Dzisiaj jest: Środa, 03.06.2020 Imieniny: Leszka i Kłotyldy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855


Głóg dwuszyjkowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Głóg dwuszyjkowy

Nazwa łacińska: Crataegus laevigata, Crataegus oxyacantha

Nazwa angielska: Midland hawthorn, Woodland hawthorn

Nazwa hiszpańska: Espino navarro, Majuelo de dos huesos

Nazwa francuska: Aubépine épineuse, Aubépine à deux styles

Nazwa niemiecka: Zweigriffeliger weissdorn



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Głóg rozpowszechniony jest w całej Europie, Azji, Afryce Północnej. Rośnie na skajach lasów, jest również hodowany jako efektowna roślina ozdobna w parkach, sadzony jest w żywopłotach. Inne nazwy tej ozdobnej rośliny to: głóg pospolity, głożyna, cierń biały, ciernie białe, babicha, bulimączka, bodłek, obrostnica, jaworek. Lecznicze właściwości głogu znane są już od starożytności. Antyczni Grecy z powodzeniem stosowali to zioło w leczeniu podagry. Od XVII wieku roślina ta staje się powszechnym środkiem nasercowym, stosowanym w zaburzeniach układu krążenia, m.in. przy skokach ciśnienia krwi. Jego nazwa - oxyacantha wywodzi się z rzecz jasna z języka greckiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza "ostry cierń".





Surowce lecznicze

W leczeniu wykorzystuje się kwiatostany, tzn. kwiaty z 2 lub 5 towarzyszącymi liśćmi oraz owoce.



Substancje lecznicze

  • Flawonoidy
  • Związki karotenoidowe i trójterpentowe
  • Pochodne puryny jak: adenina, guanina
  • Nukleozydy: adenozyna, guanozyna
  • Aminy
  • Związki kumarynowe - eskulina
  • Fitosterole
  • Garbniki
  • Witaminy C, z grupy B i PP
  • Mikroelementy: żelazo, kobalt, miedź, magnes i mangan


Działanie

  • Nasercowe
  • Rozkurczowe
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Uspokajające

Główne działanie czynnych związków zawartych w tej efektownej, ciernistej roślinie to wpływ na serce. W ostatnich latach głóg zrobił karierę jako zioło działające rozkurczowo na naczynia wieńcowe, powodując przy chorobie wieńcowej serca ustępowanie bólu i uczucia duszności. Głóg działa też korzystnie bezpośrednio na mięsień sercowy, gdyż zwiększa siłę skurczów mięśnia sercowego, jednocześnie powodując zwolnienie częstotliwości skurczów serca. Szczególnie wskazane jest stosowanie głogu w chorobach serca u ludzi w wieku podeszłym. Głóg jest także skuteczny w leczeniu zaburzeń pracy serca spowodowanych nadczynnością tarczycy oraz zaburzeń sercowych u kobiet w okresie przekwitania. Jest także świetnym lekarstwem stosowanym na zaburzenia rytmu serca, kołatania serca występującego w stanach nadmiernego napięcia nerwowego. Zioło rozszerzając naczynia krwionośne poprawia bilans tlenowy mięśnia sercowego. Przetwory z głogu działają również rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, dróg moczowych, macicy i jelit. Przetwory z głogu obniżają też poziom cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na naczynia krwionośne w mózgu, obniżają tętnicze ciśnienie krwi. Głóg ma również działanie działają lekko uspokajające i moczopędne. Przynosi również ulgę w bólach stawowych i kostnych, a także w nerwobólach. Roślina ta działa łagodnie i powoli, działanie to utrzymuje się przez długi czas i nie obserwuje się skutków ubocznych.



Zastosowanie

  • Głóg może służyć do przygotowania pysznych i zdrowych konfitur i powideł. Może być dodawany do kiślu, używany do przyrządzania herbaty ziołowej. Z medycyny ludowej znany jest przepis na mąkę z suszonych owoców, która może być dodatkiem do ciast i chleba, dla uzyskania aromatycznej owocowej nutki.
  • Powidła - 1 kg dojrzałych owoców drylujemy i pozostawiamy na 12 godzin najlepiej w kamiennym garnku, przycisnąwszy talerzem. Kiedy owoce głogu zmiękną, rozbijamy je tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę (lub przecieramy przez sito). Otrzymaną masę gotujemy, ciągle mieszając, aż masa wyraźnie będzie odstawać od brzegów garnka. Dodajemy 1 szklankę cukru, gotujemy kilka minut i przekładamy gorące powidła do słoików.
  • Napar z kwiatów - 2 łyżeczki suszonych kwiatostanów zalać szklanką wrzątku i odstawić na 10-15 minut. Cedząc płukać na sitku gotowaną wodą, dopełnić do pełnej szklanki. Pić 2-3 razy dziennie po ? szklanki.
  • Odwar z kwiatów - 2 łyżeczki suszonych kwiatów na 1 szklankę wody i gotować 5 minut. Pić w 2-3 porcjach w ciągu dnia.
  • Nalewka z kwiatów - 100g kwiatów zalać 0,5 litra spirytusu 70 procentowego. Po 2 tygodniach pić 2-3 razy dziennie po 20-30 kropli na kieliszek wody między posiłkami jako lek obniżający ciśnienie, poprawiający pracę serca i uspokajający.
  • Odwar z owoców - 1 łyżeczka rozdrobnionych owoców na 1 szklankę wody, gotować 3 minuty. Po ostygnięciu i przecedzeniu pić w 2-3 porcjach w ciągu dnia.
  • Nalewka z owoców głogu - 100 g owoców zalać 0,5 litra spirytusu. Po 2 tygodniach pić 20-30 kropli na kieliszek wody.


Przeciwwskazania

Brak



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE