Nazwa łacińska: Vanilla planifolia
Nazwa angielska: Common vanilla
Nazwa hiszpańska: Vainilla
Nazwa francuska: Vanillier
Nazwa niemiecka: Gewürzvanille, Vanille
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Ta słodka, pachnąca przyprawa jest owocem (Fructus vanillae) jednego z pnączy z rodziny storczykowatych. Domem rodzinnym wanilii jest Meksyk. Już Aztekowie zanim ich ziemie podbili Europejczycy używali wanilii jako cennej przyprawy. To właśnie nią spłacali Hiszpanom nałożone podatki i to właśnie Hiszpanie wprowadzili tę nieoceniona przyprawę na "salony". Mięsista łodyga wanilii osiąga kilka metrów długości. Pnie się po drzewach tworząc swego rodzaju sploty. Liście są również grube, mięsiste oraz ciemnozielone. Co ciekawe piękne, żółte kwiaty tej rośliny, zebrane w grona, otwierają się tylko po południu. Największe plantacje tej przyprawy znajdują się w Meksyku, na Florydzie w USA, w Brazylii i Paragwaju. Owoce zbiera się na krótko przed dojrzeniem i poddaje fermentacji przez kilka tygodni. To właśnie w tym czasie owoce nabierają tego swoistego, intensywnie słodkawego, charakterystycznego zapachu i zmieniają kolor na czarnobrązowy.
|
|
Surowce lecznicze i przyprawowe
Surowcem zielarskim jest owoc, czyli wąskie, pół mięsiste torebki zwężone na końcach.
Substancje lecznicze
- W owocach - 1-3 % wanilozydu, piperonalu i innych substancji zapachowych,
- Substancja zapachowa - aldehyd 4-hydroksy-3-metoksybenzoesowy, nazywany waniliną,
- Aldehyd p-hydroksybenzoesowego,
- Alkohol,
- Aldehyd anyżowy,
- Węglowodany,
- Związki żywicowe,
- Tłuszcze
Działanie
- Wanilia używana jest jako substancja aromatyczna.
- Przeciwgorączkowe
- Wzmacnia mięsień sercowy.
Wanilia jest często stosowanym surowcem w przemyśle kosmetycznym. Olejek waniliowy jest skutecznym środkiem na wszelkie rany skóry gdyż przyśpiesza proces jej regeneracji oraz zapobiega jej wysuszaniu i starzeniu. Wanilia co ciekawe ma również działanie przeciwgorączkowe, a nalewka waniliowa korzystnie wpływa na mięsień sercowy, wzmacniając go.
Zastosowanie
- Wanilia jest bardzo popularną i jedną z najaromatyczniejszych przypraw używanych do wyrobu deserów, słodyczy, do przyprawiania ciast, kompotów owocowych, potraw z mleka, jaj, bitej śmietany, lodów, słodkich jogurtów, twarożków, mas do tortów i wyrobów cukierniczych oraz cukierków.
- Stosuje się ją do produkcji napojów i likierów w przemyśle spożywczym.
- Wanilia może być używana jako proszek, olejek lub cukier waniliowy (minimum 27% wanilii).
- Bardzo dobrze komponuje się i dodaje aromatu gorącej czekoladzie i kawie.
- Smak ma przyjemny, aromatyczny i gorzkawy. W sklepach można dostać wanilię syntetyczną, która wanilii właściwej zawiera 2,5-4,5%.
- Do potraw i napojów gotowanych wkłada się laskę wanilii i przed podaniem wyjmuje się. Natomiast do ciast lub innych słodyczy dodaje się utarty z cukrem-pudrem miąższ z nasionami, wyłuskany ze strąka.