Risotto z suszonymi grzybami Shiitake
Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i konsystencję. W tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu o Shiitake mówi się "eliksir życia".
Risotto z suszonymi grzybami Shiitake to propozycja dla miłośników dalekowschodnich smaków oraz dla tych, którzy poszukują prozdrowotnych inspiracji! Suszone grzyby Shiitake zawierają bardzo dużą ilość potasu i niacyny (witaminy B3). Wszystkie risotta marki The Green Woodpecker Trill cenione są za naturalny skład. Risotto z Shiitake również spełnia założenie "czystej" i prostej etykiety. Znajdziesz tu jedynie ryż, suszone grzyby i warzywa. Nie zawiera nawet soli, tak aby samemu można byłoby zdecydować o jej ilości w daniu.
|
|
W składzie nie ma żadnych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Znajdziesz za to wyjątkowo dużą ilość grzybów, bo aż 6,4%! Warto również dodać, że ryż Arborio użyty w produkcji to jedna z lepszych odmian dla Risotto, importowana prosto z Włoch.
Producent - firma Jantex to dostawca grzybów, który działa na rynku już od ponad 20 lat. Dzięki doświadczeniu w produktach znajdują się najstaranniej wyselekcjonowane suszone grzyby.
Ten sycący i pełnowartościowy posiłek można przygotować w 25 minut w trzech prostych krokach. Można go przygotować według prostego przepisu z opakowania lub dodając kilka składników według jednej z inspiracji ze strony internetowej. Risotto z suszonymi grzybami Shiitake sprawdzi się zarówno jako samodzielny pełnowartościowy posiłek oraz jako element dania głównego, składnik sałatek, zup, farszów lub dań jednogarnkowych.
Risotto z suszonymi grzybami Shiitake marki The Green Woodpecker Trill dostępne jest opakowaniu 220 g. Jedno opakowanie wystarczy nawet dla 2-3 osób.
Skład produktu:
Ryż Arborio 91%, suszone grzyby shiitake (twardnik japoński) 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki).
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna - 1468 kJ / 346 kcal
Tłuszcze - 1,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 78,7 g
- w tym cukry - 3,4 g
Błonnik pokarmowy - 4,2 g
Białko - 7,7 g
Sól - 0,04 g