Dzisiaj jest: Sobota, 26.09.2020 Imieniny: Justyny i Cypriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


Gałka muszkatołowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Gałka muszkatołowa

Nazwa łacińska: Myristica fragrans

Nazwa angielska: Nutmeg

Nazwa hiszpańska: Nuez moscada

Nazwa francuska: Noix de muscade

Nazwa niemiecka: Muskatnussbaum



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Gałka to owoc muszkatołowca (Myristica fragrans). Drzewo to jest wiecznie zielone i zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90 roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji, na Karaibach, Sri Lance, Malezji i na Grenadzie. Muszkatołowiec jest gatunkiem, który daje jednocześnie aż dwie przyprawy - gałkę muszkatołową oraz mniej znany "kwiat" muszkatołowy. Gałka muszkatołowa jest nasieniem wydobytym z mięsistej, torebki wielkości śliwki. "Kwiat" muszkatołowy natomiast to osnówka otaczająca nasienie. Gałka i "kwiat" muszkatołowy mają podobny aromat i smak, z tą różnicą, iż "kwiat" jest delikatniejszy. Zapach jest odświeżający, korzenny, z lekką nutką subtelnej słodyczy. Smak gałki natomiast jest korzenny, intensywny, słodkawy, a "kwiatu" muszkatołowego bardziej gorzki.





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim jest nasienie owocu.



Substancje lecznicze

  • Związki garbnikowe
  • Substancje gorzkie
  • Substancje tłuste
  • Olejek eteryczny - eugenol, d-kamfen i d-pinen, terpineol, geraniol
  • Myrystycyna (metoksysafrol), o właściwościach toksycznych i halucynogennych


Działanie

  • Poprawia trawienie
  • Halucynogenne

Zwiększona dawka mirystycyny zawartej w gałce muszkatołowej wywołuje objawy zatrucia jak bóle głowy, nudności, apatie czy zachwianie równowagi, zaparcia i problemy z oddawaniem moczu. Jeszcze do niedawna używano gałki jako środka wczesnoporonnego. Obecnie ponownie zostały odkryte jej właściwości odurzające i halucynogenne. W małych ilościach wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.



Zastosowanie

  • Jako aromatyczna przyprawa, która po zmieleniu lub utarciu dodawana jest do zup, sosów, sałatek, ziemniaków, mięs - jagnięcina, baranina (Indie, Azja), potraw mięsnych i rybnych, zapiekanek, makaronów oraz potraw z warzyw, sera, pasztetów, kiełbas i ciast (pierników)
  • Sproszkowana gałka muszkatołowa wchodzi w skład indyjskiej przyprawy "garam masala"
  • Sproszkowany "kwiat" muszkatołowy dodawany jest do przyprawiania białych sosów i sosów beszamelowych, dań ze skorupiaków, sufletów i deserów serowych oraz zup. Przyprawia się nim także grzane wino.
  • W przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.


Przeciwwskazania

  • Kobiety w ciąży
  • Przy dużych ilościach - zatrucie



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE