Insulinooporność. Dieta dla zdrowia
Dorota Drozd
Wydawnictwo: RM
Ilość stron: 192
ISBN: 978-83-7773-991-4
Format: 165 x 235mm
Oprawa: Miękka
Sugerowana cena: 29,99 zł
Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar. Ale mamy dobrą wiadomość - z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.
|
|
W książce znajdziesz min.
- informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,
- przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,
- propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,
- przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności
O Autorce
Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (European Fundation Nurses in Diabetes), pielęgniarką posiadającą specjalizację diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Bierze udział w wielu konferencjach w kraju i za granicą.