Dzisiaj jest: Środa, 03.06.2020 Imieniny: Leszka i Kłotyldy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855


Goździki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Goździki

Nazwa łacińska: Flos caryophylli

Nazwa angielska: Clove

Nazwa hiszpańska: Clavo

Nazwa francuska: Giroflier

Nazwa niemiecka: Gewürznelke



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Goździki są to oczyszczone, wykształcone, lecz jeszcze nie rozkwitnięte pączki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowego - goździkowca wonnego - (Caryophyllus aromaticus). Domem rodzinnym tego cenionego drzewa są Moluki, grupa wysp leżących między Nową Gwineą, a Celebesem. Uprawiane są na dużą skalę w różnych krajach klimatu zwrotnikowego, jak w Brazylii, Indiach, Sumatrze, Jawie czy Cejlonie. Tam ręcznie zbiera się nierozwinięte pąki, które mają czerwoną barwę kielicha. Zerwane części kwiatów układa się luźno na sitach lub matach i suszy w cieniu, aby otrzymać produkt najwyższej jakości o właściwym kolorze. Już kilka godzin po zerwaniu na skutek przebiegających procesów fermentacyjnych przyprawa przybiera znaną ciemnobrązową barwę i wydziela przyjemny, korzenny zapach. Dobry produkt powinien przy łamaniu trzaskać. Pąki przedwcześnie zerwane, dające goździki o szarym zabarwieniu oraz te już rozkwitłe, zerwane w pełnej dojrzałości są mniej cenione. Uważane są za niepożądane zanieczyszczenia i służą jedynie jako surowiec do produkcji olejku goździkowego. Jakość goździków ocenia się na podstawie koloru - brązowy lub brązowo brunatny trzonek z jaśniejszym pączkiem.





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim są pączki kwiatowe



Substancje lecznicze

  • Związki garbnikowe
  • Substancje gorzkie
  • Kwasy organiczne
  • Olejek goździkowy - mieszanina pochodnych fenoli (eugenol - 70-90%), acetylu (octan eugenolu - 10-15%), terpenu (kariofylen) i ketonów.


Działanie

  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwbólowe
  • Poprawiające trawienie

Goździki mają właściwości poprawiające apetyt. Cieszą się zasłużoną opinią jako dobry środek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy oraz miejscowo znieczulający. Stanowi cenny składnik mieszanek do inhalacji przy przeziębieniach i maści rozgrzewających, do odświeżania oddechu. Olejek goździkowy polecany jest także jako środek do smarowania na ból zęba.



Zastosowanie

  • Jako korzenna, piekąca, niezwykle aromatyczna przyprawa do kompotów, marynat w occie, konfitur, dżemów, grzanego wina, pierników.
  • Goździki dobrze komponują się z marynatami rybnymi.
  • Amerykanie aromatyzują goździkami pieczoną szynkę.
  • Niemcy używają tej przyprawy do wypieku korzennego chleba.
  • Zmielone goździki wchodzą w skład curry i innych mieszanek przyprawowych jak "garam masala".
  • W przemyśle mają zastosowanie do produkcji likierów, do produkcji olejku goździkowego, do celów perfumeryjnych (woda kolońska), przemyśle tytoniowym i w lecznictwie.


Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE