Nazwa łacińska: Crataegus laevigata, Crataegus oxyacantha
Nazwa angielska: Midland hawthorn, Woodland hawthorn
Nazwa hiszpańska: Espino navarro, Majuelo de dos huesos
Nazwa francuska: Aubépine épineuse, Aubépine à deux styles
Nazwa niemiecka: Zweigriffeliger weissdorn
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Głóg rozpowszechniony jest w całej Europie, Azji, Afryce Północnej. Rośnie na skajach lasów, jest również hodowany jako efektowna roślina ozdobna w parkach, sadzony jest w żywopłotach. Inne nazwy tej ozdobnej rośliny to: głóg pospolity, głożyna, cierń biały, ciernie białe, babicha, bulimączka, bodłek, obrostnica, jaworek. Lecznicze właściwości głogu znane są już od starożytności. Antyczni Grecy z powodzeniem stosowali to zioło w leczeniu podagry. Od XVII wieku roślina ta staje się powszechnym środkiem nasercowym, stosowanym w zaburzeniach układu krążenia, m.in. przy skokach ciśnienia krwi. Jego nazwa - oxyacantha wywodzi się z rzecz jasna z języka greckiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza "ostry cierń".
|
|
Surowce lecznicze
W leczeniu wykorzystuje się kwiatostany, tzn. kwiaty z 2 lub 5 towarzyszącymi liśćmi oraz owoce.
Substancje lecznicze
- Flawonoidy
- Związki karotenoidowe i trójterpentowe
- Pochodne puryny jak: adenina, guanina
- Nukleozydy: adenozyna, guanozyna
- Aminy
- Związki kumarynowe - eskulina
- Fitosterole
- Garbniki
- Witaminy C, z grupy B i PP
- Mikroelementy: żelazo, kobalt, miedź, magnes i mangan
Działanie
- Nasercowe
- Rozkurczowe
- Obniżające ciśnienie krwi
- Uspokajające
Główne działanie czynnych związków zawartych w tej efektownej, ciernistej roślinie to wpływ na serce. W ostatnich latach głóg zrobił karierę jako zioło działające rozkurczowo na naczynia wieńcowe, powodując przy chorobie wieńcowej serca ustępowanie bólu i uczucia duszności. Głóg działa też korzystnie bezpośrednio na mięsień sercowy, gdyż zwiększa siłę skurczów mięśnia sercowego, jednocześnie powodując zwolnienie częstotliwości skurczów serca. Szczególnie wskazane jest stosowanie głogu w chorobach serca u ludzi w wieku podeszłym. Głóg jest także skuteczny w leczeniu zaburzeń pracy serca spowodowanych nadczynnością tarczycy oraz zaburzeń sercowych u kobiet w okresie przekwitania. Jest także świetnym lekarstwem stosowanym na zaburzenia rytmu serca, kołatania serca występującego w stanach nadmiernego napięcia nerwowego. Zioło rozszerzając naczynia krwionośne poprawia bilans tlenowy mięśnia sercowego. Przetwory z głogu działają również rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, dróg moczowych, macicy i jelit. Przetwory z głogu obniżają też poziom cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na naczynia krwionośne w mózgu, obniżają tętnicze ciśnienie krwi. Głóg ma również działanie działają lekko uspokajające i moczopędne. Przynosi również ulgę w bólach stawowych i kostnych, a także w nerwobólach. Roślina ta działa łagodnie i powoli, działanie to utrzymuje się przez długi czas i nie obserwuje się skutków ubocznych.
Zastosowanie
- Głóg może służyć do przygotowania pysznych i zdrowych konfitur i powideł. Może być dodawany do kiślu, używany do przyrządzania herbaty ziołowej. Z medycyny ludowej znany jest przepis na mąkę z suszonych owoców, która może być dodatkiem do ciast i chleba, dla uzyskania aromatycznej owocowej nutki.
- Powidła - 1 kg dojrzałych owoców drylujemy i pozostawiamy na 12 godzin najlepiej w kamiennym garnku, przycisnąwszy talerzem. Kiedy owoce głogu zmiękną, rozbijamy je tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę (lub przecieramy przez sito). Otrzymaną masę gotujemy, ciągle mieszając, aż masa wyraźnie będzie odstawać od brzegów garnka. Dodajemy 1 szklankę cukru, gotujemy kilka minut i przekładamy gorące powidła do słoików.
- Napar z kwiatów - 2 łyżeczki suszonych kwiatostanów zalać szklanką wrzątku i odstawić na 10-15 minut. Cedząc płukać na sitku gotowaną wodą, dopełnić do pełnej szklanki. Pić 2-3 razy dziennie po ? szklanki.
- Odwar z kwiatów - 2 łyżeczki suszonych kwiatów na 1 szklankę wody i gotować 5 minut. Pić w 2-3 porcjach w ciągu dnia.
- Nalewka z kwiatów - 100g kwiatów zalać 0,5 litra spirytusu 70 procentowego. Po 2 tygodniach pić 2-3 razy dziennie po 20-30 kropli na kieliszek wody między posiłkami jako lek obniżający ciśnienie, poprawiający pracę serca i uspokajający.
- Odwar z owoców - 1 łyżeczka rozdrobnionych owoców na 1 szklankę wody, gotować 3 minuty. Po ostygnięciu i przecedzeniu pić w 2-3 porcjach w ciągu dnia.
- Nalewka z owoców głogu - 100 g owoców zalać 0,5 litra spirytusu. Po 2 tygodniach pić 20-30 kropli na kieliszek wody.
Przeciwwskazania
Brak