Mąka teff bezglutenowa
Bezglutenowa mąka teff to kolejna, niezwykle interesująca propozycja produktowa dedykowana zarówno osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, celiakię czy wszelakie alergie pokarmowe, jak i poszukującym alternatywnego sposobu odżywiania.
|
|
Mąka teff powstaje z przemiału miłki abisyńskiej (nazywanej także trawą abisyńską), afrykańskiego zboża pozbawionego glutenu, a bogatego m.in. w żelazo, wapń, kwas foliowy oraz dobrej jakości białko. Ta naturalnie bezglutenowa mąka razowa z pełnego przemiału charakteryzuje się także obniżonym poziomem fruktozy oraz dużą zawartością błonnika, dlatego idealnie nadaje się jako składnik "zdrowej diety". Ponadto, produkt nie zawiera silnych alergenów - laktozy, mleka, jaj, orzechów, orzeszków ziemnych, sezamu, soi czy łubiny. Oprócz pysznego smaku i bogatych wartości odżywczych, szczególną cechą bezglutenowej mąki teff jest jej wyjątkowa zdolność wiązania wody. Okazała się ona być szczególnie uniwersalną nie tylko do wyrobu chleba, ale także różnych ciast, naleśników, grzanek, placków, a nawet jako środek zagęszczający do zup i sosów. Pełnoziarnista mąka teff występuje w opakowaniu podzielonym na 2 wygodne porcje po 400 g każda.