Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


Kuchnia portugalska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia portugalska

   Portugalia to zachodnie państwo Europy. Od zachodu i południa otaczają je spienione wody Atlantyku. Ukształtowanie terenu i krajobraz Portugalii jest raczej niezróżnicowany, ma to swoje odzwierciedlenie także w tutejszej kuchni. W całym kraju na stołach przeważają owoce morza i ryby. Jest to wszakże zrozumiałe, gdyż sąsiedztwo imponującego Atlantyku do tego wręcz zobowiązuje. Symbolem Portugalii może stać się percebes inaczej kaczenica, mięczak w podłużnej ciemnej skorupce przypominającą rurkę przyczepioną do ostrych skał. Ta orzeźwiająca, pachnąca morzem przekąska, w tutejszych restauracjach podawana na surowo uważana jest za prawdziwy przysmak. Podawana jako przystawka świetnie zaostrza apetyt.




   Drugim ulubionym daniem Portugalczyków jest niewątpliwie dorsz czyli bacalao. Podobno w skutek częstych połowów tej ryby, każda szanująca się gospodyni zna 365 dań z dorsza. Jest to sposób by mąż znudzony monotonią diety nie odszedł ze swoim połowem do innej gospodyni. Jednym z takich dań jest bolinhos bacalhau - apetyczne, przyrumienione na złoto pulpety. Z tej pysznej ryby przyrządza się także pasteis de bacalhau - rodzaj krokietów podawanych w formie przekąski lub podaje się go w gęstym śmietanowym sosie. Dorsza spróbować można, także zapiekanego w warzywach, lub tradycyjnie suszone na słońcu tzw. sztokfisza. Do równie interesujących dań rybnych zaliczyć możemy zazwyczaj sprzedawane prosto na ulicznych stoiskach chrupiące, mocno solone sardynki z grilla.


   Po tak aromatycznych i pobudzających apetyt przystawkach nadszedł czas na zupy. W tej obfitującej zarówno w lasy, rzeki jak i doliny, krainie do najbardziej znanych zup należy tak zwana "zielona zupa" (Caldo Verde) przyrządzana z galicyjskiej zielonej kapusty, ziemniaków, przypraw,oliwy i pikantnej kiełbasy chorizo stanowi świetne preludium przed głównym daniem. Sycąca sopa de pedre - zupa kamienna, w której pierwsze skrzypce grają tłusty boczek, świńskie ucho, czerwona fasola i przyprawy stanowić może natomiast urozmaicenie uczty.


   Życie płynie tu wolno czasami nawet leniwie, a mieszkańcy pieszczotliwie nazywają Portugalię krainą łagodnych obyczajów. Taka tez jest portugalska kuchnia, stonowana, nie rzucająca się w oczy ale pyszna i zachwycająca w swojej prostocie. Ten pełny pięknych widoków, klifów, jaskiń i piaszczystych plaż kraj słynie jednak nie tylko z ryb. Równie często spożywa się tu rożnego rodzaju mięsa. Spośród szerokiego wyboru świetnych kiełbas i szynek niewątpliwie wyróżnia się morcela - podsuszana i wędzona z dodatkiem chleba, świńskiej krwi, przypraw i grającego pierwsze skrzypce cynamonu kiełbasa. Także presunto czyli cieniutko krojona przypominająca pergamin wędzona szynka nie pozostaje daleko w tyle. Portugalia słynie również ze znakomitych kozich i owczych serów, które podaje się tutaj jako deser lub aromatyczną przystawkę. Z dań mięsnych wspomnieć należy o Cozido Portuguesa, czyli o jednym z najbardziej tradycyjnych dań przyrządzanego z całego wachlarza mięs gotowanych z warzywami. Od mięsa króliczego, koziego po baraninę, wołowinę, wieprzowinę drób a nawet koninę. Ciekawym daniem jest także Carne de porco Alentejana - rodzaj gulaszu z mięsa wieprzowego przyrządzanego wraz z owocami morza. Do imponujących dań przygotowywanych na uczty i specjalne okazje zaliczyć możemy Leitão  Bairrada całe, luzowane prosię przyrządzane z natką pietruszki, solą, pieprzem oraz dużą ilością świeżego czosnku.


   Do tej niezwyklej ferii dań spożywanych przy tęsknych dźwiękach muzyki fado idealnie pasują lokalne wina. Począwszy od vinho verde - wina zielonego, które chłodzi i dobrze komponuje się z wszystkimi rybami i owocami morza po mocne, słodkie uderzające do głowy porto lub maderę. Ten ostatni gatunek wina jest prawdziwym podróżnikiem. Odbywał długie rejsy po morzach tropikalnych by tam odpowiednio dojrzeć. Ten sposób został zastąpiony znacznie mniej tajemniczym. Obecnie w specjalnych kadziach wino podgrzewane jest po prostu do 45 st. C. Oba gatunki porto i madera są winami wzmacnianymi. Do leżakujących trunków dolewa się brandy lub spirytusu doprowadzając ich moc do 20 lub 22 procent.


   Jako zwieńczenie posiłku Portugalczycy przyrządzają pyszne przekąski, takie jak ciasteczka queijadas z owocowym nadzieniem lub kruche tarty okraszone cynamonem. Większość deserów ma wspólną cechę, są niezwykle słodkie przez co turystom mogą wydawać się zbyt ciężkie.


   Portugalia to nie tylko piękne widoki i zachwycająca muzyka fado. To także wspaniała i różnorodna kuchnia. Mimo, iż na świecie mówi się o niej niewiele, oferuje różnorodne smaki, które warto docenić. Znakomity smak ryb, wędlin i mięs w połączeniu z winami i serami z czystym sumieniem nazwać można kulinarnym dziełem sztuki.


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 2.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE