Dużym uproszczeniem było by sprowadzenie kuchni arabskiej do konkretnego regionu. Z tą aromatyczną kuchnią możemy spotkać się bowiem zarówno w Afryce jak i w Azji. Historia pozwala zrozumieć różnorodność tej wyrazistej kuchni popularnej zarówno w państwach Bliskiego Wschodu i północnej Afryki w Syrii, Iraku, Tunezji, Egipcie, Jordanii, Palestynie, Libanie czy Maroku gdzie podstawową bazą kulinarną stanowią warzywa i owoce dojrzewające przez cały rok, a także wiele ryb, świeżych owoców morza i mięso.
|
|
Kuchnia arabska jest zróżnicowana i cieszy się dużym zainteresowaniem smakoszy na całym świecie. Stać się może alternatywą dla tych, którzy cenią sobie smaczne i zdrowe posiłki. Wachlarz dań warzywnych, który stanowi swoisty, zdrowy "róg obfitości" sprawi, iż każdy wegetarianin może urozmaicić swoją codzienną dietę w egzotyczne, łatwe do przygotowania i smaczne potrawy. Przy tym kuchnia arabska jest oszczędna zarówno w czas potrzebny do przygotowania potraw jak i w składniki.
Podstawą diety arabskiej są mięsiste, pyszne, suszone owoce jak morele, daktyle czy figi, kasza, ryż oraz kwaśne mleko. Dominującym mięsem jest jagnięcina. W Koranie Allah zabrania spożywania mięsa wieprzowego. Najważniejszym elementem dnia jest główny posiłek wieczorny. W Maroku, Egipcie czy Libii jednym z tradycyjnych potraw jest gęsty jagnięcy gulasz, który je się wspólnie z jednego kotła przy pomocy chleba chobza, który zastępuje łyżkę.
W Tunezji potrawy zyskują egzotyczny aromat dzięki różnorodności i bogactwu przypraw. Ulubionym daniem Tunezyjczyków jest złocisty kuskus barwiony luksusowym szafranem. Tunezja obfituje w świeże owoce morza, jednak są one stosunkowo drogie, dlatego też pojawiają się okazjonalnie, głównie podczas ważniejszych świąt i uroczystości. Najczęściej krewetki serwuje się z gęstym sosem przypominającym majonez uprzednio usmażone na głębokim tłuszczu lub upieczone na chrupko na grillu. Często na stołach pierwsze skrzypce grają ryby, przeważnie nacierane czosnkiem, szafranem, kminkiem oraz papryką.
Z kolei ulubioną przyprawą Jemenu jest kozieradka. Libijczycy są natomiast prawdziwymi miłośnikami mocnej, słodkiej kawy; której picie jest niemalże rytuałem. Nawet podczas podróży, przemierzając pustynne bezkresy kawa ta jest specjalnie przygotowywania w małych kociołkach. Libijczycy lubują się również w mięcie. Często stosują tę wonną przyprawę jak dodatek do mięs czy napojów. Fantastycznie łagodzi bowiem pikantne dania i orzeźwia, gdy jest dodatkiem do napojów. Bardzo interesującym daniem jest odżdża, jajka w ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem pasty harissa. Oczywiście mówiąc o kuchni arabskiej nie można pominąć jednej z najbardziej znanych potraw - kaszy kuskus, którą przygotowuje się na parze w specjalnie przeznaczonym do tego garnku. Kuskus podaje się w glinianych misach w towarzystwie gulaszu i sałatek.
Podczas przygody z kuchnia arabską również powinno się spróbować wspaniałych słodyczy, które mają swoje korzenie w kuchni tureckiej, ale również i w kuchni francuskiej. Prawdziwym i godnym polecenia rarytasem jest baklava? delikatne słodkie ciasto przekładane siekanymi orzechami i miodem, skropione wodą różaną, dla nadania aromatu.
Kuchnia libańska natomiast to połączenie smaków tureckich, arabskich i produktów regionalnych wykorzystywanych przez mieszkańców od dawien dawna jak ryż, owoce i warzywa. Te ostatnie stały się podstawą posiłków, a dodatkiem do nich są faszerowane mięsa i chleby. Podobnie jak kuchnie innych krajów arabskich, kuchnia libańska jest niezwykle ostra.
W kuchni jemeńskiej na próżno można szukać słodyczy; jedynym deserem jest ten przyrządzany na miodzie. Jemeńczycy w odróżnieniu np od Egipcjan czy Tunezyjczyków nie spożywają mięs podczas wieczornych posiłków. Ograniczają się tylko do dań wegetariańskich, uważając spożywanie mięsa na wieczór za zbyt "ciężkie".
Podsumowując, w kuchni arabskiej dominują głównie gulasze mięsne, zwłaszcza jagnięce, ciężkie zawiesiste zupy na bazie warzyw strączkowych oraz wszelkiego rodzaju kasze i ryże. W zasadzie tylko w Egipcie można spotkać potrawy na bazie makaronu.
Podczas podroży do krajów arabskich warto również poznać pewne zwyczaje i zasady jedzenia tamtejszych posiłków. Tradycyjnie jada się na podłodze lub na niskim stoliku nakrytym obrusem. Na środku stoi apetyczna i aromatyczna misa z potrawą, a wszyscy domownicy zasiadają wokół niej. Jeśli kobiet i dzieci nie ma przy posiłku oznacza to, iż część posiłku powinna być dla nich odłożona. Spożywanie dań rozpoczyna się po krótkiej modlitwie, a sygnał do rozpoczęcia biesiady daje gospodarz. Warto zapamiętać, że większość potraw arabskich je się trzema palcami prawej ręki, w przypadku kasz do spożywania posiłku używa się całej dłoni, nigdy nie je się lewą ręką. Chleba nie kroi się, ale łamie w rękach, należy pilnować aby okruszki z chleba nie spadły poza talerz.
Arabowie w dziedzinach kulinarnych korzystają ze swoich dóbr naturalnych jak np. daktyle, kuskus i oliwa, które wykorzystują w niezwykle umiejętny sposób, tworząc wyśmienite dania główne, przystawki i desery, które znajdą nie jednego miłośnika. Warto zapoznać się z tą niezwykle bogatą kuchnią.