Nie daj się alergii
Katarzyna Turek
Wydawnictwo: M
Ilość stron: 304
ISBN: 978-83-8021-209-1
Format: 220 x 165 mm
Oprawa: Miękka
Sugerowana cena: 32,90 zł
Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i mleko w proszku są niemal w każdym produkcie spożywczym? Czy to, że produkt nie posiada glutenu oznacza, że jest zdrowy i czy mleko i nabiał są kolejną białą śmiercią tuż za cukrem i solą? Na te i inne trudne pytania odpowiada znana dietetyczka Katarzyna Turek.
|
|
Autorka rozprawia się z mitami na temat modnych dziś diet eliminacyjnych i udziela praktycznych porad, jak postępować, gdy jesteśmy zmuszeni do wykluczenia pewnych produktów z naszej diety. Wyraźnie podkreśla, że wykluczając ze względów zdrowotnych jeden produkt, należy go zamienić na inny, który dostarczy organizmowi brakujących składników. W tym celu przedstawia gotowe listy zamienników oraz 70 gotowych prostych przepisów, które ułatwią stosowanie diety w codziennym życiu. Do lektury książki zachęca również piękna szata graficzna i kolorowe zdjęcia proponowanych potraw.
Co tak naprawdę wiemy o nieprawidłowych reakcjach na pokarm? Czy jesteśmy w stanie ocenić czy ból brzucha, wzdęcia, wysypka, rozdrażnienie, łzawienie i napady migrenowe są spowodowane nieprawidłową reakcją układu odpornościowego, nadwrażliwości, groźnej choroby autoimmunologicznej czy po prostu brakuje nam enzymu odpowiedzialnego za rozkład danej substancji zawartej w pożywieniu?