występuje dziko od wschodniej Europy aż po Mongolię. Drobne, niepozorne kwiaty są skupione w kulistych koszyczkach kwiatowych, które początkowo są kremowe potem zaś czerwienieją. Estragon kwitnie od lipca do września.
W czasach średniowiecznych, pielgrzymi przemierzający odległe szlaki wypychali swoje buty świeżymi gałązkami estragonu wierząc, iż zioło to doda im energii na czas długiej wędrówki. W medycynie ludowej zaś estragon uważany był za łagodny, nie podrażniający środek moczopędny. Inne nazwy: Bylica draganek, zwana także bylicą estragon, bylicą głupich, dragankiem.
|
|
Surowce lecznicze i przyprawowe
Surowcem zielarskim jest całe ziele
Substancje lecznicze
- Związki garbnikowe
- Olejek lotny - estragol
- Gorycze
- Składniki mineralne - jod
- Flawonoidy
Działanie
- Poprawia trawienie
- Uspokajające
- Wzmacniające
Zioło to ma działanie wzmacniające, pobudzające apetyt oraz wpływa korzystnie na trawienie. W medycynie ludowej stosuje się go jako dobry środek przeciwko miażdżycy.
Służy do produkcji wina leczniczego, które pobudza pracę całego układu trawiennego, zwiększając wytwarzanie soków żołądkowych, tym samym pobudzając apetyt. Uważa się, że estragon działa również łagodnie uspokajająco. W medycynie ludowej napar z liści estragonu używany był na pobudzenie apetytu, wzdęcia, gazy oraz kolkę. Regularnie stosowany działał regulująco na prace układu rozrodczego kobiet - regulował miesiączkę. Świeży liść lub korzeń estragonu był polecany na bolący ząb, wrzody, skaleczenia oraz jako miejscowy środek przeciwbólowy.
Zastosowanie
- Jako aromatyczna przyprawa do mięs, drobiu zup, jaj, sosów, wędlin, sałatek, masła ziołowego itp. Estragon pachnie przyjemnie i ma lekki, pikantny, ziołowo-korzenny smak. Należy go używać z umiarem, w niewielkich ilościach.
- Olejek lotny (Oleum dracunculi) ma zastosowanie w produkcji leków.
- W przemyśle spożywczym ziele używane jest podczas produkcji octu estragonowego
i musztardy estragonowej oraz stanowi składnik różnych mieszanek przyprawowych. - Doskonale podkreśla smak potraw z ryżu (dania chińskie), ryb i majonezów
- Octu estragonowego używa się do marynowania warzyw: ogórków, kabaczków, patisonów cukinii, dyni oraz do przygotowania sosów - głównie jasnych.
- Dobrze komponuje się z potrawami na bazie pieczarek, kalafiorów, szparagów, pomidorów, fasoli oraz mięsa cielęcego, drobiu pieczonego, mięsa jagnięcego i owoców morza.
- Smak estragonu czuje się wyraźniej, jeśli potrawę uprzednio skropi się sokiem
z cytryny.
Przeciwwskazania
Brak