Argentyna poszczycić się może bogatą historią, piękną przyrodą, niezwykle urozmaiconym ukształtowaniem terenu i klimatem oraz licznymi atrakcjami turystycznymi. Pasmo imponujących Andów, nizina La Platy, urokliwe wyspy i wysepki na Atlantyku, parki narodowe, stare budowle - każdy znajdzie tu coś dla siebie. Jest to więc niezapomniane miejsce dla turystów. Sama nazwa kraju, która pochodzi od łacińskiego słowa argentum - srebro, jednoznacznie mówi nam jak wiele kraj ten ma do zaoferowania.
A co z tutejszą kuchnią? Kuchnia argentyńska na przestrzeni dziejów zdecydowanie uległa europejskim wpływom. Spuścizna po rdzennych
|
|
Argentyńczycy lubią spędzać czas na świeżym powietrzu, rozkoszując się aromatem grillowanego mięsa. Grill - asado, pieczyste z rożna jest niezwykle popularnym sposobem przyrządzania potraw. Mieszkańcy uwielbiają przygotowywać w ten sposób ogromne ilości mięsa, które moczą w specjalnej marynacie czosnkowo - ziołowej zwanym chimichurri. Do najchętniej zajadanych dań z wołowiny należą delikatne i niezwykle soczyste bife de chorizo, lub bife de lombo - aromatyczny stek z polędwicy. Równie popularny jest asado de tira - mostek wołowy lub przepyszna pieczona, faszerowana rolada z łaty - matambre relleno.
Do tradycyjnych i lubianych dań należą również pikantne, paprykowe kiełbaski chorizo, kaszanki, cynaderki cielęce czy żeberka. Te wszystkie pyszne dania zazwyczaj podawane są z dużą ilością sałatek, a jako przystawki często podawane są małe pierożki empanadas - nadziewane wołowiną, warzywami czy też serem. Można powiedzieć iż pierożki te są echem po indiańskich przodkach, podobnie jak humita - puszyste placuszki z puree z zielonej kukurydzy, ziemniaków, papryki i pachnących słońcem pomidorów. Argentyna słynie w świecie również ze swoich win. odmiany winorośli Europejskich upodobały sobie klimat argentyński i dają dużo lepsze gatunkowo plony niż te rosnące w Europie. Argentyna produkuje między innymi aromatyczne wina, które znakomicie komponują się z grillowaną wołowiną. Większość win pochodzi z prowincji Mendoza, gdzie znajduje się najwięcej winodajnych winnic. Można je zwiedzać, a przy okazji uraczyć się wybornymi winami w formie degustacji.
Argentyńczycy przygotowują również wspaniałe desery, do najbardziej lubianych zaliczyć można słodkie pierożki pastelles o pysznym, rozpływającym się w ustach śmietankowo-karmelowym nadzieniu. Pysznym zwieńczeniem posiłku jest również hiszpański budyń karmelowy - dulce de leche. Smakiem przypomina rozpływające się w ustach karmelowe cukierki "krówki". Budyń ten jest często bazą tutejszych słodkości. Chętnie jest dodawany do lodów, wypieków, ciasteczek, ciast i tortów. Kolejnym interesującym deserem jest questo con dulce, słusznej wielkości plaster sera z dodatkiem galaretki z pigwy lub patatów.
Argentyńczycy wypijają imponujące ilości słodkich napojów i soków z owoców takich jak pomarańcze, ananas, limonka czy pomelo. Tradycyjnym napojem jest natomiast yerba mate - napar z ostrokrzewu, który jest bardzo energetyczny dzięki dużej ilości kofeiny. Yerba mate pije się z małych tradycyjnie wydrążonych z tykwy kubeczków przez metalową rurkę, zakończoną siteczkiem. Picie mate stanowi swego rodzaju rytuał, jest czasem relaksu i odpoczynku.
Tak jak argentyńskie tango tak i tutejsza kuchnia stanowić może niezwykłe doznanie. Klasyczne tango argentyńskie jest tańcem charakteryzującym się bowiem improwizacją i bliskością partnerów. Tutejsza kuchnia zaś w całym swoim bogactwem i zapachami zachęca do długiego biesiadowania i poprzez mnogość składników do komponowania i zajadania potraw.