Kuchnia Japonii większości ludziom kojarzy się z sushi i sashimi. Wałeczki z zakwaszanego ryżu obłożone owocami morza lub roladki z ryżu, ryb, warzyw i aromatycznych glonów nori cieszą się na świecie coraz większą popularnością. Bary i restauracje sushi powstają jak przysłowiowe grzyby po deszczu. Jednak kultura Japonii to nie tylko sushi i sashimi - czyli surowa ryba. Czekając na zamówione sushi, zazwyczaj w elegancko i stonowanie udekorowanym wnętrzu, możemy odpocząć, porozmawiać przy akompaniamencie nie męczącej i relaksującej muzyki. Ludzie niecierpliwy i hałaśliwi zwyczajnie nie mają tu czego szukać.
Japończycy nie jedzą, lecz celebrują posiłek. Jedzenie to uczta dla wszystkich zmysłów. Na równi ze smakiem czy zapachem liczy się wygląd potrawy,
|
|
Sushi znane jest od bardzo dawna. Ciekawostką natomiast jest fakt, iż zostało wymyślone przypadkiem. W VI wieku ryby przekładano warstwami ryżu i obciążano kamieniami. Był to znakomity sposób konserwowania żywności. Zauważono jednak, iż fermentujące ryby i owoce morza poprawiają smak ryżu, poprzez jego zakwaszenie. W ten sposób powstało nama-nare, czyli pierwsze sushi świata. W XVII wieku zaczęto mieszać ryż z octem ryżowym by przyśpieszyć cały proces. Tym sposobem powstawały nowe rodzaje sushi i kucharze prześcigali się w wymyślnych sposobach podawania dań i łączenia składników. Do sushi dodaje się świeże, najwyższej jakości ryby morskie, ale i nie tylko bo również używany jest sandacz czy węgorz. Do tych drobnych, efektownych porcji ryżu używa się również owoców morza, warzyw i kawioru. Japończycy zazwyczaj przygotowują na posiłek kilka rodzajów sushi, a do tego marynowany imbir, który zajadany między ich poszczególnymi rodzajami, neutralizuje smak każdej porcji. Dzięki temu wydobyć można z apetycznego wałeczka ryżu prawdziwy, głęboki smak. Pożądanym dodatkiem do sushi i sashimi jest sos sojowy oraz ostry zielony chrzan wasabi.
Pozostałe elementy kuchni japońskiej są mało znane w świecie. Japońska kuchnia to jednak coś więcej niż sushi. Do przygotowywania potraw Japończycy używają świeżych produktów, często spożywanych na surowo. Oszczędni są również w stosowaniu przypraw, gdyż tam dużą wagę przykłada się do naturalnego smaku potraw. Do posiłków podają ryż gohan, brązowy makaron gryczany soba lub makaron pszenny udon. Sushi i sashimi jest tylko dodatkiem do ryżu. Najbardziej typowym Japońskim obiadem jest ichiju-sansai, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza ryż, jedna zupa i trzy dodatkowe dania. Każda z tych potraw jest przyrządzana i podawana inaczej. Jedno jest surowe - np. sashimi, jedno gotowane i jedno grillowane. Tak podany posiłek zazwyczaj kończy się aromatyczną filiżanką zielonej herbaty ? parzonej po raz drugi. Gdyż Japończycy pierwsze parzenie herbacianych listków wylewają, a delektują się dopiero następnym.
Opisy potraw kuchni japońskiej przez jej znawców i miłośników dzielone są według określonych kryteriów. Jednym z nich jest wyróżnienie na podstawie pochodzenia, innym zaś sposób przygotowania i podania dań. Pierwsza grupa to potrawy rdzenne nazywane po japońsku: washoku, nihon-ryori, nihon-shoku. Są to dania, stanowią integralną część Japonii. Drugą grupą są dania nowoczesne yoshoku, jest to swoisty ukłon w stronę Zachodu. Do tej kategorii zaliczyć można na przykład kluski ramen lub kotlet tonkatsu, przyrządzany ze świeżej, apetycznej wieprzowiny.
Według sposobu przyrządzania, potrawy podzielić można na te podawane na surowo - namasumono, lub potrawy gotowane - nikomono. Dania grillowane przygotowywane są często na specjalnej, tradycyjnej płycie teppan lub nowoczesnym podgrzewanym stole, a nazywają się teppanyaki. Dania agemono, do których zaliczana jest tempura, są to przysmaki smażone w głębokim tłuszczu. Istnieją również yakimono - potrawy z ryb, mięs, drobiu i owoców morza skrupulatnie przygotowywane na rusztach. Do niezwykle efektownych i bardzo mało znanych należą japońskie przetwory, rodzaj pikli - tsukemono oraz sunomono - lekkie i aromatyczne japońskie sałatki na bazie ryb, owoców morza i warzyw. Na zakończenie tego kulinarnego przeglądu nie można zapomnieć o gohanmono - potraw z ryżu oraz wspomnianym wcześniej sushi.
Jako słodkie zwieńczenie posiłku Japończycy podają oryginalne lody z zielonej herbaty, herbaciany mus lub słodkie i aromatyczne owoce liczi. To wszystko przy udziale orzeźwiającego, alkoholowego napoju sake, przyrządzanego z ryżu.
Kuchnię Japonii uznaje się za jedną z najzdrowszych na świecie. Potrawy składają się bowiem z produktów pochodzenia naturalnego, które łączy się w niezwykle harmonijne kompozycje. Stąd dbałość o odpowiednie skomponowanie posiłku zarówno pod względem żywieniowym jak i kolorystycznym. Kuchnia ta polecana jest osobom dbającym o linie, gdyż korzystny wpływ na zdrowie ma niska zawartość kalorii, cholesterolu oraz tłuszczów, a za to wysoka żelaza i białka.