Nazwa łacińska: Laurus nobilis
Nazwa angielska: Bay laurel, Sweet bay, Bay tree
Nazwa hiszpańska: Laurel, Lauro
Nazwa francuska: Laurier, Laurier sauce, Laurier vrai
Nazwa niemiecka: Echter lorbeer, Edler lorbeer, Gewürzlorbeer
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Liście laurowe inaczej nazywane liśćmi wawrzynowymi lub bobkowymi. Przyprawę tą otrzymuje się z wiecznie zielonego drzewa laurowego (Laurus nobilie Linn.) Drzewo to swoimi korzeniami sięga Bliskiego Wschodu, a uprawia się je w krajach basenu Morza Śródziemnego i na wybrzeżach Morza Czarnego. Obecnie laur uprawiany jest na skale przemysłową. Liście zbiera się co 2 lata w miesiącach od listopada do października. Zebrane liście suszy się na powietrzu w cieniu, a następnie sortuje. Liście mają kształt owalu, są grube i lekko skórzaste. Liść zawiera komórki olejkowe, które na powierzchni uwidaczniają się w postaci charakterystycznych ciemniejszych kropel. Wysuszona przyprawa traci intensywny zielony kolor i jest szarozielona. Inne nazwy: Wawrzyn szlachetny.
|
|
|
Surowce lecznicze i przyprawowe
Surowcem zielarskim są liście.
Substancje lecznicze
- Związki garbnikowe
- Substancje gorzkie
- Olejki eteryczne, w tym: l-pinen, 1-linalol, cyneol, geraniol
- Olejek cytrynowy, który nadaje potrawą silny zapach i smak
- Sole mineralne
Zastosowanie
- Jako aromatyczna, o przyjemnym, zapachu i posmaku korzenno-gorzkim przyprawa, używana do duszonych potraw, zawiesistych zup, ogórków, grzybów, warzyw. Stosuje się także do peklowania mięsa, marynowania ryb i potraw z nich, przyprawiania dziczyzny.
- Liście laurowe stanowią komponent mieszanek przyprawowych - francuskiego zestawu ziół przyprawowych- bouquet garni. Nadają słonym potrawom delikatności i subtelny aromat.
- Licie powinno się gotować razem z daniami i stosować z umiarem (1 liść na 4 porcje), ponieważ mogą powodować gorzknienie potraw.
- W przemyśle spirytusowym liści laurowych używa się do aromatyzowania alkoholi.
Przeciwwskazania
Brak























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!