Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


Kuchnia meksykańska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia meksykańska

   Potrawy przesycone ostrą papryką chilli i wszechobecny pikantny smak. To właśnie z tym kojarzy się nam kuchnia meksykańska. Jednak sztuka kulinarna Meksyku to o wiele więcej. Łączy ona w sobie wspomnienia tradycji Indian i wpływów hiszpańskich zdobywców zamkniętych w tortilli, buritto czy taco.


   Meksykańska kuchnia zawiera w swoich smakach wpływy znane od tysiącleci na równi z tymi nowszymi. Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia czy kukurydza, znano tu już w czasach prekolumbijskich. Bez Indian nie byłoby również czekolady, oczywiście nie takiej współczesnej.

Dawniej robiono ją z kakao, białej kukurydzy, chili i delektowano się nią na zimno. Co ciekawe do dzisiaj właśnie taką pija się na południu Meksyku. Inne składniki, jak nabiał, wołowina, drób, ryż, pszenica, oliwa, cebula, czosnek i wino przywieźli Hiszpanie.


   Jednak kuchnia meksykańska to znacznie więcej niż wpływy Hiszpańskie. Meksyk dzięki bliskości Pacyfiku i Zatoki Meksykańskiej obfituje w dary morza. Wody pełne są dorad, czarnych i niebieskich marlinów, żaglic czy żółtopłetwych tuńczyków. Egzotyczne ryby i owoce morza mariscos przyrządzane co prawda na modłę hiszpańską lecz z dodatkiem tradycyjnych meksykańskich przypraw i ziół do dnia dzisiejszego są kulinarną wizytówką tego kraju. Na północy Meksyku podstawą wielu dań jest fasola, suszone mięso, ostra papryka i wspomniana wcześniej tortilla z mąki pszennej (rodzaj placka). Na południu zaś spożywa się się głównie kukurydziane tortille z ostrymi sosami i kawałkami ryb lub mięs.


   Na typowe meksykańskie śniadanie składają się Huevos rancheros, czyli jajka sadzone na smażonej tortilli, obficie polane sosem pomidorowym. Danie to chętnie zajadane jest również w porze obiadowej. Kolejnym śniadaniowym przysmakiem jest Chilaquiles, które składa się z krojonej tortilli polanej sosem pomidorowym i dekoracyjnie przybranej surową cebulą i serem. Oczywiście potrawy te zwyczajowo są ostre. Jednak gdy Europejczyk mówi, że preferuje pikantne dania nie jeden Meksykanin skrycie uśmiechnie się pod wąsem. Wiadomo, iż tradycyjne potrawy prawdopodobnie nie mogły by zostać przez niego zjedzone. Tam wyczuwa się bowiem nutkę chili nawet w deserach i słodkich przekąskach.


   Do tradycyjnych dań obiadowych zaliczyć można Mole poblado. Jestto meksykańska potrawa narodowa wywodząca się z Puebli. To pikantne gotowane mięso indyka polane gęstym, ciemnym sosem na bazie ostrej papryki, orzechów i odrobiny gorzkiej czekolady dla smakoszy jest prawdziwym przysmakiem. Charakterystyczny czekoladowo - paprykowy sos używany do tego dania często jest składnikiem i innych potraw. Świetnie pasuje do drobiu. Smak pieczonego indyka w czekoladowym sosieto danie godne króla, które na długo pozostaje w pamięci. Do niewątpliwych rarytasów należy również chiles en nogada, zwane też potocznie "potrawą niepodległości", gdyż dekoracyjne kolory i odcienie tego dania przypominają barwy meksykańskiej flagi. Jest to zielona papryka obficie nadziewana mielonym mięsem zmieszanym z migdałami, polana sosem orzechowym i przybrana smakowitym miąższem granatu. Kolejnym daniem jest arroz a la mexicana, podstawowe danie z ryżu z dodatkiem zielonego groszku, marchewki, pomidorów oraz nieśmiertelnej papryki chili. Nie można również zapomnieć o wspaniałych darach morza, które obficie i z zamiłowaniem serwowane są zarówno w domach, skromnych knajpkach jak i w najwykwintniejszych restauracjach. Potrawy z owoców morza często są podawane a la plancha (z rusztu) lub a mojo de ajo (z czosnkiem). Tradycyjna porcja składa się ze świeżego homara, langusty, omułków, krewetek i małży. Pescado a la veracruzana jest również popularnym daniem rybnym z dodatkiem pomidorów, oliwy i sosu z kaparów.


   Przykłady można by mnożyć, kuchnia meksykańska jest bowiem niezwykle bogata i różnorodna. Jedno jest pewne, miłośnicy pikantnych, dań na pewno będą usatysfakcjonowani. Po ognistym posiłku nasz zmęczony żołądek będzie jednak potrzebował wytchnienia. Ukoić go można owocami, sokami lub migdałową orchadą z wanilią i cynamonem. Orchadę tak samo jak liczne desery przywieźli do Meksyku Hiszpanie. W każdej, nawet najmniejszej restauracji zamówić można flan - zapiekany waniliowy krem z karmelową skorupką, pyszne naleśniki crepaslub churros - chrupiące, smażone paluchy z ciasta ptysiowego.


   Mimo, iż Meksyk to nie tylko papryka, zadziwiający może być fakt, iż rośnie tu aż 120 odmian tego warzywa. Większość jest jednak tak paląca, że kosztujące je Europejczyk będzie czuł tylko buzujący w gardle ogień. Jednak Meksykanie potrafią w tych iście diabelskich smakach rozróżnić paprykę pasillas od mulato czy guajillos.


   Wyrazista, doskonale zharmonizowana kuchnia meksykańska coraz chętniej gości na stołach Europejskich. Być może w wersjach udelikatnionych, jednak liczy się to, iż dzięki bogactwu warzyw i przypraw tak charakterystycznych dla tej kuchni na pewno zdrowych i pysznych.


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE