Wydawać by się mogło, że Stany Zjednoczone to kraj za młody, by móc poszczycić się tradycyjną, oryginalną kuchnią. Błędem jest jednak opinia, że brak tu kuchni smacznej i dobrej.
Kuchnia amerykańska stanowi swoistą mieszankę smaków, zapachów i aromatów z całego świata - jest to bowiem kraj imigrantów. Nie opuszczając granic USA można uraczyć się zarówno daniami francuskimi, włoskimi i chińskimi na równi z afrykańskimi, żydowskimi czy skandynawskimi. Jednak są też potrawy typowe dla kuchni amerykańskiej, tak lubiane przez obywateli. Do takich dań niewątpliwie należą steki. Niby nic prostszego, kawał soczystej wołowiny z rusztu. Jednak sekret tej potrawy tkwi w odpowiednio przyciętym mięsie
|
|
Tym sposobem doszliśmy do typowej kuchni amerykańskiej czyli fast food. Co tak właściwie kryje się za tym ogólnikowym określeniem? Złośliwi twierdzą, że wcale nie chodzi o to by szybko zjeść, lecz by jak najszybciej zapomnieć. Tak popularne tu bary fast food mają złą sławę. Są synonimem, taniego, ociekającego tłuszczem, niezdrowego jedzenia, a co za tym idzie nadwagi i otyłości. Ekolodzy i antyglobaliści oskarżają wielkie koncerny o niszczenie lasów tropikalnych i znęcanie się nad zwierzętami. A zwiększająca się liczba otyłych ludzi zdaje się potwierdzać zgubny wpływ tego popularnie nazywanego "śmieciowym jedzeniem" nawyku. Jednym słowem można by rzec, iż cale zło pochodzi od fast foodów. Tylko dlaczego tylu młodych i starszych ludzi na całym świecie zajada się hamburgerami z colą i frytkami? Może jednak coś w nich jest? Odpowiedz jest prosta? są smaczne i tanie.
W każdej, nawet najbardziej eleganckiej restauracji w Stanach zjeść można burgera. Nie ma znaczenia czy jest taka pozycja w karcie czy nie. Na nasze życzenie kucharz przygotuje bowiem dowolną wybraną przez nas kanapkę. Lecz jak każdy smakosz wie, hamburger hamburgerowi nie równy. Szybka kanapka fast nie musi więc oznaczać bylejakości. Burger naprawdę może być zdrowy, wszystko bowiem zależy od sposobu jego przygotowania. Nie mówimy tu o sztampowych ciepłych kanapkach z pseudo mięsa wyrabianych w wielkich koncernach tak bezlitośnie ocenionych w kontrowersyjnej produkcji Morgana Spurlocka "Super size me". Mowa tu o domowych hamburgerach przygotowanych na tak lubianych przez Amerykanów barbecue. Soczystym mięsie grillowanym coraz częściej w towarzystwie warzyw - bakłażana, cukinii, papryki czy grzybów portobello. Jak widać hamburger może być i zdrowy, smaczny i pożywny. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie dodatki tak lubiane przez miłośników barbecue. Są to między innymi tłuste sosy, dipy, wspomniane już wcześniej pieczone ziemniaki i duże ilości kalorycznego, amerykańskiego piwa.
Na deser tutejsi mieszkańcy uwielbiają delektować się lodami, ciastem czekoladowym, sernikami, wymyślnymi mufinkami, pączkami, goframi, klasycznym ciastem jabłkowym apple pie oraz owocami. Prawdziwym przysmakiem są również grillowane krążki ananasa grubo posypane mielonym pieprzem.
Kuchnia amerykańska mimo pozorów to nie tylko fast food. Tak jak gwiaździsty sztandar jest symbolem Ameryki, tak z pewnością jest nim również indyk pieczony na Święto Dziękczynienia podawany z żurawiną, pyszne befsztyki, pikantne skrzydełka serwowane z serowym dipem lub sycąca zupa chowder, która jak na początku XX wieku napisał amerykański pisarz Joseph C. Lincoln stanowi kulinarny hymn "Yankee Doodlee".
Kuchnia ta z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy zmęczeni są orientalnymi i egzotycznymi smakami. Zasmakują w niej Ci, którzy tęsknią za prostym, szybkim w przygotowaniu, bardziej stonowanym jedzeniem. Mimo ogromnej popularności dań typu fast food i w tej kuchni znaleźć można prawdziwe kulinarne perełki. Zachęcamy więc do skrupulatnych poszukiwań.