Dzisiaj jest: Niedziela, 25.10.2020 Imieniny: Kryspina i Ingi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


Pieprz czarny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pieprz czarny

Nazwa łacińska: Piper nigrum

Nazwa angielska: Black pepper

Nazwa hiszpańska: Pimienta negra

Nazwa francuska: Poivrier noir

Nazwa niemiecka: Schwarze pfeffer



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Z wywodzących się z Indii, owoców pieprzu czarnego powstają pikantne kuleczki przyprawy znanej jako pieprz przyprawowy. Ze względu na sposób otrzymywania przyprawę dzieli się na trzy rodzaje pieprz czarny - ostry, z niedojrzałych owoców uprzednio suszonych i fermentowanych, pieprz biały - łagodniejsza wersja, powstała z dojrzałych owoców oraz pieprz zielony - niedojrzałe zielone kuleczki marynowane w kwasie octowym lub mlekowym lub alternatywnie konserwowane solanką. Co ciekawe w wiekach średnich uważany był za iście królewską i egzotyczną przyprawę, używaną na dworach i w domach bogaczy. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków oraz w XV wieku otwarciu drogi morskiej do Indii, jego cena jednak dramatycznie spadła. Współcześnie pieprz na szeroką skalę uprawiany jest w Wietnamie.



Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim są owoce.



Substancje lecznicze

  • Związki garbnikowe
  • Piperyna - ostry smak
  • Kwasy organiczne
  • Olejek lotny
  • Żelazo, wapń, magnez


Działanie

  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwzapalne
  • Poprawiające trawienie

Piperyna zawarta w pieprzu zwiększa wchłanianie selenu, witaminy B i beta-karotenu, zaś olejki eteryczne pomagają w leczeniu przeziębień. Pieprz korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Poprawia pracę żołądka, łagodzi wzdęcia oraz wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Pieprz sprzyja również trawieniu i poprawia apetyt. Działa lekko moczopędnie, co ciekawe podczas badań na myszach zauważono jego korzystny wpływ na terapię bielactwa, gdyż powoduje przyrost melanocytów.



Zastosowanie

  • Jako piekąca, niezwykle aromatyczna przyprawa do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat w occie, jaj, ryb.
  • Wywar z pierzu na przeziębienie i gorączkę - 2 łyżki pieprzu i 2 łyżki cukru należy gotować w 1/2 l wody, aż pozostanie około 200 ml wywaru. Kilka łyżek dziennie pomoże zbić gorączkę.
  • Nalewka z pieprzu - Pieprzówka - po zalaniu spirytusem i ewentualnym dosłodzeniu lub dodatku miodu.
  • Nalewka do nacierania na bóle mięśni i stawów - do 500 ml spirytusu wsypać 20 łyżeczek czarnego pieprzu i pozostawić pod przykryciem na całą dobę. Wsmarowywać w miejsce uprzednio nasmarowane oliwką.


Przeciwwskazania

  • Pieprz czarny zawiera także niewielkie ilości safroli, które mają działanie rakotwórcze.
  • Należy stosować go ostrożnie w przypadku problemów z jelitami, wątrobą i nerkami.



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE