Kuchnia brazylijska to specyficzna mieszanka rożnych wpływów. Przede wszystkim kuchni portugalskiej, lecz również niemieckiej, holenderskiej oraz kuchni afrykańskiej. Wpływ kuchni z czarnego lądu najbardziej widoczny jest w stanie Bahia w którym do dnia dzisiejszego istnieją największe uprawy kawy i kakaowca. W tej egzotycznej kuchni północnego wschodu oprócz aromatycznych ziaren dominuje uprawa bawełny, trzciny cukrowej i bananów. Występuje również ogromne bogactwo owoców morza i ryb.
W północno wschodniej części Brazylii podstawowym składnikiem wielu potraw jest czarna fasola. Feijoada jest chyba najbardziej znaną
|
|
Innymi potrawami godnymi polecenia są vatapa - gładkie puree z kawałków ryby lub krewetek, polane gęstym, zawiesistym, często pikantnym sosem z oleju dende, orzeszków ziemnych, mleka kokosowego i imbiru. Kolejnym popularnym daniem jest sururu, niezwykle delikatne morskie wspaniałości gotowane w wodzie z dodatkiem cukru trzcinowego, czasami też wody różanej i egzotycznych owoców. Acaraje - biała fasola z solą, ostrą cebulą z pastą maniokową, orzeszkami i wędzonymi w dymie krewetkami również stanowić może niezwykłą przygodę dla podniebienia. Jada się tu również żółtą zupę z kilku rodzajów manioku, z dodatkiem suszonych krewetek, czosnku, subtelnie wzbogacona pieprzem zwaną Tacaca. Pato no tucupi to kaczka w sosie z mąki cassava i czosnku. Poza tym ryby przyrządzane na przykład w mleczku kokosowym, z orzechami i zielonymi bananami. Również w tym regionie z trzciny cukrowej powstaje narodowy trunek Brazylijczyków cachaçe, rodzaj rumu, z którego robi się pysznego, orzeźwiającego drinka, pitego nieomal o każdej porze dnia - caipirinhę.
Reszta regionów nie wykazuje już takiej różnorodności i jest zdecydowanie bardziej Europejska. W menu całej Brazylii znajdziemy ogromny wybór ryb i owoców morza, steki, tropikalne warzywa oraz owoce. Nieodzowną część dań stanowi ryż, fasola oraz mąka z manioku. Mnóstwo potraw, we wszystkich zakątkach Brazylii, jest grillowana. Wśród mięs możemy wybierać zarówno między wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną jak i drobiem Wspaniałego egzotycznego aromatu nadają im smakowite marynaty. Z potraw regionalnych warto wspomnieć o churrasco będącej przysmakiem stanu Rio Grande do Sul. Na ogniu rozpalanego na świeżym powietrzu piecze się soczyste, słusznej wielkości płaty mięsa. Znakomitym uzupełnieniem jest gęsty sos z pomidorów i cebuli. Wiele naleciałości smakowych pochodzi jednak i z innych krajów Ameryki Południowej, a także z Europy. Zapewne ogromne znaczenie w kształtowaniu tutejszej kuchni miała kolonizacyjna historia Brazylii.
Stosunkowo duża część dzisiejszych potraw tego kraju ma chłopski rodowód. Niewolnicy i biedota orzeźwiali się świecącą obecnie trumfy, bogatą w kofeinę, energetyzującą yerba mate i guaraną. Yerba mate to wysuszone liście ostrokrzewu, które zastępują herbatę. Pito też, i to w dużych ilościach, wyciśnięte soki z owoców. Amazońskie soczyste, dzikie ostępy dostarczały bowiem nieprzebranego bogactwa owoców. Jak to nieraz bywa kuchnia niższych stanów była zdecydowanie zdrowsza od wyszukanych Europejskich specjałów podawanych na cesarskim dworze. Ludność bogata preferowała kuchnie europejskie, a biedota swoje regionalne. Z czasem jednak obie kuchnie zaczęły przenikać się wzajemnie tworząc jedyną w swoim rodzaju, fascynującą kuchnią brazylijską.
Kuchnia Brazylii jest to mieszanka bajecznych różnic i prawdziwej ferii smaków. Jest to niezwykłe połączenie Europy z tą dzika, pierwotna, prostą kuchnią pachnącą puszczą, deszczem i przyprawami. Jest to niewątpliwie niezwykłe miejsce na kulinarnej mapie świata.