Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


Kolendra siewna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kolendra siewna

Nazwa łacińska: Coriandrum sativum

Nazwa angielska: Coriander, Cilantro, Chinese parsley, Dhania

Nazwa hiszpańska: Cilantro

Nazwa francuska: Coriandre, Coriandre cultivée

Nazwa niemiecka: Echter koriander



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Kolendra to roślina jednoroczna dorastająca do 1 metra wysokości. Kwitnie od połowy lipca do końca sierpnia. Owoce to kuliste, aromatyczne i intensywne w smaku rozłupki, które dojrzewają od sierpnia do września. Dziko rośnie w Azji Mniejszej i w rejonie Basenu Morza Śródziemnego. Od dawnych czasów szeroko uprawiana jest w wielu krajach. Należy do najstarszych, znanych obecnie przypraw. O roślinie tej wspomina już Stary Testament. Stosowali ją także starożytni Grecy i Rzymianie, którzy cenili ją nie tylko jako przyprawę, ale również jako roślinę o właściwościach leczniczych. Nasiona kolendry zostały odnalezione także w grobowcach egipskich. Inne nazwy: kolender ogrodowy, polski pieprz.





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim jest owoc - Fructus coriandrii.



Substancje lecznicze

  • Olejek eteryczny ok 1% - linalol i geraniol.
  • Białka
  • Olej tłusty
  • Cukry


Działanie

  • Przeciwskurczowe
  • Zwiększa wydzielanie soków trawiennych
  • Ułatwia trawienie

Owoc kolendry stosowany jest w zaburzeniach ze strony układy pokarmowego. Działa rozkurczowo, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zmniejsza nadmierną fermentację w jelitach.



Zastosowanie

  • Jako aromatyczna przyprawa do mięs, kiełbas, zup, sałatek, sosów, wędlin, marynat, ryb itp. Nasiona mają przyjemny aromat, podobny do anyżu oraz smak najpierw łagodny, który stopniowo przechodzi w ostrzejszy i korzenny. Używa się jej do produkcji likierów a w Anglii i w Niemczech do przyprawiania piwa.
  • Kolendra jest przyprawą doskonale nadającą się do ciast jak pierniki lub marcepan.
  • Podkreśla smak, a jednocześnie neutralizuje działanie zup wzdymających jak grochowa, fasolowa i z soczewicy. Używa się jej do dań z kapusty lub pasztetu. Przyprawia się nią również buraki, puree z gotowanych jabłek, marchew i farsz drobiowy.
  • Kolendra jest składnikiem różnych preparatów przeznaczonych dla palaczy, usuwających nieprzyjemny oddech.
  • Olejek kolendrowy ma zastosowanie w kosmetyce i przemyśle perfumeryjnym.
  • Olej kolendrowy zaś w przemyśle tekstylnym, mydlarskim i poligraficznym.


Przeciwwskazania

Brak




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE