Dzisiaj jest: Niedziela, 25.10.2020 Imieniny: Kryspina i Ingi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


Kuchnia jamajska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia jamajska

   Typowemu zjadaczowi chleba Jamajka kojarzy się z reggae, rastafarianami i Bobem Marleyem. Ten egzotyczny, pełen lazurowej wody, zieleni palm i papuziego kolorytu kraj słynie również z rumu i trawki. Dotykając jednak z bliska pulsu jamajskiej kuchni i tradycji nagle okazuje się, iż rzeczywistość to nie to samo co wyobrażenia. Rastafarianie bowiem na wyspie są mniejszością. Ponad 80% ludności to chrześcijanie różnych wyznań, a trawka choć rosnąca jak chwast jest na Jamajce nielegalna.


   Kuchnia jamajska czerpie z tradycji karaibskich. Pierwotnymi mieszkańcami wyspy byli Indianie, którzy zostali zgładzeni przez kolonizatorów hiszpańskich.

Spadkiem po nich jest sposób pieczenia mięs i ryb na ruszcie palonym drzewem pimento. Nazwa ta oznacza ziele angielskie, które jest również składnikiem słynnej przyprawy jerk. Nie będzie przesadą stwierdzenie, iż kuchnia Jamajska jest pełna przypraw. W skład dania głównego często wchodzi ryż, groch, kurczak, pierogi, z dodatkiem sosów i dużą ilością owoców. Hiszpanie przywieźli ze sobą bydło, świnie, kozy, cytrusy oraz zamiłowanie do dań z fasoli, które jest widoczne na Jamajce do dnia dzisiejszego. Do tradycyjnych przysmaków należy kurczak jamajski smażony na oleju kokosowym z dodatkiem marchewki, cebuli, słodkich ziemniaków, soczystych pomidorów i pieprzu. Popularnym napojem zaś jest rum, świeżo wyciskane soki, miejscowe piwo Red Stripe oraz z wyczuwalną nutą likieru czekoladowego Tia Maria, czyli kawa po jamajsku.


   Jamajczycy uwielbiają zupy. Zupa rybna chowder jest niezwykłym połączeniem mleka, ryb, solonej wieprzowiny i ziemniaków. Kolejnym daniem jest oryginalna Fish tea, która na Jamajce jest wszędzie. Sprzedawana jest na ulicach w plastikowych kubkach, tak jak gdzie indziej w świecie herbata. Ta prosta, uliczna wersja fish tea jest rzadka i bez kawałków ryb. Jednak w domach wersja tej zupy jest znacznie bardziej rozbudowana. Pełno w niej smakowitych kawałków owoców morza i tymianku. Równie popularną zupą, w której nie trudno doszukać się wpływów Hiszpańskich jest summer soup. Jest to chłodnik na bazie pachnących, dojrzałych pomidorów i wytrawnego sherry. Hiszpanie władali Jamajką przez ponad wiek, nic więc dziwnego, iż ich wpływy widoczne są także w strefie kulinarnej. Kolejną pozycją jest kremowa, aksamitna callaloo soup. Callaloo jest to przywieziona z Afryki szpinakopodobna roślina. Jamajczycy dodają do niej ostry pickapeppa sos na bazie pikantnych papryczek. Z dań głównych godne polecenia jest oryginalne danie coffee beef. W Jamajskich niebieskich górach rośnie najdroższa kawa Blue Mountain. To właśnie ona jest sekretem tej ekskluzywnej potrawy. Jest to najlepsza wołowina pokrojona w dużą kostkę, podsmażona na mocnym ogniu z dodatkiem cebuli, czosnku i soli. Do mięsa dodaje się rum, drogocenną kawę, melasę, ostry sos oraz korę lub liście cynamonu. Danie to z pewnością zachwyci nie jednego smakosza.


   Podróży przez Jamajkę, nieodłącznie towarzyszy wyjątkowy zapach grillowanego kurczaka, wieprzowiny lub ryb. Przed niemal każdym przydrożnym barem, ustawiony jest grill. Ręcznie wykonane szyldy restauracyjek zachęcają do spróbowania specjałów kuchni "Jerk". Godnym polecenia daniem jest potrawa zwana jerk chicken. Jerk jest bez wątpienia jednym z symboli kuchni jamajskiej. Jest to tradycyjna kompozycja przypraw jakimi marynuje się drób, mięso i ryby, które następnie lądują na rozgrzanym ruszcie. W sklepach można dostać gotową przypraw jerk, jednak ta przygotowana własnoręcznie jest zdecydowanie lepsza i bardziej aromatyczna. Sercem tej przyprawy jest zewnętrzna otoczka, łupina (mace) gałki muszkatołowej, która w innych regionach świata jest niemal nie znana. Jednakże potrawy "jerked" figurują nie tylko w kuchni jamajskiej, lecz także innych Wysp Karaibskich, Północnej Ameryki, a nawet Europy, szczególnie Anglii. Tą metodą można marynować mięsa, lecz także krewetki, tofu oraz wielu innych. Cechą charakterystyczną kuchni "jerk" jest jej wyjątkowy aromat i pikantność.


   Tradycyjnym owocem Jamajki jest Ackee. Ten tropikalny, egzotyczny owoc można zebrać, kiedy już stanie się czerwony. Niedojrzałe owoce są bowiem trujące. Ten pochodzący z Afryki owoc o purpurowej skórce i miąższu w kolorze brzoskwini przed spożyciem gotuje się lub dusi. Konsystencją przypomina on grudkowate awokado lub jajecznicę, smakiem zaś nieco przypomina móżdżek o orzechowym aromacie. Miąższ Ackee jest podawany jako przysmak na śniadanie. Cenionym owocem jest również Breadfruit, sprowadzony na wyspę z Tahiti. Lśniące, zielone owoce po ugotowaniu dodawane są do ryżu, makaronów lub warzyw. Z powodzeniem można je też grillować, piec lub smażyć. Nie można zapomnieć o Star Fruit, którego soczysto-żółte owoce swym kształtem przypominają gwiazdę. Są bardzo aromatyczne, słodkie i zazwyczaj wchodzą w skład deserów lub napojów, a dzięki swojemu kształtowi stanowią też piękną dekorację potraw.


   Wystarczy kilka dni na Jamajce by poczuć charakterystyczny klimat tej wyspy. Tradycyjne dania pachną tymiankiem, gałką muszkatołową, zieloną cebulką scallions i zielem angielskim. Typowe jest również zamiłowanie do rumu, który tutaj ma cudowny aromat i jest najprzedniejszej jakości.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 1.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE