Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta bezglutenowa - co wybrać?

Dieta bezglutenowa - co wybrać?

K.Iwanow, W. Kłys, H.Kunachowicz

Wydawnictwo: PZWL

Ilość stron: 184

ISBN: 978-83-200-4965-7

Format: 205 x 245 mm

Oprawa: Miękka

Sugerowana cena: 41,93 zł



   Niezbędna w celiakii, skuteczna w alergii na gluten oraz innych chorobach wywoływanych przez białko i modna - wdrażana coraz częściej bez przesłanek zdrowotnych - Dieta bezglutenowa - metoda leczenia, ognisko dyskusji, przedmiot pytań. Oto przekładowe kilka pytań i odpowiedzi jakie znajdziecie w najnowszej książce Wydawnictwa Lekarskiego PZWL.





Czy produkty spożywcze pochodzące od zwierząt karmionych zbożem mogą zawierać gluten?

   Produkty pochodzące od zwierząt karmionych zbożem nie muszą być eliminowane z diety osób z celiakią. Niezależnie od karmy podawanej zwierzętom hodowlanym, mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (mleko i jaja) są bezglutenowe. Gluten ze zbóż, którymi są karmione, nie jest wchłaniany do krwi, ale ulega strawieniu do aminokwasów, które są dalej wbudowywane do komórek organizmu zwierząt według ich własnego kodu genetycznego, więc nie jest to już białko roślinne.



Czy jednorazowe złamanie zasad diety może być przyczyną nawrotu choroby?

   U osób z celiakią do uszkodzenia błony śluzowej jelita i zaniku kosmków dochodzi pod wpływem powtarzającej się ekspozycji na gluten. Reakcja organizmu zależy od dawki, długości ekspozycji i indywidualnej wrażliwości każdego pacjenta. Może się jednak zdarzyć, że nawet po jednorazowym spożyciu produktów glutenowych pojawią się bóle brzucha i biegunka, ale taka reakcja jest charakterystyczna raczej dla alergii na gluten lub pszenicę albo w nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Zasadą leczenia dietetycznego celiakii powinna być całkowita eliminacja glutenu, a tzw. bezpieczna dopuszczalna dawka glutenu (maksymalnie 10 mg/dobę) powinna być traktowana jako "margines bezpieczeństwa" dla ewentualnych nieświadomie popełnianych błędów dietetycznych lub zanieczyszczenia bezglutenowych produktów.



Czy gluten z pyłu z mąki pszennej, np. w młynie lub w piekarni, albo z oparów gotującego się makaronu może wnikać do organizmu człowieka i uszkadzać kosmki jelitowe?

   Do uszkodzenia kosmków jelitowych dochodzi tylko w sytuacji, gdy gluten trafia do przewodu pokarmowego człowieka, tzn. musi być spożyty. Ze względu na duże ilości pyłu z mąki unoszące się w powietrzu w młynach lub piekarni osoby z celiakią raczej nie powinny tam przebywać, bo część wdychanego pyłu może osiadać na błonach śluzowych górnych dróg oddechowych i jamy ustnej i w ten sposób trafiać do przewodu pokarmowego. Opary z gotującego się makaronu czy innych glutenowych produktów nie zawierają glutenu i nie zagrażają osobom na diecie bezglutenowej.



Czy płukanie kaszy jaglanej lub gryczanej kupowanych na wagę może ograniczyć ilość ewentualnych pozostałości glutenu jako zanieczyszczenia produktów naturalnie bezglutenowych?

   Tak, płukanie kaszy, ryżu czy nasion strączkowych przed gotowaniem zmniejszy ilość ewentualnych zanieczyszczeń mąką, ale nie usunie całych ziaren zbóż glutenowych, które mogą znajdować się wśród tych bezglutenowych. Do płukania nadają się tylko niektóre przetwory zbożowe (grube kasze). Pozostałości glutenu w mące, płatkach zbożowych czy produktach ekstrudowanych są niemożliwe do usunięcia domowymi sposobami, dlatego najlepiej je kupować od producentów żywności bezglutenowej, którzy mają większą świadomość zasad diety bezglutenowej, badają swoje wyroby na pozostałości glutenu i stosują osobne linie technologiczne do przetworów bezglutenowych.




Zobacz więcej na temat:

wydawnictwo pzwldieta bezglutenowa


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE