często korciło mnie, żeby zastosować jakąś dietę cud - bo szybkie efekty, bo fajna, bo koleżanka schudła, ale zdecydowałam, że lepiej nie. teraz raczej wolę czytać o tych dietach niż je stosować.
Forum dyskusyjne
Forum - Diety produktowe
powrót
Dieta kapuściana
często korciło mnie, żeby zastosować jakąś dietę cud - bo szybkie efekty, bo fajna, bo koleżanka schudła, ale zdecydowałam, że lepiej nie. teraz raczej wolę czytać o tych dietach niż je stosować.
|
|
cytat:
na każdej monodiecie da się szybko schudnąć, ale skutki będą opłakane, dlatego wszystkim, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy, polecam udanie się do specjalisty. kiedy zmieni się nawyki żywieniowe, to naprawdę wszystko pójdzie z górki. poważnie.
Zgadza się. Monodieta to zawsze grożba jojo. Najważniejsza nie jest dieta jako typowa dieta odchudzająca tylko tak jak napisałaś zmiana nawyków i przestrzeganie kilku niezbędnych zasad.
Kapusta to warzywo niedoceniane, ale dzięki modzie na dietę kapuścianą w ostatnich latach zainteresowanie kapustą rośnie. Nic dziwnego – wbrew pozorom to bardzo pożywne warzywo! Cóż takiego jest w kapuście, że stała się głównym składnikiem jednej z popularniejszych diet? Na czym polega jej fenomen?
W kapuście znajdują się tak duże ilości witaminy C i potasu, że można dzięki niej pokryć nawet całość dziennego zapotrzebowania na te składniki. Witamina C to naturalny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki i podnoszący odporność organizmu, natomiast potas aktywuje wiele enzymów i reguluje gospodarkę elektrolityczną. Ponadto kapuście można znaleźć dosyć duże ilości siarki, która wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Kapusta zawiera też inne ważne pierwiastki śladowe, m.in. miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor i fluor.
Innym ważnym aspektem, przydatnym podczas odchudzania, jest fakt, iż kapusta wywiera zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Pobudza pracę żołądka i ułatwia trawienie, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Ponadto kapusta zawiera bardzo dużo błonnika. Błonnik oczyszcza żołądek i jelita, usuwając z nich resztki pokarmów, a ponadto w pewnym stopniu zapycha żołądek i w ten sposób hamuje uczucie głodu i częściowo chroni przed niekontrolowanymi napadami głodu.
Kapusta posiada lekkie działanie moczopędne, dzięki czemu usuwa z organizmu nadmiar wody. Woda, która w zbyt dużej ilości jest zatrzymywana w tkankach, wywołuje efekt opuchlizny i sprawia, że wyglądamy na bardziej otyłych niż jesteśmy w rzeczywistości.
Według najnowszych badań kapusta posiada zdolność do termoregulacji ludzkiego organizmu. Oznacza to, że gdy ciepłota naszego ciała jest zbyt niska, kapusta ją podwyższy, natomiast gdy mamy wysoką temperaturę, dzięki kapuście możemy ją obniżyć!
Kariera kapusty w dietetyce polega na tym, że jest ona niskokaloryczna, ponieważ w 100 g warzywa mieści się jedynie 20 kilokalorii. Dzięki temu kapustę można jeść praktycznie do woli, bez obaw o przytycie. Należy przy tym pamiętać, że wiele zależy od sposobu jej przyrządzenia – zupa z kapusty nie tuczy, ale bigos tak, ponieważ zawiera mięso i tłuszcze.
To szczególne brzytwo od lat jest stosowane w ludowej medycynie w leczeniu takich przypadłości, jak wrzody żołądka, nadkwaśność, zapalenie wątroby i śledziony, bóle reumatyczne. Ze świeżych liści kapusty wykonuje się okłady w przypadku kontuzji, siniaków, odmrożeń, liszaju, rwy kulszowej i bólów mięśni oraz stawów. Ostatnimi czasy kapusta została słusznie doceniona za swoje odchudzające właściwości.
Tak naprawdę mam mętlik w głowie w pytaniu czym tak naprawdę jest cholesterol ?pod względem biochemicznym. Niby końcówkę ma na -ol, co wskazywałoby że jest alkoholem (pamiętam tą zależność z chemii  , ale w większości opracowań jest zaliczany do tłuszczów.